
Follow the Money duikt in de wereld van de 'commodities'.
Van slavernij beschuldigde koffietelers doen ongehinderd zaken – met steun van Nederlandse banken
Complexe regels lokken fraude met biodiesel uit
Toezichthouder krijgt eindelijk tandjes in biodieselsector
Grootschalige fraude met biodiesel stoot ‘Veluwse vetkoning’ van zijn troon
Je hangt een kroket in het vet en je kunt biodiesel maken
Rotterdamse biodieselproducent veel minder duurzaam dan gedacht
Miljoenenverlies door onregelmatigheden bij schimmig Rotterdams handelshuis Nidera
Telefoontap: Shell-topmannen praten over omkoping in Nigeria
Smerig spel door sponsor FC Emmen?
Dít hield de megazwendel in bij het Rotterdamse handelshuis Nidera
20 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot komt uit de Rotterdamse haven. Nergens is de opgave om te verduurzamen dus groter.
De kostbare ondergang van Nederlandse kolencentrales
Kolenboer Uniper wil burgers laten opdraaien voor zijn slechte investering
Ondanks mooie woorden stroomt palmolie massaal via Nederland de benzinetank in
Waarom het Havenbedrijf Rotterdam niet (meer) verantwoordelijk is voor het verbeteren van woon- en werkklimaat
Rotterdamse biodieselproducent veel minder duurzaam dan gedacht
Dit zijn de 200 grootverbruikers van Gronings gas
Het is hoog tijd dat Rotterdam met een visie op steenkool komt
Dit is het belangrijkste steenkoolbedrijf van Nederland, maar het ontbreekt op ieder CO2-lijstje
Hoe palmolie die in Rotterdam ‘duurzaam’ heet in Azië voor klimaat- en mensenrechtenschendingen zorgt
Waarom Amsterdam wél stopt met steenkool — en Rotterdam niet
© CEphoto, Uwe Aranas
Rotterdamse biodieselproducent veel minder duurzaam dan gedacht
Biodieselproducent Neste zegt dat 100 procent van de palmolie die het raffineert traceerbaar is tot aan de plantage. Uit onderzoek blijkt echter dat de herkomst bij maar liefst 39 van de 50 palmoliemolens onduidelijk is.
Rotterdam is de grootste palmoliehaven van Europa: van de 7 miljoen ton palmolie die Europa jaarlijks importeert, gaat 2,4 miljoen ton via Rotterdam. Daarvan wordt de helft doorgevoerd; de andere helft wordt verwerkt in de voedingsmiddelenindustrie en in raffinaderijen, waar er biobrandstof van gemaakt wordt
Met 150 werknemers en een jaarlijkse productie van 1 miljoen ton biobrandstof is het Finse Neste met afstand de grootste bioraffinaderij van Rotterdam. Het bedrijf heeft verder ook fabrieken staan in Finland, Zweden, Bahrein en Singapore en heeft een totale jaaromzet van 11,7 miljard euro. Over 2017 boekte Neste een winst van 1,2 miljard euro.
Het Finse bedrijf is niet alleen groot, het is ook erg trots op zijn duurzame prestaties: ‘Neste accepteert alleen duurzaam geproduceerde hernieuwbare grondstoffen,’ zo schrijft het bijvoorbeeld op zijn website. En: ‘Alle ruwe palmolie die Neste verwerft, is gecertificeerd en wordt geleverd door zorgvuldig geselecteerde plantages in Maleisië en Indonesië.’ Wie even doorklikt komt in een dashboard terecht, waar netjes staat aangegeven waar alle palmolie vandaan komt.
Dat klinkt allemaal goed. Totdat je de leveranciers die Neste op dat dashboard noemt zelf aan een onderzoek onderwerpt. Dan blijkt namelijk dat Neste een stuk minder duurzaam is dan het claimt. Van de 50 palmoliemolens waarmee Neste zaken doet, is bij 39 molens de palmolie namelijk niet traceerbaar tot aan de plantage. Dat is dus volledig in strijd met de claims die Neste maakt.
Dit verhaal is gebaseerd op data die Milieudefensie heeft verzameld; die data ben ik vervolgens zelf nagelopen.
Het onderzoek is alleen maar mogelijk omdat Neste zijn productieketen openbaart: hierdoor kon Milieudefensie de data rond de certificering van Neste's leveranciers relatief eenvoudig downloaden. Die data vormden de basis voor dit verhaal, met als belangrijkste conclusie dat Neste's claim over de traceerbaarheid van zijn palmolie aantoonbaar onjuist is.
Andere bioraffinaderijen in Rotterdam, zoals Biopetrol en Abengoa, zijn echter veel minder transparant. Zij maken geen enkele claim met betrekking tot de duurzaamheid van hun palmolie en het is onmogelijk om te controleren waar zij hun grondstoffen vandaan halen. Zowel vanuit het oogpunt van duurzaamheid als dat van de journalistiek verdient de transparantie van Neste dus nog altijd de voorkeur boven de geslotenheid van andere spelers.
Even inzoomen op het productieproces: nadat palmolievruchten geoogst zijn, moet binnen 24 tot 48 uur de olie gewonnen worden, anders verliest de vrucht aan kwaliteit. Dit gebeurt op oliemolens, die zich dus in de buurt van de palmolieplantages moeten bevinden. Eén oliemolen verwerkt doorgaans de vruchten van meerdere plantages, waarna de rode, ruwe palmolie via de Indonesische, Maleisische en (in toenemende mate) Afrikaanse havens de wereld over gaat.
De certificering van duurzame palmolie is in handen van de RSPO, de Roundtable for Sustainable Palm Oil, en vindt plaats op het niveau van de oliemolen. De certificaten die de RSPO uitdeelt bieden een verschillend niveau van zekerheid. Zo is er het 'Identity Preserved'-label, dat garandeert dat de palmolie van een duidelijk identificeerbare, duurzame plantage komt. Een ander certificaat is het 'Segregation'-label, waarbij de molen de olie van verschillende duurzame plantages met elkaar vermengt. Weer een ander certificaat is het 'Mass Balance'-label, waarbij de olie van duurzame plantages gemixt wordt met gewone palmolie.
Van de 50 molens waarmee Neste zaken doet, hebben er slechts vier het 'Identity Preserved'-label. Nog eens zeven bezitten het 'Segregation'-label. 35 molens waarmee Neste zaken doet bezitten slechts het 'Mass Balance'-label, waar de herkomst van de olie dus niet te garanderen valt. Drie molens zijn niet door de RSPO gecertificeerd, maar door het International Sustainability & Carbon Certification (ISCC); een organisatie die een heel andere set aan duurzaamheidsstandaarden hanteert.
Eén molen lijkt tenslotte helemaal niet in het bezit van een certificaat: de Perdana-molen van Golden Agri in de Indonesische provincie Midden-Kalimantan is volgens het dashboard van Neste wél door de ISCC gecertificeerd, maar bij het ISCC is dit certificaat niet terug te vinden. Het ISCC zelf zegt desgevraagd dat ‘alle geldige ISCC-certificaten te vinden zijn op de website’.
'Een biodieselproducent die beweert duurzaam te zijn, komt zijn beloftes niet na'
Dat betekent dat bij bijna 80 procent van de molens waarmee Neste zaken doet, de palmolie niet te traceren valt tot aan een duurzame plantage. De lokale bevolking in Indonesië is de landjepik waarmee de palmolie-industrie geassocieerd wordt inmiddels spuugzat, zo bleek gisteren in deze reportage van Bureau Buitenland: 'Wij gaan vechten, we willen ons land terug, anders wordt het oorlog', zegt een van de slachtoffers.
Johan Lunabba van Neste erkent dat zijn bedrijf voornamelijk 'Mass Balance'-palmolie gebruikt: 'Neste gebruikt wereldwijd ongeveer 500 tot 600 duizend ton palmolie per jaar. Op de wereldmarkt is simpelweg onvoldoende palmolie met het "Identity Preserved" of het "Segregation"-label beschikbaar. Daarom kiezen we voor "Mass Balance", dat door de Europese Unie overigens geaccepteerd wordt als certificaat om de traceerbaarheid mee aan te tonen. We doen er daarbij alles aan doen om de duurzaamheid te bevorderen. Molens waarmee we samenwerken worden aan extra onderzoek onderworpen en kleine boeren helpen we om een duurzaam certificaat te krijgen. Bovendien hebben we het aandeel palmolie in onze biodiesel al fors omlaag gebracht. Toen we begonnen was palmolie onze enige grondstof. Tegenwoordig gebruiken we tien verschillende grondstoffen, waaronder afvalstromen, waardoor onze biodiesel voor nog maar 20 procent uit palmolie bestaat.'
’Duurzame palmolie op deze schaal bestaat niet'
Rolf Schipper van Milieudefensie is niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek. 'Een biodieselproducent die beweert duurzaam te zijn, komt zijn beloftes niet na. Dat kan ook niet anders, want duurzame palmolie op deze schaal bestaat niet. Lokale bewoners worden van hun land verdreven voor megaplantages voor palmolie, en dieren als de orang-oetan sterven uit. Om de kap van het regenwoud te stoppen, moet de EU definitief een einde maken aan biobrandstof uit palmolie. Nederland kan daarin het voortouw nemen.'
Momenteel lijken er in Europees verband serieuze stappen op weg naar palmolievrije biodiesel te worden gezet. In januari stemde het Europees Parlement namelijk voor een verbod op palmolie in biodiesel per 2021. Sindsdien is het parlement in onderhandeling met de Europese Commissie en de Europese Raad over een daadwerkelijk Europees verbod. Als dat er daadwerkelijk komt, dan kan de Europese vraag naar palmolie in één klap met 48 procent worden teruggedrongen.
Naschrift
Na publicatie van dit artikel heeft Neste intern onderzoek gedaan naar de certificering van de palmoliemolens waarmee het zaken doet. Daaruit blijkt dat de Perdana molen waarvan in dit artikel melding wordt gemaakt geen eigendom is van Golden Agri (zoals Neste’s dashboard vermeldde), maar van PT Binasawit Abadi Prima. Aldus is bij het ISCC wél een certificaat van de molen terug te vinden.
22 Bijdragen
MaartenH 10
[Verwijderd]
squarejaw 5
Marla Singer 7
squarejaw[Verwijderd]
Marla SingerLodewijk 6
Wim Verver 5
hans van rheenen 7
https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/tropische-producten/palmolie/
PS. Heb inmiddels zèlf al een mail aan Milieucentraal gestuurd en het doorsturen naar de betreffende medewerker is postwendende bevestigd. Het antwoord/een reactie ziet u waarschijnlijk straks hier op FTM.
Wie/wat is Milieucentraal: https://www.milieucentraal.nl/over-milieu-centraal/organisatie/
Ties Joosten 5
hans van rheenenAl reactie gehad?
hans van rheenen 7
Ties JoostenZal een reactie hier per ommegaande melden. Bedenk, dat het een semi-semi-overheidsinstelling is. Die zijn òf trager ... òf maken geen fouten ook is de auteur en/of treffende medewerker: onbekend :(
CITAAT (op de website van Milieucentraal):
Met online communicatie, publiciteit en samenwerking weet Milieu Centraal consumenten te bereiken.
Op 04.04.2018 nog steeds geen beweging bij MilieuCentraal!
Marla Singer 7
In die context vraag ik me dan ook af wat de belangen zijn van de beschreven bedrijven en of dit een concurrent is van deze globalisten en daarom op deze manier aangepakt worden.
hans van rheenen 7
Marla SingerEdward 2 4
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/03/26/energie-krieg-aufteilung-von-syrien-nimmt-gestalt/
MaartenH 10
Edward 2Edward 2 4
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/03/27/eu-investiert-eine-milliarde-gasversorgung-aus-aserbaidschan/
Edward 2 4
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/03/27/eu-investiert-eine-milliarde-gasversorgung-aus-aserbaidschan/
Biodiesel?
Natuurlijk.
Niet.
Wietze van der Meulen 6
Het grote probleem bij allerlei vormen van verduurzaming is dat er vooral een verdienmodel aan vast zit. Ik kan me nog een reisje met Energy Valley naar Zweden herinneren met als thema (duurzame) biobrandstoffen (vast en vloeibaar). De Zweden keken ons al een beetje meewarig aan. Nederland en duurzame biobrandstoffen? Het werd ons op de achterzijde van een sigarendoos uitgerekend. Ruim 16 miljoen mensen op zo’n 34.000 km2 grond op 52 graden noorderbreedte met zo’n enorme energievraag? Dat heeft weinig zin gelet op de beperkte productiecapaciteit per hectare van welke vorm van bio-energie dan ook (in relatie tot de vraag).
De import van bio-energie betekent vooral de export van problemen. Toch werden nadien de plannen van initiatiefnemers op het gebied van bio-energie niet op een laag pitje gezet. Want ja, iedereen heeft zo zijn eigen verdienmodel........
Wietze van der Meulen 6
http://www.zeit.de/wirtschaft/2018-03/klimaschutz-rueckgang-treibhausgase-bundesumweltministerium-klimaziele
De Duitsers hebben het laaghangende fruit reeds geplukt als puur naar CO2 wordt gekeken (CO2 vormt daar ongeveer 800 miljoen ton van de 900 miljoen ton aan broeikasgassen) betekent dit vooral het afschakelen van oude Oost-Duitse (bruin)koolcentrales.
In Duitsland staat ongeveer 100 GW aan “duurzame” stroomcapaciteit opgesteld (“duurzaam” omdat ook daar wel wat nadelen aan zitten). De nominale vraag is ongeveer 75 GW (ruwweg 75 klassieke (fossiele) elektriciteitscentrales). 100 GW is dus een echt serieus (piek)vermogen (bij veel wind en zon).
Daarmee wordt ongeveer 1/3 van de stroom groen opgewekt (36% van het totaal en 33% van de eigen consumptie die zo’n 600 miljard kWh bedraagt). Er wordt ook nog 50 miljard (2017) kWh geexporteerd (ter indicatie: dit is de helft van de Nederlandse consumptie). Ook serieus werk dus.
Daarmee wordt dan wel wat CO2-reductie gerealiseerd maar op het totaal helpt het helaas weinig.
Tsja, het verduurzamen van de energiehuishouding? Dat valt niet mee......
Ties Joosten 5
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Ties JoostenDaar komt nog bij dat door de sterke fluctuatie van zon en wind het lastiger wordt om de fossiele centrales optimaal qua efficiency te laten draaien (met dus een hogere CO2-uitstoot per MWh). Daarnaast is elektriciteit zo'n 15-20% van de totale energievraag (rest verkeer, industrie, verwarming etc.). Vol inzetten op elektriciteit heeft dus maar beperkt resultaat qua CO2-reductie.
Daarnaast speelt dat de onderkant van de Duitse samenleving het financieel niet makkelijk heeft (kijk eens naar de ontwikkeling van de kosten van wonen in Duitsland; ook de Mietbremse werkt niet). Die onderkant zit dus niet echt te wachten op (ook nog) extra kosten voor energie. Of de toekomst van de Energiewende daarmee wel zo rooskleurig is, vraag ik me dan ook af.
hans van rheenen 7
https://www.telegraaf.nl/financieel/1846377/enorm-zonnepanelenproject-in-saudi-arabie
Edward 2 4