
Parasitaire look-a-like fondsen teisteren de goede doelen wereld al 20 jaar
Ze lijken onuitroeibaar, de look-a-likes, de 'namaakfondsen' in de wereld van de goede doelen. Fondsen met schimmige bedoelingen die meeliften op de naamsbekendheid van grote bekende goede doelen organisaties als het KWF Kankerbestrijding, Stichting Alzheimer Nederland en MS-Research schuimen al decennialang met hun collectebussen de straten af op zoek naar argeloze burgers die er hun donaties in kwijt willen.
Argos besteedde zaterdag voor de tweede keer dit jaar een hele uitzending op Radio 1 aan look-a-likes binnen de wereld van de goede doelen. Fondsen met onduidelijke achtergronden die in naamkeuze, timing van hun collectes en in sommige gevallen zelfs de kleuren van logo's proberen te lijken op de grote fondsen. Het doel: verwarring scheppen bij mogelijke donateurs en hun giften innen. Waar de gelden blijven is vaak moeilijk te zien. In enkele gevallen is aangetoond dat de nepfondsen zich schuldig te hebben gemaakt aan belangenverstrengeling en zelfverrijking.
Zeven grote goede doelen organisaties (gezondheid) stellen nog steeds last te van nepfondsen. Het Koningin Wilhelmina fonds (KWF), de Nederlandse Hart stichting, het Diabetes fonds, Stichting Alzheimer Nederland, MS Research, Parkinson Patiënten Vereniging en het Reumafonds hebben volgens eigen zeggen allen last van zogenoemde 'lookalikes'.
Al vele jaren
Wie even op internet zoekt, kan zien dat Het probleem zich al vele jaren voordoet. In 1996 schreef de Volkskrant al over een fonds dat parasiteerde op de bekendheid van de Nederlandse Alzheimerstichting. In 2001 werden er Kamervragen over gesteld die ervoor zorgden dat de term 'lookalikefondsen' werd gemunt. Een paar jaar later, in 2003, schreef de Volkskrant ook weer over het fenomeen.
Negen jaar later lijkt er nog weinig te zijn veranderd. Eerder dit jaar maakte Argos een uitzending over een Lookalike waar FTM ook aandacht aan schonk. Het onderzoek van Argos wees uit dat het op het Amsterdamse Leidseplein gevestigde Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) een Look-a-like van het KWF Kankerbestrijding, zich bezondigt aan belangenverstrengeling en zelfverrijking. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) trok in mei keurmerk voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) in (zie hier het betreffende artikel op FTM)
Het WCRF is echter nog steeds in het bezit van de zogenoemde ANBI status van de Belastingdienst die fondsen en donateurs van die fondsen fiscale voordelen geeft.
Ook is WCRF nog steeds lid van de brancheorganisatie VFI. Deze liet het na om het lidmaatschap van het WCRF in te trekken. Volgens oud-VFI-voorzitter Joop Daalmeijer is het halfslachtige optreden van de branche-organisatie kenmerkend voor die wereld. "Binnen de goede doelensector is het zelfreinigend vermogen nul", aldus Daalmeijer in Argos.
Rotte appel
Dat er nog rotte appels in de mand zitten van de goede doelen fondsen zitten, werd afgelopen zaterdag weer duidelijk. Argos ging op bezoek bij het in Amsterdam gevestigde MS-Anders.
MS-anders is een look-a-like van MS Research. MS-Anders haalt volgens haar drie jaarrekeningen jaarlijks tussen de 2,5 en 2,8 miljoen euro op. Daarmee is MS-anders de grootste look-a-like binnen de goede doelen fondsen voor gezondheid. De look-a-like stelt prominent dat het substantieel geld ophaalt voor onderzoek. Uit de jaarcijfers blijkt echter dat van de 2,5 miljoen euro slechts 290 duizend euro wordt uitgegeven aan onderzoek. Verreweg het meest wordt besteed aan voorlichting. Daar blijken direct betrokkenen voor een deel van te profiteren.
"Ieder jaar weer steunt stichting MS-Anders de circa 16.000 mensen met Multiple Sclerose in Nederland in hun zoektocht naar verbetering, of tenminste behoud van de kwaliteit van leven," zo staat op de website van MS-Anders.
Zeker is ook dat de kwaliteit van leven van MS-Anders penningmeester Tjarko Rookmaker met dank aan MS-Anders op peil blijft. Het in Heemstede gevestigde communicatiebureau Effect waar hij met zijn vrouw eigenaar van is, levert voor ongeveer 40.000 euro per jaar diensten aan MS Anders.
(Hier de vrolijke teamfoto van MS-Anders)
Via de website van Onjo zijn de jaarcijfers van de zeven bovengenoemde bonafide goede doelen en hun look-a-likes te downloaden
7 Bijdragen
peterO
ex kankerpatient
Het is goed om het blinde geef gedrag van de Nederlandse
natie eens aan de kaak te stellen. We zijn met z'n allen zo onvoorstelbaar naief
dat we echt geloven dat wanneer we maar geld geven het wel goed komt met de wereld.
Dat daar misbruik van komt is evident. Maar wat moeilijker te verkroppen is dat
ook de gerenommeerde goede doelen vooral geïnteresseerd zijn in donateurs om
zichzelf in stand te houden. Het is een illusie te denken dat door meer geld te
geven er sneller een oplossing zal komen voor problemen, ziektes of misstanden. Meer geld betekent langer de
status quo handhaven. We leven er immers allemaal goed van. Kanker kan allang de wereld uit als dodelijke
ziekte als we in gaan zien dat onze leefstijl debet is en dat geen enkel
medicijn structureel gaat helpen wanneer we volharden in een ziekmakende
leefstijl, die op zijn beurt weer gebaseerd is op een centrale rol voor geld.
Maar vooral macht. We kunnen ons niet voorstellen dat mensen voor geld een ander moedwillig laten
lijden. Ook al produceren we keer op keer daarvan onomstotelijk bewijs en zien
we mensen voor 50 dollar een ander mens een dodelijk stroomstoot uitdelen.
Het KWF laat zich misbruiken om als verlengstuk van de
farmaceutische industrie hun productontwikkelingskosten te financieren en
ronselen via deze organisatie wanhopige kankerpatiënten die zich laten
gebruiken als proefkonijn. De uitkomst van al deze geldverslindende trials is
nog nooit anders geweest dan dat er alleen maar duurdere medicijnen uit
voortkwamen die net als alle voorgaande medicijnen, de patiënten niet hebben
geholpen te genezen van kanker.
Al meer dan 90m jaar
wordt de cure for cancer , namelijk een gezonde voedingsstijl gebaseerd op
goede vetten, weinig suikers en alcohol, weinig dierlijke eiwitten en veel
groenten en fruit gemarginaliseerd en onbetekenend gemaakt. Het wereld kanker onderzoek
Fonds besteed daar wel aandacht aan en is daarmee een rechtstreeks bedreiging
voor de triljarden industri
Asilio
Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Linda
Dan: "het team". Eerst heel verhaal met "wij dit en wij dat" en als je doorklikt bestaat dat team dus alleen uit Tjarko.
De mooiste vind ik dat dit eBusiness Consulting bureau niet verder komt dan een online reclamefolder van zichzelf...
MS-Anders
MS-Anders stelt Kwaliteit van Leven van MS-patiënten die NU leven voorop. Bij MS Research ligt de prioriteit bij Onderzoek, wat minstens zo belangrijk is en ten goede komt aan TOEKOMSTIGE generaties MS patiënten. Twee onderscheiden werkvelden, die elkaar mooi aanvullen. Een en ander is bovendien volstrekt transparant. Wie dat wil, kan contact opnemen via bestuur@ms-anders.nl
Beide MS organisaties vullen elkaar perfect aan en werken zelfs prima samen. Natuurlijk is het vervelend dat MS Research zoveel te lijden heeft van de klimaatverandering in de gezondheidszorg en het is volstrekt begrijpelijk dat ze hun best doen om zichzelf opnieuw op de kaart te zetten. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar de oorzaak ligt niet bij mogelijke ‘look-a-likes’, maar bij het veranderende politieke tij. Bij een zelfde werkveld lijken organisaties natuurlijk al snel op elkaar. Ook omgekeerd heeft MS-Anders last van MS-Research, als MS-Research met dezelfde mailings en websites werkt als MS-Anders.
Hetzelfde ziektebeeld, maar met andere aandachtspunten. Voor MS-Anders is dat bijvoorbeeld evident Koeltherapie. Koeling levert significante resultaten op bij de onderdrukking van symptomen van MS. Daarom stelt MS-Anders kosteloos koelpakken beschikbaar. Ca 80% van de mensen met MS kan baat hebben bij koeling, maar daarvoor ontbreken vooralsnog de middelen. We hebben nu 450 koelpakken in circulatie en een wachtlijst van 100 a 2
Edwin
Mijn persoonlijk advies aan iedereen: steun het Wereld Kanker Onderzoek Fonds niet, er zijn betere goede doelen.