Newswatch

Bonusfeest bij ASML in Veldhoven, Apple boekt recordwinst, de industrie in Amerika neemt weer meer mensen aan dan ze wegsturen, Obama krijgt een pak slaag en meer in Newswatch van woensdag 19 januari

Bonus voor alle ASML-medewerkers
Een mooi lichtpuntje: technologiebedrijf ASML in Veldhoven draait zo goed dat het bedrijf volgende maand 50 miljoen euro uitrekt om bonussen uit te delen. Niet alleen aan de heren in het directiekantoor, alle medewerkers krijgen een envelop mee naar huis. Dankzij de explosief gegroeide verkoop van smartphones en tablets (iPads) heeft de chipmachinemaker uitstekend zaken gedaan. ASML zal waarschijnlijk over 2010 een winst van 1 miljard laten zien

Bron: de Telegraaf


Apple stuitert weer omhoog

Het voorlopige afscheid van Steve Jobs heeft maar heel even de gemoederen van de begerige aandeelhouders bezig gehouden. In de laatste drie maanden van 2010 heeft het meest waardevolle technologiebedrijf op aarde weer alle voorspellingen op Wall Street verpletterd en toont het bedrijf recordwinsten. Over hoe het met Jobs zelf gaat, hult het bedrijf zich overigens in stilzwijgen.

Bron: the Telegraph


Nederland innoveert niet meer
Waar Apple in de afgelopen decennia heeft laten zien dat het uit een verloren positie kan terugvechten, hebben wij Nederlanders daar meer moeite mee (ASML in Veldhoven even niet mee gerekend). Gisteren lieten twee afzonderlijke studies licht schijnen op het grote manco van Nederland: we kunnen niet meer innoveren. Althans, andere landen om ons heen halen ons snel in of hebben dat al gedaan. Landen als België, Ierland, Tsjechië, Denemarken, en natuurlijk Zweden en Finland geven meer uit aan R&D dan Nederland. Daar heeft het totaal mislukte project het innovatieplatform - waar de politieke loopbaan van onze Jan Kees de Jager werd geboren - zoals vaak werd voorspeld, niets aan kunnen veranderen. De doelstelling van kabinet Rutte (die volgens de Amerikanen de geslaagde kruising tussen Wouter Bos en Jan Peter Balkenende is) om in de top vijf van de kenniseconomieën te geraken, raakt ieder jaar verder van ons verwijderd. Nederland is altijd al zwakker geweest met investeringen vanwege zijn bovengemiddelde dienstensector (waaronder de disproportionele omvang van de niet of nauwelijks innoverende banken en verzekeraars). Nu blijkt zelfs dat de investeringen dalen.


Bron: het Financieele Dagblad


Meer banen in de Amerikaanse industrie
Ook de Amerikaanse industrie maakt na lange tijd weer eens een beweging in de goede richting. Voor het eerst in meer dan tien jaar zijn er meer banen bijgekomen dan er door bedrijfsslagers werden afgezwoerd.

Bron: Wall Street Journal


Toch die hardnekkige werkloosheid in de US
Hoewel de industrie voor het eerst weer een stapje in de goede richting doet, gaat het met de werkgelegenheid in de Verenigde Staten nog lang niet naar behoren. De werkloosheid is er groter dan in Duitsland, Engeland, Japan en zelfs Rusland. Dit ondanks het feit dat de winsten van corporate Amerika weer op hoge niveau's staan en beter zijn dan in de rest van de Westerse wereld. Op een of andere wijze lijkt de gewone man nog niet van herstel te kunnen profiteren. De Amerikanen hebben er nog geen goede verklaring voor.

Bron: New York Times


Obama krijgt klappen
President Obama blijkt niettemin zo zijn eigen ideeën te hebben over het verlies van banen in zijn land: het ligt allemaal aan de verstikkende regelgeving. Ook uit de eigen hoek van democratisch gezinden krijgt de eerste zwarte president een stevige aframmeling voor die stupide verklaring.

Bron: the Huffington Post


Geen rode onderbroeken
Alweer een paar dagen oud, maar toch nog even het vermelden waard: de dress code-gekte van UBS. Geen rood ondergoed dragen en geen knoflook en uien eten! Verstanden? (Steve Jobs zou er met zijn ongeschoren kop ook niet mogen werken) Dat wordt nu dus anders.

Bron: the Telegraph