Nep-Disneyland verpietert in China

3 Connecties
0 Bijdragen

Parallel aan China’s grootste toeristische trekpleister – de Chinese Muur – verwoekeren de ruines van het attractiepark ‘Wonderland’. Niet alleen het Westen, maar ook China kent zijn vastgoedpenarie.

Dit megalomane pretpark dat een bijna-kopie is van zijn Amerikaanse evenknie Disneyland, had ooit de potentie om een mega publiekstrekker te worden. Het ligt driekwartier rijden van Beijing en beslaat een gebied van 100 hectare.

De bouw stokte tien jaar geleden. Projectontwikkelaars hadden het bestempeld als ´het grootste vermaakpark in Azië´. Onenigheid met het lokale bestuur en de boeren over grondprijzen was de reden van hun terugtrekking.

 
Maïsveld
Bouwgeraamtes van een paleis, kasteel en een ondergronds speelplein staan her en der verspreid te midden van een maïsveld.
 
Geen beveiligers te bekennen. Iedereen kan de volledig verlaten ingang betreden. Buiten verbouwen boeren tussen de desolate pandjes hun gewassen op de grond die ze eerder verkocht hadden. 
 
Verkwisting
Al dit roestende staal en vervallen cementen constructies zijn weer een triest voorbeeld van Chinese projectontwikkeling waarbij veel geld en materialen verkwist zijn. Om van de radicale verwijdering van boeren en hun families maar niet te spreken. 
 
Het is een weerspiegeling van ‘s lands opgeblazen vastgoedmarkt. De vrees op enorme toename aan inflatie bestaat. Een speculatieve onroerendgoedzeepbel kan barsten met flinke economische gevolgen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 468 leden