Newswatch

4 Connecties

Relaties

Bloomberg Dennis moscovits

Organisaties

BP Shell
0 Bijdragen

Shell koopt strafvervolging af in Nigeria, Jean-Claude Juncker zegt sorry, Obama sued BP en jongste miljardair ter wereld geeft zijn geld weg. Dit is newswatch van donderdag 16 december.

 

Shell zegt sorry

 

Shell zegt sorry voor haar corrupte gedrag in Nigeria en koopt strafvervolging af voor 60 miljoen dollar. De Brits-Nederlandse oliegigant kwam deze week ook al in opspraak nadat Wikileaks aantoonde dat de multi-national vele omvangrijke posities had verworven binnen de regering.

Shell koopt nu een eerdere zaak af die draait om een onwelriekende kwestie waarbij Nigeriaans douanepersoneel werd omgekocht. Shell betaalde de steekpenningen om de invoer van boorinstallaties, geschikt voor het zogeheten Bongo-project, te bespoedigen. In Amerika, waar deze kwestie al eerder opspeelde, werd al eens 48 miljoen dollar betaald om vervolging af te kopen.

 

Bron: NOS

?

Juncker zegt ook sorry

Jean Claude Juncker, de brave Luxemburgse premier, huidig EU- voorzitter en ferm pleitbezorger van een sterke euro, vindt dat de Europese regeringsleiders (inclusief zichzelf dus) te veel onderling ruziën en daarmee ‘politieke turbulentie’ veroorzaken bij het publiek. Het klinkt een beetje vaag, maar eigenlijk zegt hij sorry voor zijn eigengereide gedrag van afgelopen week. Juncker, altijd rationeel en afgewogen, kreeg vorige week mot met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de opkoop van Europese staatsobligaties. Juncker ziet dat als een oplossing voor de crisis, Merkel is kritisch. Toen ze dat liet doorschermen, verweet hij ‘Angie’ on-Europees gedrag, wat leidde tot een diplomatiek relletje.

 

Bron: Handelsblatt

 

Obama sued BP

De Amerikaans regering daagt BP en vier andere bedrijven voor het hekje naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt nog de mogelijkheden om BP ook strafrechtelijk te vervolgen. Volgens?de VS?hebben BP en de andere bedrijven?twee milieuwetten overtreden: de Clean Water Act en de Oil Pollution Act. De claim tegen BP bedraagt 21 miljard dollar, genoeg om zelfs BP te laten schrikken.

 

Bron: Het Financieele Dagblad

?

Jongste miljardair geeft geld weg.

Dennis Moskovits, ’s werelds jongste miljardair, geeft een deel van zijn vermogen, grotendeels gebaseerd op zijn 6% belang in Facebook, deels weg en volgt daarmee de roep van de vrijgevige plutocraten Bill Gates en Warren Buffet. Ander puntje: meneer blijkt ook verloofd, met een journaliste van de Wall Street Journal. En dat is nog een reden om niet meer achter hem aan te lopen, sombert een vrouwelijke columniste van Forbes.

 

Bron: Forbes

 

Bloomberg krijgt een mening

De terminals die dagelijks pakhuizen aan informatie uitbraken, zullen nu worden opgevrolijkt met een mening. Bloomberg, de verspreider van gortdroge economische data, wil zich meer gaan richten op het geven van redactionele kleuring. Het bedrijf, dat werd opgericht door de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, wil hiermee zijn invloed uitbreiden naar politieke en economische leiders.

 

Bron: New York Times