News Corp bereikt schikking met aandeelhouders, verzekering gaat betalen

2 Connecties

Relaties

News corp Murdoch
0 Bijdragen

De News Corp-directie dreigde voor het gerecht gesleept te worden door aandeelhouders, maar Rupert Murdoch en Fam. komen weg met een schikking van 107 miljoen euro. Die de verzekering gaat betalen.

News Corp, het mediabedrijf van Rupert Murdoch, werd vorig jaar van alle kanten juridisch onder vuur genomen liggen vanwege het afluisterschandaal bij de Britse dochteronderneming News International (News of the World). Niet alleen het openbaar ministerie, maar ook aandeelhouders klaagden het bedrijf aan. De aandeelhouders Amalgamated Bank, Central Laborers Pension Fund en de City of New Orleans Employees' Retirement System wilden de News Corp-directie - bestaande uit Rupert Murdoch, zijn zonen James en Lachlan en de voormalige CEO van British Airways, Rod Eddington – voor de rechter slepen. De aandeelhouders hekelden de lakse houding van de directie waardoor het afluisterschandaal bij News of the World kon plaatsvinden onder de hoede van Murdoch’s zoon James (CEO News International). En meer algemeen: dat Rupert Murdoch zijn (familie)belang kon laten prevaleren boven het bedrijfsbelang. Kortom, het bedrijf heeft schade geleden en aandeelhouderswaarde is verdampt.

In de aanklacht waar The Guardian uit citeert, wordt Rupert Murdoch verweten dat hij News Corp gebruikte als “een snoepwinkel volledig in familiebezit”. De aandeelhouders doelen daarmee op de overname van TV-bedrijf Shine (producent van het kookprogramma Masterchef), het bedrijf van zijn dochter Elisabeth, waar News Corp 675 miljoen euro voor betaalde. Volgens de aandeelhouders werd er niet onderhandeld over de overnameprijs. Dochterlief kreeg bij de overname 164 miljoen euro in contanten.

Schikking getroffen, verzekering gaat betalen
De aandeelhouders en de directie zijn nu een schikking overeengekomen van 107 miljoen euro. De directie is bovendien akkoord gegaan met het implementeren van strengere toezichtregels en een hotline voor klokkenluiders die misstanden in het mediabedrijf anoniem kunnen rapporteren. Mocht de Amerikaanse rechter de schikking goedkeuren, dan zal de aandeelhouders-claim van 107 miljoen – die ten goede komt aan News Corp - niet door de directie zélf betaald worden, maar door hun verzekeraar. De familie Murdoch heeft zich ingedekt met een bestuursaansprakelijkheidsverzekering.


Het afluisterschandaal bij News of the World heeft geleid tot meer dan honderd arrestaties en het onderzoek loopt nog. De Britse tabloid News of the World is inmiddels opgedoekt en News Corp is nu bezig met het opsplitsen van het bedrijf: de kranten- en uitgeeftak zullen blijven doorgaan onder de naam News Corp, maar de bedrijfsonderdelen op televisie- en filmgebied gaan verder onder 21st Century Fox.