Newswatch

3 Connecties

Alarm: Britse pond wordt sterkste munt van 2011. Hoe de wereldeconomieën verder uit elkaar groeien. Krantenmagnaat Rupert Murdoch duikt op in WikiLeaks.

Britse pond: sterkste munt in 2011

Slecht nieuws voor de exporterende industrie van Groot-Brittannië: het Britse pond sterling wordt in 2011 de sterkste van de grote valuta. Aldus Barcap, de zakelijke divisie van Barclays. Het pond was door de financiële crisis hard geraakt.  Intussen blijft het Britse tekort op de handelsbalans op recordhoogte
 
 
 
 
Drie-splitsing economie
Een appel in drie delen op de cover van The Economist. Met 'emerging markets'  als het grootste deel, en Amerika en de eurozone als kleinere partjes. Dat is de nieuwe staat van de wereldeconomie, en de delen bewegen zich in verschillende richtingen. The Economist denkt dat het herstel zich doorzet. Beleggers waren begin dit jaar te pessimistisch. Er zijn grofgezegd drie grote ontwikkelingen die de economie van 2011 zullen bepalen:
  • asset bubbles en inflatie in de opkomende landen (vooral Brazlië en China);
  • de periferie van Europa heeft geen toekomst, het euro-banksysteem moet worden hervormd;
  • Amerikaanse economie zal met 4 procent groeien, maar het is als groei op anabolen.
 
Kortom: de verschillen tussen de drie wereldeconomieën zullen groter worden. Met een toenemend gevaar van grote schokken. Tot nadenken stemmend coververhaal.
 
 
 
Rupert Murdoch aast op Saoedie-Arabië
De Wall Street Journal heeft uitgebreid gerapporteerd over WikiLeaks. Nu duikt eigenaar Rupert Murdoch zelf op in de gelekte diplomatieke documenten. Hij zou een Arabische versie van de WSJ in Saoedie-Arabië willen introduceren. Een van de aandeelhouders van Murdochs Newscorp is de Arabische milljardair prins Waleed bin Talal. De poging had nog geen succes. De Arabieren zitten niet echt te wachten op ongecensureerde berichtgeving.
 
 
Chinese export nóg hoger dan verwacht
Het handelsoverschot van China in november was 22,9 miljard dollar. De export groeide 34,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor, de import 37,7 procent. De sterke toename verhoogt de druk op de Chinese monetaire autoriteiten om zowel de rente te verhogen als de renminbi te revalueren.