Newswatch - sterfhuis Japan

3 Connecties

Relaties

Ipo GM

Locaties

Japan
0 Bijdragen

Wil de laatste Japanner het licht uitdoen? Japan als economisch en demografisch voorland van Europa. JSF op losse schroeven na scheuren in romp. Designfout? De F-35 dreigt te worden gekilld voordat hij heeft gevlogen.

Sterfhuis Japan
Een omgekeerde bevolkingspiramide. Dat is het demografisch beeld van Japan. Het land raast in hoog tempo af op een demografische draaikolk. Met een mediane leeftijd van 44 jaar, een levensverwachting van 83 jaar, en gemiddeld 1,4 kinderen per vrouw krimpt de bevolking nergens sneller ter wereld.  
En dat is niet het enige. Japan zit ook nog eens diep in de schulden. Het land heeft een van de hoogste schuld/BBP-ratio's ter wereld. Fascinerende cijfers in Economist-artikel. Europa volgt de ontwikkelingen in Japan.
 
Bron: Economist 
 
 

 

Scheuren in JSF
Het grootste internationale wapenprogramma, de bouw van de JSF of F-35, dreigt te stranden. Bij belastingtesten zijn er scheuren ontdekt in het  staartdeel van het vliegtuig. Opmerkelijk is dat nog maar 10 procent van de  duurtest was verstreken. Nu staat het hele project op losse schroeven, meent de Financial Times.
En in Nederland wordt de lobby om het vliegtuig ondanks de bezuinigingen toch aan te schaffen verder opgevoerd door te schermen met opdrachten voor de industrie. Volgens EZ zou er voor €250 miljoen aan opdrachten zijn verstrekt.
De Amerikaanse luchtmacht is van plan er 457 te kopen, maar de reeks tegenslagen en kostenoverschrijdingen heeft het Congres gealarmeerd. De kostprijs van het toestel is in 9 jaar tijd bija verdubbeld van €69 miljoen tot €112 miljoen nu. Tijd om te stoppen? De stemmen in de Amerikaanse politiek, en zelfs binnen het Pentagon, klinken steeds luider.
 
 
 
GM grootste IPO
Op het nippertje gered van de dood na een faillissement, nu al herrezen tot de grootste IPO ooit. GM haalde donderdag 23,1 miljard dollar op, 16 maanden nadat de Obama-adminstratie met geld van de belastingbetaler het bedrijf redde. De Amerikaanse schatkist werd met 13,6 miljard gevuld. Om de investering terug te verdienen moet het resterende verkocht worden voor 53 dollar per aandeel. Het aandeel GM opende donderdag op 33 dollar en steeg met 3,6  procent. Uitgebreide analyse van de redactie van Bloomberg. "GM is een ondergewaardeerd verhaal", aldus een van de geciteerde analisten. Maar wat is er dan veranderd sinds een jaar geleden?
 
Bron: Bloomberg
 

ECB voert druk op Ierland e.a. op

Mooie foto van ECB-voorzitter Trichet, de handen gevouwen, alsof hij in gebed is. Volgens de Telegraph draait de ECB de PIGS de duimschroeven aan. Trichet verklaarde namellijk dat de ECB de rente gaat verhogen. En daarvan wordt men in Dublin, Athene, Lissabon en Madrid heel nerveus. De Ieren maken zich vooral zorgen dat een van de voorwaarden in een Europees reddingsplan hun aantrekkelijke fiscale regime zal aanpakken. Zoals de vennootschapsbelasting van 12,5 procent.

 

Bron: Telegraph