Newswatch

De Federal Reserve Bank boekt historische winst, Vampire Squid Goldman Sach probeert iets aan zijn imago te doen, de olie-industrie zal de gevolgen van de BP-ramp gaan voelen en meer in Newswatch van woensdag 12 januari

FED winstgevendste bank aller tijden
Het draaien van de geldpers heeft de Amerikaanse centrale bank (voor het grootste deel eigendom van Amerikaanse banken) megawinsten opgeleverd. 'De FED opereert als een hedgefonds', schrijft het Financieele Dagblad. De FED heeft afgelopen jaar op een extreme wijze geprofiteerd van de crisis. Door het opkopen van enorme pakketten leningen heeft de FED niet alleen de economie aangezwengeld maar ook een kaskoe van buitenaardse proporties geschaakt. In 2010 hebben de investeringen in schuldpapapier 76,2 miljard dollar (59 miljard euro) opgebracht. 94 Procent van de totale winst van de FED. Minister van Financiën, Timothy Geithner krijgt van de FED 78,4 miljard uitgekeerd. Nog nooit eerder heeft een aandeelhouder een dergelijk bedrag in ontvangst mogen nemen.
Er viel ook de nodige kritiek te horen. 'De FED opereert als een hedgefonds, zij het voor rekening van de belastingbetaler', zei John Coltrane van de Uiversiteit van Chicago tegen the New York Times. Economen uit Chicago zijn huis uit tegen een al te grote invloed van centrale banken en overheden.

Bron: het Financieele Dagblad


Goldman Sachs belooft openheid
Amerika heeft zijn evenknie van Aegon. Zoals de Haagse woekerpolisleverancier in 2008 begon met zijn campagne 'Eerlijk over over later', belooft 'Vampire Squid' Goldman Sachs zijn best te doen om meer openheid te verschaffen over hoe de bank zijn centjes verdient. De belofte van de machtigte bank op Wall Street komt niet geheel onverwacht. De laatste maanden kwam Goldman Sachs herhaaldelijk onder vuur te liggen van de media en ook de toezichthouders. Net als het Aegon en ook andere Nederlandse verzekeraars, doet Goldman een krampachtige poging om zijn publieke imago te verbeteren.

Bron: New York Times


BP rapport zal gevolgen hebben voor hele olie-industrie
De Texaanse advocaat Tony Buzbee is namens 15 duizend Mexicaanse kustbewoners bezig om BP met een schadeclaim een forse tepel uit te draaien. Hij zegt niet zo veel te kunnen met het gisteren uitgekomen onderzoeksrapport van the Oil Spill Commission over de olieramp met de Deepwater Horizon. 'Elk onderzoeksinstituut heeft zijn eigen agenda', zei hij tegen de Daily Telegraph. Analisten van banken denken echter dat de hele olie-industrie de gevolgen zal voelen, met name in de off-shore waneer er in diepe wateren naar olie geboord wordt. Het rapport maakt duidelijk dat de olie-industrie - niet alleen BP dus - bochten afsnijdt en op veiligheid bezuinigd om kosten te kunnen besparen.

Bron: Telegraph


'Wie geen goud koopt, is masochist'
De technisch analist Robin Griffiths van Cazenove Capital, zei gisteren tegen tegen CNBC: "I think not owning gold is a form of insanity. It may even show unhealthy masochistic tendencies, which might need medical attention." Hij voegde er aan toe dat de dollar bezig was om naar de 'vergetelheid' te verhuizen. Vooral de reacties op de uitspraak van de Griffiths zijn de moeite van het lezen waard.

Bron: Telegraph