Newswatch

Citigroup's hoofdeconoom Willem Buiter luidt de noodklok, China wil Europa helpen, Ierse vastgoedbazen verkeren in staat van ontkenning en meer in newswatch van woensdag 22 december

Willem Buiter voorziet dramatische crisis in Europa

Hoofdeconoom van de Citigroup en de voormalige columnist van the Financial Times, de Nederlander Willem Buiter, haalt stevig uit naar de ECB en de regeringen van de landen van de Eurozone. Buiter meent dat de twee blokken bezig zijn met een dodelijk confrontatiespel: 'a game of chicken'. Beide kanten zijn volgens hem bezig om de verantwoordelijkheid voor verdere besmetting van de crisis binnen Europa naar elkaar toe te schuiven. Buiter omschrijft het Europese noodfonds als een 'very small pot of money for a very big crisis'. Hij meent ook dat het fonds werkt als een 'insolventiemachine'. De voorwaarden die worden gesteld zijn veel te streng en de rentepercentages die aan de landen in nood worden gerekend zijn wat hem betreft veel te hoog. (Minister Jan Kees de Jager meent daarentegen dat Nederland daar op den duur lekker aan zal verdienen) Ze zorgen ervoor dat de landen die in de problemen verkeren geen kans krijgen om uit het dal te klimmen. Buiter:'Ik vraag me af waarom ze het fonds überhaupt hebben gecreëerd'. Volgens Citigroup's cretit chief Mark Schofield, heeft Portugal heel snel steun nodig en is het zeer waarschijnlijk dat Spanje ook gered moet worden. Volgens hem is het herstructureren van een deel van de Spaanse schulden onvermijdelijk.
Volgens Buiter is het de hoogste tijd dat Europa zijn spel op de wagen krijgt en verstandig gaat handelen.
 
 
 
China wil helpen
Terwijl de ECB en de regeringen van de Eurolanden met een 'game of chicken'  bezig zijn, willen de Chinezen de helpende hand toesteken. De Financial TImes bericht dat hoge Europese functionarissen (die anoniem worden geciteerd) van China toezeggingen hebben gehad om schatkistpapier (staatsobligaties) te kopen van Europese landen die in de problemen verkeren. De officials zeggen dat Wang Qishan, een Chinese vice-premier, de toezegging heeft gedaan om Europa te hulp te schieten om de Europese pogingen te steunen de crisis te bezweren.
 
 
 
Ierse vastgoedbazen 'in denial'
Terwijl Europa mede dankzij het toedoen van de Ieren op zijn grondvesten schudt, doen Ierse vastgoedontwikkelaars alsof er niets aan de hand is. Frank Daly, de voorzitter van de nieuwe Ierse staatsbank (National Asset Management Agency, NAMA) die de schone taak heeft om de financiële puinhoop op te ruimen, vindt dat deze hebzuchtige heren het land veel schade hebben toegebracht en eigenlijk gratis voor Ierland zouden moeten werken. Hij denkt dat verschillende bazen 'in denial' zijn. Sommige hadden bereidwilligheid getoond om met NAMA samen te werken. Hoewel, een ontwikkelaar wilde een jaarsalaris van 1,5 miljoen euro om zijn wankelende vastgoedimperium te blijven leiden.
Daly omschrijft een groep van Ierse vastgoedbazen als een schooljongens dei hij moet vertellen dat ze niet buiten de klas moeten drinken en roken.
 
 
 
Hedgefondsen hadden een moeilijk jaar
2010 beloofde een mooi jaar te worden voor hedgefondsen, maar helaas, de meeste, vooral de grotere, behaalden slechts matige winsten. In het crisisjaar 2008 verloren de hedgefondsen gemiddeld 20 procent. Daarmee werd de belofte van dit type fondsen dat ze zowel in goede als in slechte tijden winsten behalen, op een ruwe wijze ondergraven. Vorig jaar herstelden de resultaten van de fondsen, maar ze bleven achter bij de meeste aandelenindexen. Afgelopen jaar was het dus weer sappelen.