Newswatch

Sonja de Lange, de mysterieuze onthuller van de vastgoedfraude, praat voor het eerst, de bouwcrisis lijkt voorbij in de VS en wat verdient Wikileak zelf eigenlijk? Dit is newswatch van 2 december.

 

 

 

Deepthroat Vastgoedfraude gaat praten.

 

We gaan haar eindelijk zien en horen. Sonja de Lange, belastinginspecteur te Utrecht. Deze mysterieuze dame bracht in 2004 de vastgoedfraude zaak aan het licht, nadat ze]de boeken van Bouwfonds nog eens goed doorvlooide. Naar aanleiding van haar gespeur werd ontdekt dat Jan van V. en Nico V. jarenlang geld hadden verduisterd van hun bazen en pensioenfondsen. De verdediging wil haar nu als getuige oproepen omdat onder meer naar aanleiding van haar dossier een strafzaak gestart werd. De van V. en V menen echter dat hun zaak een civiel rechtelijke kwestie is en willen weten waarom ze niettemin toch in het strafbankje zitten.

 

Bron: Financieele Dagblad

 

Bouwcrisis voorbij in Amerika?

Een goede maand maakt nog geen zomer, maar het is een beginnetje. Ondanks alle sombere cijfers is er een economisch lichtpuntje ontdekt in Amerika. De bouwsector is in de maand oktober gegroeid met 0,7%, terwijl de analisten op een verlies van 0,4% hadden ingecalculeerd. De totale uitgaven zijn over de eerste tien maanden 2010 al met 11,2% lager dan over dezelfde periode in 2009.

 

Bron: De Financieele Telegraaf

 

Banken moeten CDO-materiaal overleggen

De Securities and Exchange Commission (SEC), de waakhond die toeziet op het Amerikaanse financiele stelsel, onderhandelt met banken en grote financiele partijen over het verkrijgen van documenten, waarmee inzicht verkregen kan worden in de giftige beleggingsproducten die de de crisis mede veroorzaakten. De banken houden de brandkasten van het archief nog steeds gesloten en de SEC eist nu - soms zelfs met gerechtelijke bevelen in de hand - op.

?

Bron: Wall Street Journal

 

Hoeveel verdienen de Wikileakers zel?

En wat is het salaris van de Wikileak medewerkers? De Zweedse lekorganisatie, die deze week groot in het nieuws kwam door de publicatie van vertrouwelijke diplomatieke stukken, beloven zelf geen geheimen voor ons achter te houden. Op een persconferentie verklaarde Wikileak inzicht te geven in de kosten aan medewerkers en kantoorruimte. Interessante kwestie vooral: wie zijn de grote financiers achter de bij sommige overheden omstreden nieuwsorganisatie?

 

Bron: Wired

 

WK levert 'een min' op

Vandaag horen we of Nederland en Belgie het WK van 2018 mogen organiseren. Elbert Sterken, hoogleraar monetaire economie aan de Rijksuniversiteit Groningen,verwacht 'een min' als de lage landen het WK mogen verzorgen. Investeringen in infrastructuur staan toch al op stapel en voegen nauwelijks iets toe, zegt hij.

 

Bron: NOS Radio 1

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 562 leden