Newswatch

LibDem-minister Vince Cable wil koste wat kost de Londense City uitroken, Ernst & Young krijgen een fraudeclaim aan hun broek, de start van het proces tegen Guus Kouwenhoven en meer in Newswatch van dinsdag 21 december.

LibDem-mininster Vince Cable dreigt met nucleaire optie

Undercover reporters van the Telegraph die zich in besloten vergaderingen van de Liberaal Democraten hadden weten te mengen, hoorden de populaire Business Secretary Vince Cable zeggen dat hij in staat is om het kabinet op te blazen als hij op bepaalde punten zijn zin niet krijgt. Een belangrijk punt is dat Cable inzicht wil krijgen hoeveel miljonairs er jaarlijks door de Londense City worden gecreëerd. Met andere woorden: hij wil inzicht krijgen in de beloningen en bonussen bij banken en financiële instellingen. De Conservatieven blijken weinig trek te hebben om de verdienmodellen voor het personeel in de Londense City transparanter te maken.

 
 
 
Fraudeclaim Ernst & Young inzake Lehman
De accountants van Ernst & Young krijgen waarschijnlijk een fraudeclaim aan hun broek in verband met de val van Lehman Brothers. Officier van justitie Andrew Cuomo zou het accountantsbedrijf gaan vervolgen voor het helpen van de bankiers van Lehman Brothers bij het misleiden van investeerders. Zo meldt een bron van het Amerikaanse persbureau Bloomberg. De accountants hebben een actieve rol gespeeld om de risico's van de bank er kleiner uit te laten zien. In het rapport van de curator van Lehman had Ernst & Young er al enorm van langs gekregen. Naar verluidt heeft dat de interesse bij Cuomo aangewakkerd om de accountants ook strafrechtelijk aan te pakken.
 
Bron: Bloomberg
 
 
De zaak Guus Kouwenhoven
In Dagblad De Pers vandaag een groot verhaal van oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist Arnold Karskens over zakenman Guus Kouwenhoven die wordt verdacht van wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia. De Nederlander die met zijn VOC-mentaliteit in West-Afrika zakelijke successen boekte staat terecht voor het Sierra Leone-Tribunaal met elf aanklachten. Hij was ooit een handlanger van de dictatoriale machthebber Charles Taylor. Iet waarover Kouwenhoven achteloos zijn schouders ophaalt: 'In Afrika heb je als zakenman geen andere keus dan op goede voet staan met de machthebbers'. 
Volgens professor criminologie Wim Huisman van de Vrije Universiteit in Amsterdam 'loopt Nederland voorop met drie strafzaken'. Naar het Dordrechtse hijskraanbedrijf Riwal wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan wegen het leveren van steigermateriaal voor de afscheidingsmuur rond de Palestijnse gebieden en zakenman Frans van Anraat is in 2009 veroordeeld tot 16,5 jaar cel voor het leveren van grondstoffen voor chemische wapens aan Saddam Hoessein.  
 
Bron: De Pers
 
 
Spanje: regio's zijn financieel in orde
In Europa en in de rest van de wereld hoeft men zich niet zo veel zorgen te maken, beweert het Spaanse ministerie van Financiën. IN het aangezicht van de toenemende druk van de kapitaalmarkten hebben de Iberiërs vroegtijdig de boeken geopend en laten zien dat de problemen in de verschillende regio's onder controle zijn. De vrees bestond dat de begrotingen op lokaal niveau ontspoorden.