Newswatch

4 Connecties

Onderwerpen

Euro China HNWI

Werkvelden

Industrie
0 Bijdragen

Albert 'ik voel me verneukt' Heijn is overleden. Wat zit er achter het opkopen van Europese schuld en de lessen van de crisis. Plus: Maserati-shoptripjes naar Italië. Het leven van de rijke Chinese vrouw.

 Albert Heijn overleden

"Ik voel me zwaar verneukt." Woedend was Albert Heijn (1927) op Cees van der Hoeven, toenmalig ceo van Ahold. "Ik kan slecht tegen geouwehoer en pompeus gedoe en ben  evenmin een liefhebber van uitwaaierende horecasnorren," zei hij ooit. In zijn woonplaats in Engeland is een van de grondleggers van het Ahold-concern overleden. Mooi portret in de Volkskrant, met veel persoonlijke details. Op het moment dat Albert Heijn als kantoorklerk bij het familiebedrijf begon was de omzet van het bedrijf 13,6 miljoen euro.  Toen hij veertig jaar  later vertrok, was de omzet van Ahold 8 miljard euro. Bijna zeshonderd keer zoveel en Ahold was een multinational geworden.

 

Bron: de Volkskrant 

 

 

Wat wil den Chinees?

Leuk dat die Chinezen Europees schuldpapier kopen. Maar misschien is dat deel van een ingenieus plan om de koers van de euro ten opzichte van de yuan omhoog te drijven. Die vrees uitte de Europese neppresident Herman van Rompuy tijdens een bezoek aan de Britse regering. 

China heeft toegezegd Europa geld te zullen lenen om de financiële problemen op te lossen. Dat is natuurlijk geen altruïsme. Een van de redenen zou kunnen zijn dat het land op die manier wil voorkomen dat de EU importbeperkingen gaat invoeren. De Telegraph doet uit de doeken wat er achter de Chinese leningen zou kunnen zitten. Een andere mogelijkheid is dat het enige alternatief (de VS) voor Europese schuld er nog beroerder uitziet. 

 

Bron: Telegraph 

 

 

Lessen van de crisis

Voor wetenschappers blijkt de kredietcrisis en de daarop volgende recessie een intellectuele goudmijn. Opmerkelijk is bijvoorbeeld de veerkracht van de Duitse machinebouw. Toch kroop die door het oog van de naald. Het  overleven van die ondernemingen was vooral te danken aan de flexibiliteit van de werknemers. Interessant wetenschappelijk materiaal over de oorzaken en gevolgen van de crisis, geselecteerd en geïnventariseerd door het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche

 

 

Bron: Wirtschaftswoche 

 

 

 

Maserati-tripjes naar Europa

Eenderde van de Chinese miljonairs is vrouw. Er zijn er 875.000 en die zijn een belangrijke factor op de Chinese automarkt. Ze kopen volop Porsches, Aston Martins, Maserati's en Ferrari's. Voor de Europese producenten van luxe-auto's is China de belangrijkste markt geworden. De vraag levert een hele nieuwe industrie op. De vrouwen bestellen de auto's het liefst persoonlijk bij de fabriek en doe daar meteen een rijcursus voor snelle auto's.  Fascinerend blikje in de wereld van Chinese nouveau riche. Opletten is het wel: de eerste namaak-Ferrari's  zijn al gesignaleerd. 

 

Bron: Bloomberg  

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 468 leden