Ieren zijn gelukkig geen Grieken en weigeren hulp uit Brussel, Roland Berger fuseert met Deloitte en Nederland blijkt best een ondernemend land te zijn. Newswatch van donderdag 18 november

Ierse tijger is geen Griekse diva

Ieren doen stoer over de schuldencrisis in hun land. De financiële zedenmeesters uit Brussel dringen nu echt aan op harde maatregelen en willen financieel bijspringen maar de Keltische Tijger betoont zich gelukkig geen Griekse diva. De tucht van de markt moet de zaak reguleren, vinden ze zelf. Ook huizeneigenaren, die hun hypotheek niet meer kunnen betalen als gevolg van de vrijgevigheid, dienen hun eigen schuldenberg zelf weg te werken. De Ierse betaalwaakhond is tegen ‘debtforgiveness’, omdat dit een ‘pervers incentive’ inhoudt. Cool geluid. Dit zouden meer overheden eens moeten durven zeggen!

 

Bron: The Irish Times

 

Iets minder socialisme in US of A

General Motors, een van de grootste staatsbedrijven in Amerika, staat weer iets meer op eigen, lemen voeten met een aanstaande herintroductie op de beurs. De auto-kolos kwam voor 61% in handen van de Amerikaanse overheid, nadat in Detroit de salarissen en vooral de zeer riante pensioenen niet meer betaald konden worden. De reddingsoperatie, die 50 miljard dollar kostte en naar verwachting nooit meer terugverdiend zal gaan worden, lijkt nu een iets minder grote sof dan aanvankelijk gedacht. GM blijkt een sexy aandeel te zijn, al is deze beurshonger nog steeds bij lange niet genoeg om de staatsinvestering terug te verdienen.

 

Bron:Het Financieele Dagblad

 

Nederland ondernemender

Hoera, we kúnnen het wel. In de lage landen zit meer entrepreneursgeest dan we soms wel denken. Uit onderzoek van Global Enterpreneurship Monitor blijkt dat we in de top vijf staan van Euro-landen als het gaat om landen met startende ondernemers. Het aantal beginnende ondernemers bedroeg in 2009 7,2 procent (waaronder FTM dus) ten opzichte van 5,2 procent in 2008. Met deze cijfers staat Nederland in de Europese top.

 

Bron: De Ondernemer

 

Roland Berger adviseert verder als Deloitte 

Boardroomadviseer Roland Berger en zijn 170 nijvere consultancy-medewerkers gaan trouwen met de witte boorden van Deloitte. De adviseermultinational met een omzet van 600 miljoen euro gaan een vrijage aan met Deloitte die 2 miljard omzet. Het nieuwe duo stoot in Duitsland het oppermachtige McKinsey van de nummer 1 positie als grootste consultant.

 

Bron:Financial Times Deutschland

 

Onrendabel titelfetisjisme

Nederlandse academici waren decennialang de gekke henkies op de internationale arbeidsmarkt, omdat ze een onuitsprekelijke titel op hun naamkaartje hadden: doctorandus. Deze Hollandse eigenheimerij werd in 2002 afgeschaft en we voegden ons naar het internationale bachelor en master-syteem om opleidingskwaliteiten te kunnen vergelijken. Maar nog niet overal blijkt. Op een groot aantal universiteiten lopen ze nog steeds rond: de dolende doctorandussen.

 

Bron: De Pers