Newswatch

3 Connecties

Relaties

Ierland

Organisaties

HEMA

Locaties

China
0 Bijdragen

Donkere wolken boven Dublin. Wie of wat kan Ierland nog redden? Chinezen stappen in GM en de (bijna)mislukte verkoop van de Hema. Plus: beurscrashje in China.

 

Wie of wat kan Ierland nog redden?

De druk op Ierland neemt toe. Door de Europese Unie is er een hulpprogramma van 90 miljard euro gemaakt, maar de koppige Ieren houden dat plan af. Onderdeel van dat plan is namelijk een verhoging van de vennootschapsbelasting, en belastingvrijstelling is nu juist precies de brandstof geweest van het Ierse wonder in de jaren negentig. Maandag zal het opnieuw sidderen zijn voor Ierland, dat zijn obligaties aan de straatstenen niet kwijt kan en daardoor voor een acuut financieel probleem zou kunnen komen te staan. De Ierse minderheidregering ontkent dat echter, maar vast staat dat de EU, en dat betekent vooral Duitsland, het niet zover zal willen laten komen.

Bron: Telegraph
 

Chinezen stappen in GM


De beursgang van het door de Obama-administratie geredde autoconcern General Motors is 18 november. Daarbij is er al een nieuwe aandeelhouder bekend: het SAIC, het grootste autoconcern van China. Naar verluidt heeft het een belang van 1 procent genomen, een investering van 500 miljoen dollar. De ondernemingen hebben al gezamenlijke fabrieken in China, dat de grootste automarkt ter wereld is.

Bron: Handelsblatt


Beurscrashje China


Chinese aandelen zijn gekelderd, de grootste daling van het afgelopen jaar. Aanleiding: de grootste banken hebben hun kredietverlening beperkt. De markt is daar gevoelig voor en gaat ervan uit dat de Bank van China binnenkort kredietbeperkende maatregelen invoert. De quantitative easing, de geldverruiming door de Amerikaanse Fed, zou de inflatie te hoog kunnen aanwakkeren, vrezen de monetaire autoriteiten. 

Bron: Business Week  


Echt Hema: kijken, niet kopen

De Hema staat te koop. Eerst was de belangstelling groot, maar onderweg haakte iedereen af. Nu is Ahold de laatste overgebleven koop-kandidaat, en zelfs dat concern twijfelt nu, aldus het FD. Eigenaar is Lion Capital.

Het dilemma voor Ahold is dat het weliswaar een sterkere positie op het gebied van non-food wil, maar geen kritiek van de aandeelhouders wil als het teveel zou betalen voor de Hema. Het overnamepad is in de historie van Ahold uiterst glibberig geweest. De nieuwe bestuursvoorzitter Dick Boer zou dat risico niet willen lopen. Lion Capital zou de prijs kunnen verlagen, zodat private equitypartijen als CVC en BC weer interesse zouden kunnen krijgen.

Bron: Het Financieele Dagblad