Newswatch woensdag 2 februari

Bonusrecords op Wall Street, Heineken bierde met Ben Ali, een Britse bankier mag de cel en (met zijn vrouw). Niek Hoek van Delta Lloyd wil eerlijk gaan concurreren en meer in Newswatch van woensdag 2 februari.

Bonusrecords op Wall Street
De bonusregen op Wall Street levert dit jaar een historisch hoogtepunt op. In totaal mogen de bankiers en effectenhandelaren 135 miljard dollar onder elkaar verdelen. Een stijging van 5.7 procent in vergelijking met vorig jaar. De stijging houdt verband met de aanzienlijke toename van de omzetten in 2010. Ook op dat terrein werden alle records gebroken. Is 135 miljard veel? Ja, heel veel. Maar het is goed om te realiseren dat zelfs in de crisisjaren 2007 en 2008 de bonusregen een omvang had van ver boven de honderd miljard dollar. Veel is er dus niet veranderd.

Bron: Wall Street Journal


Biertje?
Shell doet zaken met rebellen, Heineken doet dat met despoten. Heineken blijkt in Tunesië banden te hebben gehad met het oude regime van dictator Zine el-Abidine Ben Ali. Bij Heineken zeggen ze dat echter niet te hebben geweten, maar de vraag is of dat gebrek aan kennis authentiek is. Buiten de hoofdstad Tunis staat een brouwerij waar Heineken in participeert. Het depot van de brouwerij werd bij de opstand getroffen door plunderingen. Of de plunderaars het hadden voorzien op een biertje of vooral het merk op het oog hadden is niet duidelijk. Heerijk helder is wel dat het biermerk in Tunesië wordt gezien als 'het bier van de macht'. Volgens het FD behoort de Tunesische partner van Heineken tot de clan van de verjaagde dictator Ben Ali.

Bron: Het Financieele Dagblad


Britse bankier met vrouw waarschijnlijk achter de tralies
Toen in augustus 2008 Helmy Omar Sa'aid in Highway Insurance investeerde, dacht hij dat hij een welvarende toekomst tegemoet trad. Hij wist dat het bedrijf over zou worden genomen en hij wist dat de koers van het bedrijf alleen maar noordwaarts zou kunnen gaan. Wat hij op dat moment niet wist is dat deze transactie hem EN zijn vrouw voor het gerecht zou brengen in een van de belangrijkste voorkenniszaken die ooit door justitie in het Verenigd Koninkrijk werd gedaan. Interessant verhaal over hoe de Britse toezichthouder FSA te werk gaat. Het is verbijsterend om te lezen hoeveel manuren er in deze zaak werden geïnvesteerd. Duizenden manuren om vermeende voorkennistransacties ter waarde van slechts 5,5 miljoen pond boven water te krijgen. De vraag is hoeveel tijd ze investeren in het grote werk?

Bron: TelegraphStaat moet haast maken met verkoop belangen in banken en verzekeraars
Volgens Niek Hoek, bestuursvoorzitter van verzekeraar Delta Lloyd heeft het wel lang genoeg geduurd. Hij bedoelt: dat de Nederlandse staat een belangrijke speler is op de Nederlandse financiële markten en de facto als concurrent van Delta Lloyd opereert. Hij vindt dat Jan Kees de Jager haast moet maken om de 100 procent belangen in ABN Amro en ASR-verzekeringen en de minderheidsbelangen in Aegon, ING en SNS van de hand te doen. 'Er is een tijd van komen en een tijd van gaan', spreekt Hoek wijs in het FD. 'Ik vind dat het nu tijd is dat de Nederlandse overheidssteun verdwijnt en bedrijven op eigen benen staan, zodat een eerlijk concurrentieveld ontstaat'. Hoe eerlijk de verzekeraars de laatste decennia zonder enige staatsbemoeienis met elkaar hebben geconcurreerd, blijkt onder andere uit de woekerpolisaffaire.

Bron: Het Financieele Dagblad


Slappe hap voor de Britten
Pijnlijk. Phizer sluit Brits Viagra-onderzoekscentrum. 2400 Banen staan op de tocht.

Bron: Telegraph