
Geld van Carlos IV, koning van Spanje van 1748-1908. © Nationaal Archeologisch Museum Madrid / Wikimedia
‘Neoliberalen willen dat de staat de economie tegen massademocratie beschermt’
Hans Wetzels sprak met historicus Quinn Slobodian, die de eerste ideeëngeschiedenis van het neoliberalisme schreef. ‘De multilaterale verdragen en transnationale organisaties die nu de hoekstenen zijn van de wereldwijde economische orde, zijn allemaal opgetuigd door nationale politici die min of meer geloofden in het neoliberale principe van laissez-faire.’
Bij het grote publiek zijn ze amper bekend, maar de Transatlantic Business Dialogue (TABD) is een extreem invloedrijke lobbyclub. De groep werd in 1995 opgericht met medewerking van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie. TABD bestond uit 150 leden van de fine fleur van het internationale bedrijfsleven, die zo makkelijker in Washington en Brussel kon aanschuiven. Het ‘ultieme doel’: een ‘transatlantische’ vrijhandelsmarkt scheppen zonder douanebarrières, importtarieven, of andere hinderlijke regelgeving, schreef de Europese Commissie in 2004 in een evaluatienotitie over de TABD.
Inmiddels is de groep geruisloos van het toneel verdwenen. Maar vergelijkbare doelstellingen vinden we woordelijk terug in grote handelsovereenkomsten van de EU met Canada of Japan en in de teksten voor het vooralsnog stukgelopen Europees-Amerikaanse verdrag TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).
Precies daarom zijn groepen als de TABD, die geheimzinnig zijn maar middenin in het centrum van de macht staan, volgens historicus Quinn Slobodian een perfect voorbeeld van de vervlechting van markt en politiek die het huidige beleid kenmerkt: ‘Het idee dat de natiestaat en de markt binnen het neoliberalisme tegenover elkaar staan, is een misvatting. Het neoliberalisme heeft de natiestaat nooit buitenspel willen zetten. Het heeft de staat juist altijd gebruikt om de bescherming van eigendomsrechten en het vrije verkeer van goederen in beton te gieten en zo tegelijkertijd te voorkomen dat de democratie ooit nog de internationale handelsorde zou kunnen verstoren.’
Quinn Slobodian (1978) is een Canadees historicus. Sinds 2015 doceert hij aan de geschiedenisfaculteit van Wellesley College in Massachusetts; eerder werkte hij aan de Harvard University en de Freie Universität Berlin. De focus van zijn research ligt op verschillende vormen van internationale solidariteit en de intellectuele geschiedenis van het neoliberale denken.
Zijn meest recente boek is Globalists: The End of Empire and the Birth of Neoliberalism (Harvard University Press, 2018); het eerste boek dat de ideeëngeschiedenis van het neoliberalisme in kaart brengt. Eerder schreef hij Foreign Front: Third World Politics in Sixties West Germany (Duke University Press, 2012) en was hij redacteur van de bundel Comrades of Color: East Germany in the Cold War World (Berghahn Books, 2015).
Globalists kreeg enthousiaste recensies in onder meer Foreign Affairs. Schrijver Pankaj Mishra vermeldde het boek in zijn jaarlijkse lijst zomerleestips voor The Guardian. Een (lange) lezing van Slobodian staat hier.
Massademocratie
Slobodian (1978) is opgegroeid in Canada en geeft tegenwoordig les aan het Wellesley College in de Amerikaanse staat Massachusetts. In het verleden deed hij in Berlijn archiefonderzoek naar solidariteit tussen de DDR en andere communistische regimes. Begin 2018 kwam zijn tweede boek uit: Globalists. The End of Empire and the Birth of Neoliberalism.
Arbeiders eisten een deel van de koek op, communisten en anarchisten ageerden tegen slechte arbeidsomstandigheden
Het boek werpt een frisse blik op het neoliberale denken dat sinds enkele decennia wereldwijd dominant is binnen politiek en economie. Slobodian wil de – volgens hem valse – notie bestrijden dat neoliberalen een broertje dood hebben aan regels. De huidige democratische impasse is volgens de Canadees juist het beste te verklaren uit de slinkse manier waarop het neoliberalisme de natiestaat gevangen heeft in een mondiaal web van verdragen, denktanks, supranationale wetgeving en instituten.
Bijna vierhonderd pagina’s lang graaft Slobodian in de ideeëngeschiedenis van het neoliberalisme. Hij traceert de theoretische fundamenten ervan terug tot de nadagen van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. In het (dan nog net) imperiale Wenen realiseerden denkers als Ludwig von Mises en Friedrich Hayek zich de bedreigingen waaraan de vrije handelseconomie op dat moment blootstond. Arbeiders begonnen via vakbonden een deel van de koek op te eisen, groepen communisten en anarchisten ageerden tegen slechte arbeidsomstandigheden en behuizing, er werd minimumloon en algemeen kiesrecht geëist. De Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende periode van economisch protectionisme bevestigde de donkerste vermoedens van de Weense denkers: de economie moest beschermd worden tegen de massademocratie.
Lange mars
De groep begon vervolgens theorieën te ontwikkelen over de internationale inkapseling van het vrijhandelssysteem. Ze lobbyden bij de Volkenbond, reisden conferenties af en raakten betrokken bij de oprichting van de International Chamber of Commerce (ICC). In zijn boek laat Slobodian de lange mars van de Weense neoliberalen culmineren in de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in 1995. ‘Ik heb er bewust voor gekozen om deze relatief kleine maar invloedrijke groep neoliberale denkers te volgen. Door die specifieke focus kun je zien aan welke verschillende krachten een politiek systeem blootstaat, naarmate de tijd verstrijkt,’ vertelt hij in een koffietentje in de Berlijnse wijk Kreuzberg. ‘Niet omdat ik denk dat Hayek en Mises achter de schermen, als leden van een soort geheim genootschap, de geschiedenis heimelijk hebben aangestuurd.’
Slobodian houdt van Kreuzberg, vertelt hij. Archiefonderzoek naar de banden tussen DDR-burgers en communistische regimes als Angola of Cuba bracht hem in het verleden meermaals naar Berlijn. Net als andere grote steden voelt Berlijn momenteel de nadelige effecten van de vrije markt, wijs Slobodian om zich heen. Sinds de Duitse eenwording zijn er meer dan driehonderdduizend staatshuurwoningen verkocht aan grote private partijen, die nu de prijzen flink laten stijgen. Demonstraties tegen prijsstijgingen of huisuitzettingen trekken inmiddels duizenden mensen en bijna de helft van de Berlijners is voorstander van complete onteigening van vastgoedinvesteerders.
Zo leidt het absolutisme van de vrije markt weer terug naar verdwenen communistische idealen, lacht Slobodian: ‘Geschiedenis is actie en reactie, het is altijd een dialectisch proces. Dat zie je terug in de grote demonstraties hier in Berlijn. Maar in bredere zin ook in de opkomst van het neoliberalisme. Dat was nooit een op voorhand vastliggend eindpunt van een ontwikkeling die een eeuw geleden in Wenen begon. Ook de opkomst van Donald Trump als Amerikaans president was een logisch gevolg van een specifieke reeks omstandigheden, geen onvermijdelijkheid.’
Mensenrechten en milieubelangen vallen voor neoliberalen per definitie buiten het domein van de markt
Extremere variant
Slobodian is een kind van de jaren negentig, vindt hij zelf. Hij groeide op in een tijd van welvaart, speelde gitaar in een punkband en ging studeren in New York. Zijn interesse in ideologiegeschiedenis ontstond toen de regering van George W. Bush in 2003 Irak binnenviel. ‘De regering-Bush negeerde een wereldwijde protestbeweging om een oorlog te beginnen tegen een volk dat niets te maken had met waarom ze werden aangevallen. Die arrogantie fascineert me,’ vertelt hij. ‘Een kritische blik op de politiek moet je niet laten beginnen bij het presidentschap van Trump. Onder Barack Obama werden al enorme aantallen mensen gedeporteerd. Een jaar na de oprichting van de WTO gaf president Clinton toestemming om een hek te bouwen aan de Mexicaanse grens. Die neiging om de vrije beweging van goederen wettelijk te garanderen en de beweegruimte van mensen in te perken zit diep ingebakken in het neoliberale systeem. Trump is alleen maar de extremere variant daarvan.’
’De vaak gebruikte tegenstelling tussen nationalisme en globalisme, tussen markt en staat, is te simpel’
In Globalists werkt Slobodian secuur zijn these uit dat neoliberalen die een broertje dood hebben aan staatsinvloed, diezelfde staat gebruiken om een mondiale economische sfeer te scheppen en die aan democratische controle te onttrekken. Bijvoorbeeld door speciale rechtbanken op te zetten (ISDS: investor-state dispute settlement) voor bedrijven die overheden willen aanklagen. Of via mondiale instituties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat in ruil voor kredieten beleidsverandering in ontwikkelingslanden kon afdwingen.
Slobodian: ‘Wat ik met mijn boek duidelijk wil maken, is dat de vaak gebruikte tegenstelling tussen nationalisme en globalisme, tussen markt en staat, te simpel is. De multilaterale verdragen en transnationale organisaties die nu de hoekstenen zijn van de wereldwijde economische orde, zijn allemaal opgetuigd door nationale politici die min of meer geloofden in het neoliberale principe van laissez-faire.’
Dominium en imperium
Om de volgens hem valse tegenstelling tussen staat en markt duidelijk te maken, gebruikt Slobodian de concepten ‘imperium’ (de wereld van min of meer democratische natiestaten en wetten) en ‘dominium’ (het domein van de mondiale kapitaalstromen, waar de onzichtbare hand van Adam Smith de dienst uitmaakt). Om het ‘dominium’ af te grenzen van de mogelijke schadelijke effecten van de massademocratie, streefden de Weense neoliberalen naar mondiale wetgeving die over natiestaten heenging: de ‘onttroning van de politiek’, zoals Friedrich Hayek dat in 1979 noemde.
Die onttroning kreeg in de praktijk haar beslag door allerlei supranationale organisaties op te tuigen, machtige publiek-private samenwerkingsplatforms als de TABD, internationale handelsverdragen, of de oprichting van bedrijfsrechtbank International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) als deel van de Wereldbank.
Politici die toch proberen in te grijpen in de markt, krijgen in de regel al snel het deksel op de neus
Maar waar de groeiende welvaart en westerse dominantie het neoliberale sociale contract jaren achtereen legitimiteit verleende, zijn we volgens Slobodian sinds de verkiezing van Trump en de steun voor Brexit in 2016 in gevaarlijke tijden beland. Er moeten dringend maatregelen genomen worden om verschillende klimaat- en milieucrises het hoofd te bieden, de opkomende supermacht China negeert de door westerse neoliberalen opgestelde handelsregels eenvoudigweg, terwijl ongelijkheid, werkloosheid en armoede in Europa en de VS tot een populistische golf hebben geleid.
Slobodian: ‘Mensenrechten en milieubelangen vallen voor neoliberalen per definitie buiten het domein van de markt. Maar volgens het neoliberale dogma en internationale regels mag de overheid ook niet zomaar ingrijpen in die markt. Mensen als Trump, Bolsonaro in Brazilië of de Britse Brexiteers claimen nu dat ze dat mondiale systeem afwijzen. Maar Trump weet donders goed dat hij de VS niet zomaar onafhankelijk kan verklaren van de wereldeconomie en er tegelijk van kan blijven profiteren.’
Trilemma
Politici die toch proberen in te grijpen in de markt, krijgen in de regel al snel het deksel op de neus. Toen Eurocommissaris Margrethe Vestager (DG Competitie) na de scandaleuze Dieselgate-affaire een onderzoek instelde naar fraude door automakers, trof ze het Duitse Transportministerie op haar weg. Maatregelen tegen multinationals om het milieu te beschermen, leiden tot vooral voor arme landen financieel zware aanklachten bij ICSID, en nadat het Europese Parlement in 2009 een nieuwe brandstoffenrichtlijn aannam die vervuilende teerzandolie als aparte emissiecategorie opvoert, werd dat in de Europese Raad getorpedeerd door de Nederlandse, Britse en Franse regeringen – niet toevallig allemaal landen met grote oliebelangen. In 1999 werd op verzoek van Europese en Amerikaanse overheden door milieuorganisaties de Transatlantic Environmental Dialogue (TAED) opgericht. Die had als tegenwicht moeten dienen voor de machtige TABD. Maar die TAED verdween binnen een jaar weer van het toneel, nadat de Amerikaanse regering onder druk van de ultraconservatieve senator Jesse Helms de financiering stopzet.
Om grensoverstijgende problemen op te lossen, volstaat het volgens Slobodian niet om simpelweg à la Brexit terug te keren naar de natiestaat. Harvard-econoom Dani Rodrik beschreef de Faustiaanse keus waarvoor overheden in de 21e eeuw zich gesteld zien, als het ‘globaliseringstrilemma’. Tegelijkertijd vasthouden aan een functionele democratie, aan de soevereine natiestaat én aan economische hyperglobalisering is volgens Rodrik onmogelijk.
Er moeten wel degelijk internationale afspraken komen over zaken die ons allemaal aangaan
Wat vindt Slobodian van die analyse? Hij denkt diep na, neemt een slok koffie en besluit optimistisch te blijven. ‘Het probleem met het trilemma van Rodrik is dat je moet onderkennen dat ook internationale klimaatverdragen soevereiniteit wegnemen bij democratische natiestaten. Maar er moeten wel degelijk internationale afspraken komen over zaken die ons allemaal aangaan. Over de natiestaat heenkijken betekent dat we in kaart moeten brengen hoe we productieketens kunnen democratiseren, om maar wat te noemen. Dat vereist naast internationale afspraken ook actie over grenzen heen. Echte duurzaamheid betekent niet alleen dat inwoners van New York de beschikking hebben over elektrische auto’s, maar ook dat we met de lokale bevolking in Chili wier landrechten onder druk staan door de lithium-winning afspraken maken die hun belangen niet schaden. Dat vereist moedige politiek die op eerlijke internationalisering is gericht, geen Brexit. Het eerste waar Trump en Boris Johnson over hebben gesproken was een nieuw vrijhandelsverdrag. Dat is geen werkelijke oplossing voor het probleem, dat is oude wijn in nieuwe zakken.’
In zijn boek benadrukt hij juist de rol die natiestaten altijd hebben gespeeld als bewakers van de mondiale economische orde, zegt Slobodian met nadruk. De sleutel voor het optuigen van een internationale orde die democratisch is en tegelijkertijd milieumaatregelen toestaat, ligt volgens hem bij de burgers in diezelfde natiestaten: ‘Het klimaatprobleem vereist internationaal ingrijpen. We kunnen de planeet niet verlaten, er is geen climate exit. Om de democratische processen te vernieuwen, moeten we juist meer over de landsgrenzen durven te kijken. Internationalisme is de enige weg voorwaarts.’
213 Bijdragen
Roland Horvath 7
In feite wil de neoliberale globaliseringspropaganda er slechts één behouden: Een ongebreidelde globalisering waarin de GMO, de Grote Multinationale Organisaties, regeren en de nationale overheden aan hen ondergeschikt zijn. Bovendien mogen in die visie geen hinderlijke landsgrenzen bestaan, heel de wereld wordt zo goed als één unitaire staat. En democratie is voor neoliberalen al helemaal uitgesloten.
Er moet daarbij opgemerkt dat globalisering vooral veel faillissementen van plaatselijke ondernemingen tort gevolg heeft. Joseph Schumpeter heeft zoiets creatieve destructie genoemd. Het gevolg is een vermindering van de productie in veel landen, niet een vermeerdering, de invasie van GMO wil winst en geen productie zoals, die er voordien was, want alleen schaarste garandeert hoge prijzen.
Een 2e opmerking. Zonder nationale grenzen ontstaat er een volledig gemonopoliseerde economie met de productie van een bepaald goed op slechts één plaats, in principe. En leegloop en armoede in de meeste landen. Er zijn daarom grenzen nodig.
Conclusie: Als men de globalisering met haar wetgevende multilaterale verdragen niet kan temperen en de natiestaten en de democratie overeind houden, dan belanden we met de half debiele globaliseringslogica in een totale ontregeling van de hele wereld, van de maatschappij, de economie en de aarde.
Dus Donald Trump is voor één ding goed: America first, hij heeft gewezen op het belang van landsgrenzen, in elk opzicht. Dit is geen verdediging van het optuigen van Fort America.
De drie: globalisering, natiestaten en democratie moeten ieder aan bod komen.
Berend Pijlman 13
Roland HorvathCreatieve destructie is een kenmerk van een markt die werkt. Een bedrijf bedenkt een nieuw product of techniek een profiteert tijdelijk van de monopolie die het heeft. Andere bedrijven zullen snel de nieuwe techniek overnemen waardoor de monopoliepositie weer verdwijnt. Wanneer een volgend bedrijf weer met een andere innovatie komt, heeft dit bedrijf een voordeel op de rest. Door dit principe gaan oude bedrijven failliet en is er sprake van steeds nieuwe succesvolle bedrijven die op den duur ook weer verouderen en failliet gaan.
Het neoliberalisme wil dit proces juist uit de economie hebben. In het neoliberalisme hebben immers de bestaande bedrijven invloed op hoe de markt wordt ingericht. De wetgeving (en uitvoering daarvan) wordt zo ingericht dat grote bedrijven niet worden bedreigd door creatieve destructie. Door wetgeving wordt het bedrijven moeilijker gemaakt om tot markten toe te treden. Niet alleen octrooirechten e.d. maar ook veiligheidseisen, financieringseisen, etc. (zie bijvoorbeeld de eisen die aan het bankinitiatief van st. Ons Geld werden gesteld). Bedrijven worden niet meer opgeknipt wanneer er sprake is van een monopolie (Google, Facebook). Wanneer het een bedrijf al lukt om iets nieuws te bedenken dat wordt niet dit bedrijf groot, maar opgekocht door het bedrijf met de meeste marktmacht. Of kartelvorming om 'planned obsolescence' in te voeren: https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence . Of overheidsinvestering in fundamentele wetenschap tegenhouden. Er zou maar eens een nieuwe ASML ontstaan.
Wat de grote bedrijven vooral niet willen is moeten vernieuwen. Vernieuwing biedt kansen voor nieuwe bedrijven. Nieuwe bedrijven zijn een bedreiging voor bestaande bedrijven.
Roland Horvath 7
Berend PijlmanOm hun macht te behouden hebben de GMO de regels van de overheid nodig. Zoals ook Quinn Slobodian zegt of suggereert, de neoliberalen zijn niet tegen de overheid, want ze hebben die nodig om hun bevelen uit te voeren via wetgeving, maar ze zijn tegen de dominantie van de overheid. Die dominantie verhouding moet omgekeerd worden: Alle macht aan de GMO, aan de superrijken. En ook alle bezit. Zoals het vaak geweest is in het verleden. Het huidige neoliberalisme is wel een eeuw geleden begonnen. Maar er waren gelijkaardige ontwikkelingen 1.000 jaar en meer geleden.
Waar in een vorige commentaar op gewezen wordt is dat, als een westers bedrijf als Heineken bier gaat brouwen in Ethiopië, dat er dan veel autochtone brouwerijen failliet gaan ten gevolge van de lage prijzen van Heineken. Dat is een vorm van creatieve destructie op wereldschaal waar de GMO graag aan meedoen. Niet alleen in ontwikkelingslanden ook bvb. in de EU in het geval van VS GMO. De enige voorwaarde, die zij stellen, is dat hun eigen productie niet mag bedreigd worden door concurrenten en ook niet door wetgeving. Voor dat laatste is er de ISDS procedure. Vrijhandelsverdragen zijn dus niet vrij, ze gaan niet over handel en ze zijn geen verdragen. Het zijn grote investeringen protectie dictaten. Dus wetgeving.
Om die reden moeten de onderhandelingen over die verdragen volledig in het openbaar plaatshebben.
Dat is essentieel om daar enige controle op de hebben.
De productie van de failliete bedrijven wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door het nieuwe bedrijf zoals Heineken. Er kan hier dus beter gesproken worden van destructie, tout court.
Berend Pijlman 13
Roland HorvathHeineken doet dus niet aan creatieve destructie maar aan destructie van de markt.
Co Pater 7
Berend PijlmanElk bedrijf wil consolideren en dit alleen al creëert monopolie. Want monopolie is het resultaat van concurrentie.
Wil je monopolie tegen gaan , dan zou je moeten beginnen met iets anders te verzinnen voor concurrentie.
Monopolie bestrijden is dan dus ongeveer hetzelfde als alles doen wat mogelijk is om het niet meer te laten regenen.
MaartenH 10
Co PaterAls je naar de gewone markten in steden en dorpen kijkt, daar werkt de concurrentie prima, want het ene stalletje kan het andere niet overnemen.
Om monopolies te bestrijden hoef je dus alleen grenzen te stellen aan de grootte van bedrijven.
Co Pater 7
MaartenHIk ga hierin niet met je mee, hooguit gedeeltelijk
Waarom nemen bedrijven andere bedrijven over. Dan doen ze om concurrentie uit te schakelen.
Ik denk dat hier het onderscheid gezien moet worden tussen economie ( gebaseerd op wederkerigheid ), en chrematistiek ( geld verdienen om het geld verdienen zelf, wat je specifiek juist ziet bij multinationals ).
MaartenH 10
Co PaterIk denk dat jouw onderscheid tussen economie en chrematistiek niet zo werkbaar is. Als jij geld belegt voor je pensioen, is dat het een of het ander? Als jij een eerlijk bedrijf op wilt zetten, maar daar heb je wel geld voor nodig en iemand wil jou dat lenen omdat hij wel vertrouwen in je heeft, maar tegelijk een behoorlijk risico loopt, dus ook wil delen in de eventuele winst, is dat het een of het ander?
Mijn oplossing is simpeler. Zorg er als samenleving voor dat bedrijven niet groter mogen worden dan functioneel nodig. Dan voorkom je dat bedrijven de politiek gaan overheersen zoals nu het geval is. Zorg ervoor dat de economische regels eerlijk zijn, zodat alle betrokkenen aan hun trekken komen. Daarbij is directe democratie een belangrijk instrument. Dat is wel werkbaar, alleen zal er vanuit de huidige verstrengeling van politiek, bedrijfsleven en media veel verzet zijn.
Co Pater 7
MaartenH`concurrentie en vrije markt is niet zoveel mis, zolang de randvoorwaarden `
Maar dat is volgens mij nu juist het probleem.
Randvoorwaarden moeten leidende principes gaan worden, waarbinnen mensen concurreren kunnen.
Maar om dat voor elkaar te krijgen moet je al beginnen met de verstrengeling die gaande is in het geldsysteem , privaat en publiek.
Ik denk dat hier ook niet zoveel animo voor is bij bepaalde politiek.
MaartenH 10
Co PaterWat randvoorwaarden, concurrentie en vrije markt betreft, randvoorwaarden zijn niet zo moeilijk, wat moeilijk is, is de politieke wil in de huidige ondemocratische en corrupte situatie.
Rikkie 7
Co PaterEn daarom zijn er ook regels opgesteld voor bijvoorbeeld bedrijfsovernames.
De Europese commissie kan ook optreden tegen prijsafspraken, misbruik van omvang en zelfs fusies verbieden. Ze delen jaarlijks honderden miljoenen aan boetes uit om de interne markt in Europa zo goed mogelijk te laten functioneren.
Met iets anders verzinnen voor concurrentie (, wat bijvoorbeeld?) bereik je het tegenovergestelde
van wat je wilt.
Gereguleerde concurrentie voorkomt juist monopolies en oligopolies.
Berend Pijlman 13
Co PaterMonopolie is het ontbreken van een of meerdere concurrenten.
Verder sluit ik me bij de woorden van MaartenH aan.
Bekijk ook dit filmpje van Robert Reich over antitrust (opknippen van te grote bedrijven): https://www.youtube.com/watch?v=KLfO-2t1qPQ
MaartenH 10
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
MaartenHCo Pater 7
Berend PijlmanVroeger had je 6 bakkers op een klein dorp, nu hooguit een.
Monopolie is inderdaad het ontbreken van concurrenten, want die zijn al weggeconcurreerd.
Het is een beetje het kip en het ei verhaal vermoed ik.
Maar niet alle monopolie is trouwens slecht.
Ik vind èèn energie aanbieder prima voor nederland. enz. wel onder goede en redelijke condities.
Berend Pijlman 13
Co PaterCreatieve destructie ontstaat wanneer een bedrijf een manier ontdekt waarmee hij de klant veel beter kan bedienen. Hiermee ontstaat een tijdelijk monopolie die snel opgevuld wordt door andere bedrijven die de bedrijfsvoering overnemen. Oude logge bedrijven die niet kunnen schakelen vallen om.
Het opkopen van bedrijven heeft met creatieve destructie niets te maken. Lange tijd draaien op verlies om zo op langere tijd alle concurrentie kapot te maken, heeft ook niets met creatieve destructie te maken. Daar zal de overheid op moeten ingrijpen.
En inderdaad is niet elke monopolie slecht. Maar als er een monopolie is, dan wil ik wel dat ik er via de democratische weg invloed op heb. En niet via regelgeving maar omdat er een persoon verantwoordelijk voor is die het volk kan wegstemmen.
Co Pater 7
Berend PijlmanHet zelfde gaat volgens mij op voor eerlijke concurrentie. Je kunt niet verwachten dat concurrentie van zichzelf eerlijk zal zijn. De praktijk werkt gewoon niet op die manier.
Refererend aan Maarten met ze randvoorwaarden.
De politiek moet bepalen wat wenselijk is en niet. En de samenleving als zodanig ook laten functioneren. Maar de realiteit is precies omgekeerd. Multinationals ( ook banken ), claimen alle vrijheid, met alle gevolgen van dien. De politiek kijkt ernaar en kijkt ook weg.
MaartenH 10
Co PaterCo Pater 7
MaartenHPlus minder manipulatie en commerciële indoctrinatie zou ik zeggen.
Heel wat te veranderen dus.
MaartenH 10
Co PaterDus dat is een mogelijkheid om iets voor elkaar te krijgen. Andere ingangen zie ik niet.
Co Pater 7
MaartenHal in 1400 was de piramide omgedraaid. lang geleden brachten mensen hun producten naar de markt en verkochten en kochten aan elkaar. Dit was de basis van het economische gebeuren.
Op gegeven moment is dat helemaal veranderd. handelaren gingen de producten verkopen voor de producenten enz.
En steeds meer ging het om geld i.p.v. producten zelf. Goed beschreven in o.a. Geld van Felix Martin maar ook schuld van David Graeber.
Een klein economisch boekje vertelt ons al dat het huidige economische toneel volledig op chrematistiek lijkt en in niets meer op economie.
Vergis je niet wederkerige economie betekent verkopen om te kopen. Maar voor een bedrijf gaat dat al niet op, want een bedrijf is geen mens. En unilever verkoopt uiteraard wel producten, maar zijn doelstelling is toch winst maken en er zit niets van wederkerigheid in. Unilever onderhoud geen wederkerige relatie met mensen.
Regels tegen monopolie is prima, maar er is veel meer aan de hand.
We zijn behoorlijk diep weggezakt in het moeras.
MaartenH 10
Berend PijlmanWat helaas ook een rol speelt is hetzelfde proces in de media. Twee Belgische bedrijven die eigenaar zijn van de Nederlandse kranten. Dat betekent dat de pers uitgeschakeld is om het publiek op dit soort dingen te wijzen. Of in ieder geval om genoeg 'massa' te krijgen om het publiek te overtuigen. Een enkele goede VPRO documentaire zet niet genoeg zoden aan de dijk.
Daar komt nog een proces bij. Als jij als journalist te uitgesproken bent, kom je niet meer aan de bak bij de mainstream media. Daarmee perk je je mogelijkheden erg in, oftewel inkomen en carrière risico. Dus de mainstream media werpen een schaduw over hun grenzen heen.
Hetzelfde geldt voor de staatsmedia, NOS. Je kunt er donder op zeggen, dat het niet goed gaat met je carrière als je (te) kritisch bent. Ook dat is een 'schaduw kwestie'. Journalisten weten dat en doen aan zelf censuur. Op misschien een klein aantal dapperen na.
Co Pater 7
Berend PijlmanIs Creatieve transformatie niet beter ? ( moeten we wel de voorwaarden ervoor gaan inkleden, een soort creadle to creadle opzet, circulaire economie ).
Eerst iets kapot maken is altijd ook mensen duperen, terwijl het niet altijd aan hun te wijten is. Want the times the are, a changing.
Ik zie bijvoorbeeld bij de opzet van Ons geld t.b.v. de hervorming van het geldstelsel wel de motivatie om het via de lijnen van creatieve transformatie te doen.
Lijkt me wel beter als eerst de banken te vernietigen en op de ashopen wat nieuws gaan bouwen.
Nico Janssen 7
Berend PijlmanMaartenH 10
Om daar tegenwicht aan te geven moeten mensen zich organiseren. Via vakbonden, politieke partijen en democratie. Door rechten af te dwingen en regels te stellen. Ondernemers 'kunnen niet anders' dan die pogingen dwarsbomen en uithollen. Globalisering past daar goed in. Dat verhoogt de concurrentie van werknemers en maakt nationale democratieën irrelevant.
Voor een leefbare wereld is er maar één mogelijkheid, de zaak omdraaien. Niet de mens als middel voor de onderneming, maar de onderneming als middel voor de mens. Als middel om inkomen te verdienen en om producten te maken waar mensen behoefte aan hebben. Hoe je dat precies moet inrichten weet ik niet. Maar wel dat lokaal verankerde democratie een absolute voorwaarde is.
Henk Zoer 7
MaartenHhttps://www.klaasvanegmond.nl/wp-content/uploads/2015/05/Samenvatting-per-hoofdstuk.pdf
MaartenH 10
Henk ZoerHij schetst een mooi beeld van hoe het zou moeten, maar ik mis het mechanisme dat ervoor zorgt dat we - ondanks alle goede bedoelingen - nergens heen gaan.
Waar het volgens mij om gaat, wat absolute voorwaarde is, dat de mens de baas moet zijn en niet de onderneming. Als de onderneming de baas is, kunnen we maar één kant op, de belangen van de onderneming dienen en alles in dienst van winst maken stellen. De onderneming gijzelt de mens - als jij me beperkingen oplegt komt er minder werk en heb jij niet te eten.
Sinds 1980 zie je dat de balans mens - onderneming aan het verschuiven is ten nadele van de mens. Heel veel van wat er in de twintigste eeuw, voor 1980 bereikt is, wordt langzaam weer afgebroken en alleen de materiële vooruitgang blijft over. We zijn harder gaan werken maar voor veel mensen stagneert het inkomen of gaat zelfs achteruit.
Ook democratisch gaan we achteruit. De politiek komt meer in dienst van het bedrijfsleven te staan, onze zeggenschap wordt uitbesteed naar de ondemocratische EU en onze rechten worden ingeperkt door ISDS.
Door de open binnengrens van de EU heb je bijna letterlijk de situatie "voor jou 10 anderen" gekregen en door globalisering wordt werkgelegenheid naar uitbuitingslanden verplaatst.
Het gebied waar de politiek nog wat over te zeggen heeft wordt ingeperkt door het bedrijfsleven, want 'anders is het niet goed voor de economie, de BV Nederland'. Om toch nog te doen of het ergens over gaat, zoekt de politiek krampachtig naar nieuwe onderwerpen die opeens heel belangrijk zijn.
squarejaw 5
MaartenHMaartenH 10
squarejaw[Verwijderd]
squarejawDaar moeten moeten we het over hebben, toch?
MaartenH 10
[Verwijderd]Wat ik aangeef is echter wat anders. Het politieke speelveld wordt ingeperkt, zoals omschreven en dat leidt ertoe dat politici, politieke partijen en ook media andere onderwerpen 'belangrijk' gaan maken die dat helemaal niet zijn.
Dat is bij mijn weten tamelijk nieuw.
[Verwijderd]
[Verwijderd]Meestal zet ik muziek op, pak een boek en een kopje thee en zit heerlijk te relaxen.
Wat Maarten zegt is een voorspelling en hij heeft vaker gelijk gekregen. Dit is rechtstreeks uit 1984 en Animal Farm, maar ook een aantal SF films komt voorbij. Je leven wordt strakjes voor jou geleefd. Een keuze heb je niet meer. Vorm van slavernij denk ik dus.
Rikkie 7
MaartenHDit klopt. maar je ziet toch ook her en der een zeker bewustzijn ontstaan bij ondernemingen dat dit niet onbeperkt door kan gaan.
https://chro.nl/artikel/hr-trends-2019-mensgericht-ondernemen
MaartenH 10
RikkieIk vind eigenlijk de term "human resources manager" op zichzelf al walgelijk. Dan gooi je je mensen op één hoop met grondstoffen en is het zaak de kosten daarvan te minimaliseren en tegelijkertijd de opbrengsten te maximaliseren. Dan bevestig je dat het winstbelang van je onderneming voorop staat en dat mensen een middel daarbij zijn. Veel mensen zullen denken, "ja maar dat is toch ook zo", die moeten beter nadenken.
Rikkie 7
MaartenHIk heb bij veel organisaties "rondgekeken"zowel publiek als privaat en heb er over het algemeen positieve ervaringen mee. Wat is er ook op tegen mensen in organisaties te faciliteren zodat ze hun werk goed kunnen doen? Of ze op te leiden voor zwaardere functies of ze bijzonder verlof toe te kennen etc, etc.
Je kunt er lang over nadenken maar in de meeste organisaties is de mens een cruciale factor. De HRM afdeling managed niet de mens als productiemiddel maar de omstandigheden waaronder mensen goed en prettig kunnen functioneren.
Dat is toch wat anders
MaartenH 10
RikkieRikkie 7
MaartenHMaar hoe zie jij de menselijke inzet in organisaties dan voor je? Mensen moeten toch gewoon hun taak naar behoren uitvoeren? En als dat niet lukt moet HRM ze daar bij ondersteunen binnen het redelijke.
Als je als ondernemer je klant niet goed bedient kun je gewoon ophoepelen en gaat hij naar een ander. . Daar lijkt mij de vergelijking met melkkoe meer op zijn plaats dan bij de meeste medewerkers in loondienst.
Maar nogmaals mijn vraag, waar baseer jij je negatieve oordeel op?
Henk Zoer 7
MaartenHHoe we daarheen gaan beschrijft hij in de volgende presentatie:
https://m.youtube.com/watch?v=V-gQVfk8Ong
Vanaf 2:45
Om de waarden in de samenleving na te kunnen streven is een eerste vereiste dat de geldschepping in publieke handen komt, nieuw geld kan dan dáár besteedt worden waar de samenleving het wil besteden (i.p.v. daar waar de banken er het meest aan verdienen).
Co Pater 7
Henk ZoerPrecies Henk.
Ik hoorde jaren terug ook al die retoriek: ja, maar het gaat toch al beter met bedrijven etc. Het is huilen met de pet op, het is alleen maar beroerder geworden voor veel mensen. De boel moet om dus.
Beginnen bij de basis, een slecht geldstelsel hervormen.
MaartenH 10
Henk ZoerIk kon op m'n 16e, samen met een vriend, klasgenoot die ook een sterke intellectuele inslag had, oplossingen bedenken voor alle wereldproblemen. Dat waren ook geen domme oplossingen. Wat we niet begrepen was waarom het niet lukte wereldproblemen op te lossen als de oplossingen zo voor de hand lagen.
Het heeft wat meer tijd gekost om dingen te gaan snappen.
Maar Klaas van Egmond doet op een wat hoger niveau wat wij al op ons 16e deden. En misschien zonder te beseffen waarom het niet werkt. Hij lijkt te denken dat als hij met z'n logische verhaal naar de Tweede Kamer gaat na hun burgerinitiatief, dat daarmee iets tot stand komt. Het filmpje is van 2016 en er is niets bereikt. Dat is logisch. Het gaat om de lijnen van macht en invloed. Als je daar geen vat op krijgt bereik je niets.
Henk Zoer 7
MaartenHHet opzetten van een bewaarbank is een eerste stap de goede kant op. Het gevolg zal zijn dat de rente gaat stijgen waardoor de pensioenen en spaargeld gered worden. Mochten de banken dan gaan zeuren dat ze niet genoeg middelen meer hebben om de economie te bedienen, dan is de vervolgstap het naar de democratie halen van geldcreatie.
Er is dus al het e.e.a. bereikt en met onze steun en doorzettingsvermogen zal er meer bereikt worden. De slavernij is uiteindelijk ook afgeschaft (alhoewel we nu weer op weg zijn naar diezelfde slavernij...).
De eerste belangrijke stap is nu het oprichten van een bewaarbank:
www.veiliggeld.nl
MaartenH 10
Henk ZoerHenk Zoer 7
MaartenHMaartenH 10
Henk ZoerHenk Zoer 7
MaartenHNatuurlijk zullen de banken dit niet steunen, kijk naar de reactie's van o.a. Boonstra, Draaijer en Knot. Maar als we dit niet doen, is straks het contant geld afgeschaft en zitten we met een negatieve rente op onze betaal- en spaarrekeningen en zijn onze pensioenen niets meer waard.
Co Pater 7
MaartenHVergeet niet dat een zo´n belangwekkend onderwerp als het geldstelsel niet door een man veranderd kan worden. Er is ondersteuning van het publiek voor nodig.
Wat je wereldwijd wel ziet, is dat de druk op de gevestigde belangen van banken steeds groter wordt en er ook steeds meer aandacht aan gegeven wordt.
zoiets vraagt gewoon een langere adem, en doorzettingsvermogen, dan het verhogen van de snelheid naar 130.
Ik wordt er juist blij van, omdat ik zie dat er eindelijk iets gaat gebeuren aan de basis van het leven zelf. En ook ten goede van de democratie.
Democratiseren is zoiets als: toegankelijk maken en toegang verschaffen aan iedereen. Publieke discussie en debat zoals op het forum dragen daar alleen maar aan bij.
Co Pater 7
MaartenHVergeet niet de spilfunctie van geld en bankieren in dit hele circus. daar zit de echte macht.
Albèrt 4
MaartenHMaartenH 10
AlbèrtAls het ons lukt om als 'mens' de macht weer terug te grijpen, dan lijkt het mij onvermijdelijk, dat je paal en perk stelt aan de grootte van ondernemingen. Dat zal dicht bij de optimale schaalgrootte liggen qua efficiëntie. Die is meestal helemaal niet zo groot. Nu wordt de grootte voornamelijk bepaald door marktmacht en dan kun je bijna niet groot genoeg zijn.
Nico Janssen 7
MaartenHVeel ex-werknemers met goede ideeën beginnen vaak met hulp van de oude werkgever een nieuw innovatief bedrijf.
Veel middenstanders zijn zowel hardwerkende families als nauw verbonden met de lokale omgeving / mensen, denk aan de bakker om de hoek die juist tegenover de grote AH’s, Jumbo’s, etc staat. Allemaal door met de rekenmachine denkende managers geleid.
MaartenH 10
Nico JanssenBy the way, ik mag mezelf ook ondernemer noemen..
squarejaw 5
MaartenH[Verwijderd]
squarejawsquarejaw 5
[Verwijderd][Verwijderd]
squarejawsquarejaw 5
[Verwijderd]Rikkie 7
squarejawsquarejaw 5
Rikkie[Verwijderd]
squarejawf. van Dam 6
[Verwijderd][Verwijderd]
f. van DamRikkie 7
[Verwijderd]Gelukkig speelt u nooit op de man. Ik hoop dat de redactie paal en perk gaat stellen aan dit soort misplaatste en schaamteloze reacties.
MaartenH 10
RikkieBedoeld is een trol. Iemand voor trol uitmaken lijkt me niet bepaald het toppunt van ongepast gedrag. In feite is jouw overdrijven met woorden als "misplaatst" en "schaamteloos" ook een vorm van trollen en daar mag net zo goed paal en perk aan gesteld worden.
Op zich ben ik het in dit geval niet eens met Lydia, op Reiki kun je inderdaad het nodige afdingen. Een simpele blik op Wikipedia zegt wat dat betreft genoeg.
Rikkie 7
MaartenH[Verwijderd]
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd]Rikkie 7
[Verwijderd]"Misplaatst. Hier is de discussie te belangrijk voor"
@reactie Lydia Lembeck gisteren 11.18
"Jammer dan. Ik ervaar het zo en breng het heel netjes. Dat doen deze heren niet. Al maanden niet."
U vindt iemand voor trol uitmaken netjes?
Dan hebben we een andere opvatting over wat netjes is. De opmerking over Reiki sneed nog hout ook, maar dat terzijde. Jammer dat u op de man speelt als u tegengesproken wordt. U kunt uw eigen gedrag niet goedpraten door naar anderen te wijzen. Ik verzoek u zich tot de inhoud te beperken en geen persoonlijke aanvallen meer op medereageerders te doen. U heeft mij ook regelmatig ten onrechte voor trol uitgemaakt.
Co Pater 7
squarejawIk heb zelf een onderneming gehad.
Maar ik heb mezelf nooit als zodanig gezien, ik ben gewoon mens.
Je bedoelt het niet verkeerd denk ik. maar ik kies er toch voor om bij de basis te blijven.
Arjan Robben is geen voetballer, maar een mens
Mark Rutte is geen politicus, maar een mens.
Co Pater 7
Nico JanssenHet gaat om systematiek Nico.
Als je slechts naar de motieven van de bakker kijkt ( zo stelde A. Smith het voor ), en naar die van een grote onderneming, dan mis je wel het overzicht.
Betrek geld en bankieren en het politieke proces erbij en dan hebben we het over een samenleving als systeem. Op die wijze moet je er ook naar kijken.
Rikkie 7
MaartenHDat is inderdaad wat de gedachte vaak is, maar het klopt denk ik niet. Het is Imho aannemelijker dat tevreden medewerkers leiden tot tevreden klanten.
https://www.effectory.nl/kennis/blog/gelukkige-medewerkers-zorgen-voor-tevreden-klanten/
MaartenH 10
RikkieSommige dingen werken ook 'achterom'. Wat werkgevers lobbyen via diverse lastig te traceren organisaties, leidt er bijvoorbeeld toe dat de concurrentie op de arbeidsmarkt toeneemt en dat bedrijfsactiviteiten makkelijker verplaatst kunnen worden. Dat zet een algemene druk op de loonontwikkeling. Dus bedrijven kunnen binnen Nederland nog steeds een aantrekkelijk salaris bieden, maar ondertussen is het algemene salarisniveau wel achtergebleven.
Hendrik Faber 4
MaartenHDe naoorlogse jaren in Amerika hebben toch aangetoond dat de belangen van consument, onderneming en staat grotendeels hand in hand kunnen gaan. Werknemers profiteren evenredig van de productiegroei. Ondernemingen genieten van een vrije markt zonder marktverstorende reuzen. En de staat profiteert doordat het een eerlijke belasting heft.
MaartenH 10
Hendrik FaberLijkt me wel, maar dan lijkt het me ook, dat de oorzaak is, dat we als mensen onvoldoende invloed (kunnen) uitoefenen om het tegen te gaan.
"De naoorlogse jaren in Amerika hebben toch aangetoond dat de belangen van consument, onderneming en staat grotendeels hand in hand kunnen gaan."
Ik vraag me af over welke periode je het hebt. Misschien 1950 - 1980. Maar daarna geldt dit absoluut niet
Ferry de Boer 7
MaartenHEdit: ik zie dat je hier onder Nico ook al op in bent gegaan. Ik denk dat je wat dat betreft een aardige scheidslijn kan trekken tussen beursgenoteerde ondernemingen en de rest. Zodra dr aandeelhouders het voor het zeggen krijgen regeert met name het geld en is de visie van de oprichter al snel ondergeschikt en kan deze ook gewoon worden gewipt.
Nico Janssen 7
Ferry de BoerMaartenH 10
Nico JanssenHet gaat eigenlijk maar heel beperkt over het uitknijpen van eigen personeel. Heel veel multinationals zorgen juist uitstekend voor eigen personeel. Toch doen ze dingen die je als maatschappij, als 'mens' niet wilt.
Co Pater 7
MaartenHHelemaal mee eens.
Zie ook mijn reactie op O-pen bovenin.
We moeten naar andere vormen van sociaal - economisch leven, die wel werken.
F. Passet 4
Jan Willem de Hoop 12
Klopt dit wel?????????????????????????????????
Een logisch gevolg betekent volgens mij iets onvermijdelijks.
Nu staat er geen voor is het dubbele ontkenning en staat er dus niet onvermijdelijk.
Is er in devertaling iets misgegaan of begrijp ik het mogelijk verkeerd?
Hans 596 3
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Hans 596Als het gaat om de mogelijkheid een patroon, neerwaartse spiraal te kunnen doorbreken, zouden de woorden "niet onomkeerbaar" of "niet te doorbreken" meer recht doen aan hetgeen wordt bedoeld denk ik.
Willem Verhoeven 5
Berend Pijlman 13
Willem VerhoevenOver de mate waarin het neoliberalisme geheim is, kun je van mening verschillen. Veel van de ideologie is redelijk openbaar maar eerder onbegrepen dan onbekend. Maar de resulterende afspraken en samenwerking tussen de multinationals en de overheden gebeurt natuurlijk wel in het geheim.
Tevens is neoliberalisme niet gericht tegen een andere groep maar vooral vóór de eigen groep. Voor het behoud en uitbreiding van de macht van de multinationals. Dat dit ten koste gaat van alle andere ondernemingen en mensen wordt zelfs stellig ontkend. Waarschijnlijk geloven de neoliberalen zelfs daadwerkelijk in het sprookje van 'trickle down economics'. Dat hetgeen goed is voor grote ondernemingen ook goed is voor landen en hun bevolking.
Ik denk dat je het neoliberalisme niet als complot moet zien maar als een beweging. Meer specifiek een beweging in de klassenstrijd. En een zeer succesvolle beweging als je ziet wat er bereikt is. De middenstand en arbeidersklasse zijn zo goed als monddood gemaakt.
Willem Verhoeven 5
Berend Pijlman[Verwijderd]
Willem VerhoevenMaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
MaartenHMaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
MaartenHThe Beyonder 3
Probleem blijft: Hoe lossen we het op.
Waarschijnlijk wordt het helaas pas beter als het eerst echt helemaal fout gaat. In de zin van zeer diepe economische crisis (erger dan 2008) die tot en met de hogere middenklasse rijkt danwel oorlog.
Ferry de Boer 7
The BeyonderDaarmee wil ik niet beweren dat er ook op hoog niveau ook verandering nodig is. Als Hayek en consorten het kunnen moet iemand anders het ook andersom kunnen zou je zeggen.
Karel 67
Zoals Roland hierboven al aangeeft zijn er geen makkelijke oplossingen hier. Je kan het nationalisme niet loslaten. Je ziet dit al met de marktverstoring in oost Europa. Arbeidskrachten komen naar het westen omdat zie hier beter verdienen en in oost-europa blijven de ongeschoolden achter.
Globalisatie loslaten is ook geen optie omdat de westerse economieën alleen bestaan bij gratie ervan. Een Brexit zal nooit een oplossing zijn voor de problemen die daar geschetst worden. Zelf produceren is schier onmogelijk, en al helemaal tegen concurrerende kosten. Uiteindelijk kom je op een pad zoals Venezuela terecht.
Als laatste de democratie. Zoals Churcill al zei; “Democracy is the worst form of government, except for all the others.”
Ook hier zien we het systeem piepen en kraken. Vergeleken met 50 jaar gelden is de bevolking diverser, en wordt er dus ook diverser gestemt met als gevolg veel kleine splinterpartijen met steeds extremere standpunten.
Juist dit maakt democratie zo lastig, omdat het functioneert op basis van de grootste gemene deler die steeds meer ontbreekt in zowel de politiek als bevolking.
[Verwijderd]
Karel 67Niek Jansen 9
Onlangs werden er nog tonnen mest neer gekieperd voor de woning van Macron in Frankrijk uit protest van de boeren tegen de door het vrijhandelsverdrag CETA gefaciliteerde import van goedkoop en kwalitatief minder vlees uit Canada terwijl de Franse boeren zelf veel beter vlees produceren maar waarvan de afzetmarkt nu verkleind wordt.
Kortom: de neoliberale markt van de multinationals wordt mogelijk gemaakt door de neoliberaal denkende politici en dat is de overgrote meerderheid, zowel aan linkse als aan rechtse kant. Aan 'linkse' kant in Nederland waren de grote voorvechters van vrijhandelsverdragen Frans Timmermans, Jeroen Dijsselbloem en Liliane Ploumen allen van de PvdA.
Hoe dit te doorbreken? Blijft ons geen andere keuze dan voortdurend de straat op te gaan zonder dat dit overigens veel succes resulteert?
Of moeten we wachten totdat die hele neoliberale kapitalistische wereldorde vanzelf in elkaar klapt, waarvan ik me overigens geen enkele voorstelling kan maken.
Of zijn er nog andere wegen om die macht van multinationals in te perken?
Slobodian: "Om de democratische processen te vernieuwen, moeten we juist meer over de landsgrenzen durven te kijken. Internationalisme is de enige weg voorwaarts."
Maar moeten we voor een aantal problemen niet toch meer zeggenschap opeisen voor de kleinere schaal van de natiestaat en de burgers dmv o.a. referenda hun eisen kunnen neerleggen op internationaal nivo. Maar onze recente ervaringen met het Oekraïne referendum is dat ook dan toch de multinationals en andere supra-nationale belangen het winnen.
Mz59 7
Niek JansenWat is daar mis mee? Als dat goedkopere vlees aan de normen voldoet (anders komt het niet op de markt), dan kunnen de consumenten zelf kiezen. Franse boeren willen protectie, en willen de burger dus tot hogere uitgaven dwingen. Als de citoyens het dure vlees niet meer willen kopen dan moeten de boeren iets anders gaan produceren. Hamburgers voor de BBQ kun je bij de Vomar kopen; die smaken toch wel anders dan die van de Keurslager, maar zijn ook weer een stuk goedkoper. Men mag zelf kiezen.
In de kaaswinkel was onlangs de boerenkaas met 25% korting te koop; de eigenaar van de zaak zei dat er een grote groep van mensen is die de normale prijs (bijna 8 Euro per pond) te hoog vindt, en dat hij met deze korting die groep probeerde aan te spreken. Mooi toch? Wie het altijd goedkoper wil kan ook naar de Jumbo of AH.
MaartenH 10
Mz59- wie bepaalt die normen? Daar is weinig democratisch aan.
- er is sprake van geëxternaliseerde schade. De kans is groot dat er sprake is van een ontwrichtende werking, waarbij de maatschappij voor de schade opdraait.
In dit soort situaties is altijd sprake van een vorm van Prisoner's Dilemma. Als ik in m'n eentje het goedkopere vlees kies, profiteer ik ervan en is er niets aan de hand. Als veel mensen het goedkopere vlees kiezen, gaat iets verloren wat ons dierbaar is. Als daar geen gezamenlijke actie op ondernomen wordt, gaat het de kant op die niemand wil.
Niek Jansen 9
Mz59Mz59 7
Niek JansenDe terminologie is sterk overdreven. Alsof zo’n kip stijf staat van de chloor.
Dus ja, ook in die gevallen blijf ik bij die opvatting; het is gewoon protectionisme.
Niek Jansen 9
Mz59Veel 'wetenschappers' worden gekocht door de belanghebbende industrieën of zetelen in adviescie's die de industriebelangen moeten dienen.
Het gaat niet alleen om hormonen in het vlees maar ook om genetisch gemodificeerd en met giftige glyfosaat pesticide bestrooid voedsel en bovendien de vraag waarom moet er zoveel vlees gegeten worden en waarom moet daarvoor zoveel Amazone oerwoud afgebrand worden om het soja voedsel te produceren voor veevoeder en de koeien te laten grazen.
Maar hoe dan ook zijn wij consumenten/belastingbetalers het kind van de rekening of we nu dat geïmporteerde vees eten of niet; eten moeten we het en zo niet moeten we betalen voor de geleden verliezen van de vleesexportindustrie op basis van de uitspraken van de ISDS-arbitragecie. in de vrijhandelsverdragen.
De Wereld Handels Organisatie heeft de VS (twee handen op één buik!) al toestemming gegeven allerlei boetes te heffen bij de EU bij weigering van een aantal producten van de VS w.o. hormoonvlees:
https://www.trouw.nl/nieuws/weigering-hormoonvlees-kost-europa-miljoenen~b1958899/
MaartenH 10
Niek JansenVandaag in ander land..
https://www.thejakartapost.com/news/2019/08/08/indonesia-open-to-chicken-imports-from-brazil-after-wto-ruling.html
Maar eigenlijk zie ik niet zo goed wat de winst is van dit soort handel. Waarom moet dat gepusht worden als een land niet wil?
Mz59 7
MaartenHMaartenH 10
Mz59Mz59 7
MaartenHMaartenH 10
Mz59Mz59 7
MaartenHNiek Jansen 9
MaartenHDe winstgeile geglobaliseerde multinationals zullen er wel voor zorgen dat zoveel mogelijk vraag gegeneerd wordt naar hun producten en politici werken daar maar al te graag aan mee. En als we niet gehoorzaam hun producten afnemen worden wij daartoe gedwongen of gestraft met behulp van regels die ook weer politici hebben opgesteld of aanvaard. En waarom die collaboratie met die dol gedraaide kapitalistische markt ?
Omdat de meeste politici eenzelfde neoliberale 'frame of mind' hebben als die multinationals, wat goed gepraat wordt met leugens over vergroting van de werkgelegenheid.
Hoe dat te doorbreken?
Mz59 7
Niek JansenNiek Jansen 9
Mz59Regels zijn er ook om in vraag te stellen en daarvoor zijn blogs als FTM zeer geschikt dank zij de mogelijkheid van een vrije uitwisseling van opinies en informatie.
Het is een beetje flauw om die vrije uitwisseling bij voorbaat af te stoppen met de oekaze 'regels zijn regels'. Een dergelijke houding verwacht ik eerder van oom agent of een ambtenaar.
Mz59 7
Niek JansenNiek Jansen 9
Mz59en dit artikel van FTM over de oorlog tussen de EU en de VS (met de WTO) over o.a. de import van rundvlees uit de VS:
https://www.ftm.nl/artikelen/toch-koehandel-met-voedselveiligheid-rond-ttip?share=1
Mz59 7
Niek Jansen[Verwijderd]
Niek JansenMaartenH 10
Niek JansenHet kan volgens mij niet anders dan dat democratie lokaal verankerd is. Het is ook onvermijdelijk - want in ieders voordeel - om bepaalde zaken op een hoger niveau te regelen en dus zeggenschap naar dat hogere niveau af te staan. Maar dus wel bottom-up.
In Europa komen we van centraal geleide natiestaten die zich van autoritaire monarchieën naar democratieën hebben ontwikkeld. Maar die democratieën werden wel nog steeds van bovenuit - topdown - geregeerd. En het waren en zijn vertegenwoordigende democratieën, wat de macht verlegt ten gunste van het establishment. Vervolgens is daar de EU boven gekomen en heeft men het niet nodig geacht om goed over democratie op dat niveau na te denken. Het Europees Parlement is wat dat betreft een cosmetisch doekje voor het bloeden.
Alleen Zwitserland heeft een ander verloop gekend, waardoor daar echte democratie is ontstaan en de macht bij de lagere niveaus is gebleven.
Als je in Europa naar democratie 2.0 wilt, kun je eigenlijk alleen het Zwitserse model volgen. Voordeel daarvan is ook dat het zich naadloos laat uitbreiden naar Europees niveau. Mocht het ooit zover komen, dan kunnen we gelijk alle internationale verdragen gaan heroverwegen onder het motto "ons is nooit iets gevraagd".
Henk Zoer 7
MaartenHBerend Pijlman 13
Niek JansenEvengoed kunnen zowel de boeren in Frankrijk als Canada slechter af zijn door de toename van internationalisering. Zij verkopen namelijk aan een tussenhandelaar. Dat zijn vaak multinationals. Als die markt globaliseert betekent het ook dat er slechts een klein aantal multinationals overblijft. En per land misschien maar één of twee opties. Dus sprake van een monopsonie en slechte prijzen voor de producten van de boeren.
Zoals met zoveel zaken is er niet iets inherent verkeerd aan internationale handel. Maar kan internationale handel wanneer het verkeerd wordt gereguleerd wel leiden tot zeer onwenselijke resultaten. In dit geval ten eerste de marktmacht van de tussenhandelaar. En als tweede het verschil in lokale regelgeving, lokale overheidssteun en geëxternaliseerde kosten van bijvoorbeeld het transport.
Marla Singer 7
Ten eerste is de benoeming van neoliberalen leuk en aardig maar in deze context denk ik dat je met globalisten een beter dekkende term hebt. Mede vanwege het feit dat je niet alleen de liberaal rechtsen dit gedrag aan kan rekenen maar ook conservatief links en rechts. Als je met grote sommen geld politici van welke kleur dan ook kan lokken met een gespreid bed qua carrièremogelijkheden zijn er maar weinig die deze verleidingen kunnen weerstaan.
Ten tweede is de zorg hier wat tegen te doen complex. Mede vanwege het feit dat deze globalisten zich minstens al vanaf het einde van WWII zich zijn organiseren in denktanks, stuurgroepen en bijeenkomsten zodat zij een globaal prima werkend netwerk hebben gecreëerd waarbij men gezamenlijk kan opereren en de weg vrij kan maken voor nog meer globalisatie.
Je kan niet zomaar deze 70+ jaar aan maatschappelijke (mis)vorming ongedaan maken. Dat kost tijd moeite en doorzettingsvermogen.
Eigen antiglobalistische organisaties opzetten.
Bijv. vakbonden, consumenten organisaties, mensenrechten organisaties moeten als ze al niet afhankelijk zijn van de donaties van globalisten weer onafhankelijke worden en zich inzetten voor de algemene belangen van iedereen vs die van de globalisten.
Maar dankzij de inspanning van bijv de Koch broers, Soros, Mercer, Adelson etc. zijn de linkse flanken verwikkeld in een interne strijd. Niet alleen met elkaar maar ook via SJW, indentity politics en andere afleidingsmanoeuvres.
Met een relatief kleine 'investering' zijn zij er in geslaagd om grote delen van links en gematigd midden om buiten de economische en globalistische politiek te houden. Terwijl je juist van die kanten het antiglobalistische verzet zou mogen verwachten.
Pieter Jongejan 7
Deze strijd tussen regeerders en volk is al zo oud als het Athene van 414BC en 4040 BC.
Toen waren het de aanhangers van Socrates, die de democratie om zeep hielpen. De veroordeling van Socrates tot de gifbeker berustte op zijn minachting voor de democratie door mensen die niet weten. Socrates was wel zo eerlijk om toe te geven dat hij het ook niet wist. Dat zouden de gekaapt centrale banken nu ook moeten doen, maar dit laten ze na.
Nu zijn het dezelfde rijken die hun door politieke intriges verkregen rijkdom proberen te behouden door monopolie vorming, monetaire repressie uit te oefenen en het stemrecht van de bevolking te beknotten door o.a. zgn vrijhandelsverdragen aan te gaan..
De geschiedenis herhaalt zich als de bestuurders geen lering trekken uit het rijke verleden.
Marla Singer 7
Pieter JongejanWe hebben het hier overigens over zaken waar politiemensen van moeten huilen omdat het zo erg is. Die zijn wel wat gewend. Kunt u nagaan. Journalisten die zich hieraan wel wagen weten dat ze met vuur spelen.
Annemiek van Moorst 11
Marla SingerNl moet hiertegen protesteren!
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstPieter Jongejan 7
Marla SingerVandaag zien we een vergelijkbare ontwikkeling waarbij de middenstanders met een eigen huis eerst nog gepaaid worden met een negatieve reële rente, maar waarbij hun pensioenen via dezelfde negatieve reële rente geconfisqueerd worden door oligarchen uit Amerika en Europa.
De oligarchen van Athene die in 414 BC en 403 BC (de groep van 30) de macht grepen deden hetzelfde en confisqueerden de eigendommen van eerst buitenlanders en daarna de middenklasse.
De belangrijkste aanklager in het proces tegen Socrates, Anytus raakte zo zijn bezittingen kwijt en kreeg die vanwege de afgekondigde amnestie tegen de oligarchen later niet terug. De verklaart o.m. waarom een meerderheid van de Atheners Socrates tot de gifbeker veroordeelden.
De les die je hieruit kunt leren is dat de middenstanders van cruciale betekenis zijn en dat die dus goed voorgelicht of juist misleid moeten worden. Vandaar de slag om de media waaronder internet. Een mooie taak voor FTM.
Mz59 7
Pieter JongejanSocrates had hier wel een puntje; waarom zouden onbenullen moeten meebeslissen over de koers van het schip van de staat? Het gevaar van democratie is dat er veel onvrede ontstaat waardoor het volk naar een dictator gaat verlangen.
Socrates had het wel over directe democratie, schervengericht etc.
MaartenH 10
Mz59Voor de rest, kijk simpelweg naar de situatie in Zwitserland. Zwitsers beschouwen hun directe democratie als één van hun grootste verworvenheden. En Zwitsers zijn geen domme jongens.
Mz59 7
MaartenHEn: is de aard van het beestje zoveel anders dan 2500 jaar geleden? De middelen zijn anders, dat wel. Overigens deden destijds de vrouwen niet mee aan de democratie.
MaartenH 10
Mz59Aard van het beestje anders dan 2500 jaar geleden? Ik denk het wel. Jij hebt het over het meebeslissen van onbenullen. Bij Socrates kan ik me daar nog iets bij voorstellen. Nu noemen we vooral mensen onbenullen als we het niet met ze eens zijn, maar objectief is daar niet zoveel reden toe gezien de staat van opleiding. We zijn nogal overtuigd van ons eigen gelijk en moeten er tot onze schande achter komen, dat waar we 5 of 10 of 20 jaar geleden zo overtuigd van waren, toch niet helemaal bleek te kloppen. Oftewel, enig respect voor andere meningen, zelfs als je het er niet mee eens bent, is wel op z'n plaats.
Co Pater 7
MaartenHGriekenland was in de 7de eeuw v.Chr. overgegaan van een traditionele samenleving ( we hebben het hier over op zichzelf staande stadstaten ), naar een monetaire ( gemeenschappen met geld ) .
Als geen andere waren ze kritisch op het geld als nieuw iets, en hadden al ervaringen ermee ( o.a. kredietcrisis en slavernij etc. ) om in te zien dat er iets tegenover moest staan om het te beteugelen, vanwege ook allerlei conflicten die door geld ( en schulden ) ontstonden. En dat was de stichting van een democratische rechtstaat door staatsman Solon ( 636 - 558 v.Chr. )
Dit is dus nodig door een reden ( conflicten etc ) en zou de oplossing moeten bieden om via deze rechtstaat rechtvaardigheid af te dwingen. Aristoteles ( 384 - 322 v.Chr. ) gaf enkele eeuwen later nog eens de motivatie waarom de democratie zo belangrijk geacht werd : Het is de belangrijkste basis voor de macht van de massa....... want als mensen zeggenschap hebben in de rechtbanken, hebben ze zeggenschap over de overheid.
Democratie is dus niet wat liberalen doorgaans zeggen : de macht van de meerderheid. Maar is de broodnodige macht om via de rechtstaat recht te zetten wat krom is.
Er valt nog ontzettend veel recht te zetten, Leve de democratie !!!!!