Newswatch

3 Connecties

Relaties

Euro

Locaties

China

Werkvelden

Auto-industrie
0 Bijdragen

Zal Portugal vandaag hulp van de EU en het IMF oproepen? Chinese export duikelt onverwacht en Volkswagen wil Amerika veroveren met een hele lelijke auto. Plus: hoe de recessie de VS veranderde. Coole infographic.

 Chinese export duikelt

Onverwachte ontwikkeling: de Chinese export in december is veel lager dan verwacht. China exporteerde voor 13 miljard dollar aan goederen in plaats van de verwachte 20 miljard. Wat is er aan de hand? De cijfers hebben tot een flinke daling van de aandelenkoersen geleid. Bekijk ook de 17 mindblowing feiten die Business Insider op een rij heeft gezet.
 
 
 
Portugal heeft €80 miljard nodig
Is het Portugese koppigheid of kan president Anibal Cavaco Silva niet anders dan ontkennen dat zijn land hulp nodig heeft? Hoe dan ook, op de financiële markten blijven de geruchten hardnekkig dat Portugal op zeer korte termijn EU-hulp, met al de daaraan verbonden voorwaarden, zal moeten aanvaarden. De rente die de Portugese staat moet betalen stijgt naar recordhoogte. De koers van de euro is op maandag verder gezakt.
 
 
 
 
VW valt Detroit aan
De jaarlijkse Motorshow in Detroit heeft aan belang ingeboet, maar toch kiest Volkswagen de show als moment om zijn ambities uit de doeken te doen. Na een omzetrecord over 2010 - het bedrijf groeide wereldwijd met 13,5 procent - wil ceo Martin Winterkorn nog een stap verder: de Amerikaanse markt. Handelsblatt komt met het nieuws dat VW in de VS met een speciaal voor die markt ontwikkelde Passat komt.  Die zal groter en breder zijn dan de Europese versie. Dat maakt de auto er overigens niet beter op: de Amerikaanse Passat oogt buitengewoon lomp. Juist op een moment dat de verarmde Amerikanen voor kleine auto's kiezen. VW kan beter zijn energiezuinige en oerdegelijke Polo in Amerika lanceren.
 
Volgend jaar denkt VW 64 miljoen auto's te kopen, tegen 59 miljoen dit jaar. De groei komt voor het grootse deel uit China.
 
Bron: Handelsblatt 
 
 
Hoe de recessie de VS veranderde
Grafiek van de week
Fraaie infographic van het politieke blad Atlantic. Met ogenschijnlijk onbenullige, maar veelzeggende feiten naast elkaar gezet. Bijvoorbeeld de bestedingen per dag in 2007 ($91) en in oktober 2010 ($62). Percentage jonge Amerikanen die weer bij hun ouders zijn gaan wonen: 24%. De grafiek maakt haarfijn duidelijk hoe hard de recessie heeft toegeslagen.   
 
 
Bron: The Atlantic