Wanted: Julian Assange, spullen van Juliana in de verkoop, miljarden dollars vliegen Afghanistan uit en waarom Ieren uit de euro zullen stappen.

Verspilling miljarden dollars in Afghanistan

 
Vorig jaar werd de Afghaanse vice-president in een belastingvriendelijk oort in de Perzische Golf aangehouden met 52 miljoen dollar aan contanten op zak. Hoe hij daar aan kon komen liet zich raden. Aflopen zomer rapporteerde de Wall Street Journal nog dat de dollars in pallets in private jets werden geladen en het land werden uitgevlogen. Sinds kort blijkt - mede dankzij Wikileaks - dat fraude en mismanagement in Afghanistan epidemische vormen aan heeft genomen. 
 
 
 
Wanted: Julian Assange 
 
Terwijl de ladingen geopenbaarde vertrouwelijke en geheime documenten op Wikileaks wereldwijd dagelijks voor nieuw voorpagina nieuws leidt - met name in Groot Brittannië - heeft Interpol besloten om jacht te maken op zijn 39-jarige Australische oprichter. Assange zou in Zweden enkele zedendelicten op zijn naam hebben staan waarvoor hij terecht moet staan. Zweedse autoriteiten deden vorige maand al een oproep om Assange aan te houden. Sinds gisteren doet Interpol een duit in het zakje.
Sarah Palin riep gisteren op om Assange, net als islamitische terroristen, op te jagen. Volgens Mama Grizzly heeft hij bloed aan zijn handen.
De afgelopen dagen openbaarde Wikileaks honderdduizenden documenten die afkomstig zijn van Amerikaanse ambassades in het buitenland. De laatste lading van afgelopen nacht bevatte een bericht van de Britse centrale bankier Mervyn King. Deze liet in februari van dit jaar aan Hillary Clinton weten dat hij zich behoorlijk zorgen maakte over het niveau van David Cameron, die hij nog te onervaren vond. 
 
 
 
 
Waarom Ieren uit de euro zullen stappen
 
Boeiende analyse in the Telegraph. Nu de Ieren de hoge prijs moeten betalen voor hun bovenmaatse levensstijl van de afgelopen twaalf jaar, beginnen de Paddy's te morren. Ze vragen zich openlijk af waarom de Eurogroep en de Europese Centrale Bank ze zo'n keiharde regeling door de strot hebben geduwd. De vraag die nu wordt gesteld is waarom zij tot in lengte van dagen de prijs moeten betalen om het gehele Europese banksysteem overeind te houden. Misschien niet geheel onterecht. Als het waar is dat een flinke hair-cut op Ierse staatsobligaties het systeem om zeep kan helpen, hoe kan het dan dat de Europese banken afgelopen zomer de stress-tests doorkwamen? In tegenstelling tot Duitsland heeft Ierland in de mooie jaren niet het akkoord van Maastricht geschonden. Er is iets mis daar in Ierland, maar wat? Patrick Honohan, een veteraan van de Wereld Bank die bij de Ierse Centrale Bank de schoonmaak is begonnen, schreef het vorig jaar al in een stuk getiteld: 'What went wrong in Ireland?'. Zijn antwoord: de euro. De euro heeft alle zintuigen van Ierse toezichthouders en beleidsmakers verdoofd. Met desastreuze gevolgen. Hoe de Ieren zich voelen? Niet best. Hier een citaat van een economieredacteur van de Irish Times:
 
'Nothing quite symbolised this State’s loss of sovereignty than the press conference at which the ECB man spoke along with two IMF men and a European Commission official. It was held in the Government press centre beneath the Taoiseach’s office. I am a xenophile and cosmopolitan by nature, but to see foreign technocrats take over the very heart of the apparatus of this State to tell the media how the State will be run into the foreseeable future caused a sickening feeling in the pit of my stomach.'
 
 
 
Spullen van Juul in de uitverkoop
 
Koningin Beatrix en haar zussen Margriet, Irene en Christina nemen afscheid van meer dan tienduizend 'familiestukken' die ze 6 jaar geleden van hun moeder Juliana erfden. Veilinghuis Sotheby's werd door de familie Van Oranje uitverkozen om de spullen, afkomstig van de volgepakte zolders van paleis Soestdijk, aan de man te brengen. Volgens de Wakkere Krant, doorgaans aardig ingevoerd in Koninklijke zaken, zou het vooral huisraad betreffen die Juul op haar beurt weer had geërfd van Koningin Wilhelmina, die op haar beurt weer het nodige van koningin Emma...enzovoort. De keten stopt dus bij deze generatie die van het bezit verlost wil worden. De dames denken er tussen de 1,5 en 3 miljoen euro mee op te halen. De opbrengsten zullen aan goede doelen worden geschonken