Newswatch

Kater in Ierland: het Ierse probleem is een globale crisis. Consultants Roland Berger houden fusie met Deloitte tegen. Plus: waarom Amerika de voorkeur geeft aan boemeltjes in plaats van hogesnelheidstreinen.

Ierse Kater

De Ierse crisis is in feite een globale crisis, stelt de Irish Times. Het reddingsplan strekt zich uit tot Zweden en Groot-Brittannië en ook de ministers van financiën van de VS, Canada en Japan werden betrokken bij de discussies. 
Kern van het probleem is de uit z'n voegen gegroeide banksector, zegt minister van Financiën Brian Lenihan. De banken zijn volgens hem 'een te groot probleem voor dit land'. Wie meer wil weten over de gevolgen voor Ierland, de Irish Times heeft verschillende artikelen over het hulp-plan.
 
Bron: Irish Times 
 
 
Huifkar
In China rijden de modernste treinen, comfortabel en sneller dan vliegen. Vergeleken daarmee is reizen in Amerika bijna een stap in de 19e eeuw. Hoewel veel Amerikanen betere spoorwegen willen, en vliegen door de vele veiligheiscontroles een vernederende en tijdrovende kwestie is geworden, is de kans daarop klein. Waarom Amerika nooit een hogesnelheidstrein zal krijgen.
 
 
 
Dom? Roland Berger partners blazen fusie af
Trots zegeviert over ratio. De partners van Roland Berger hechten meer waarde aan hun onafhankelijkheid dan aan het aantrekkelijke bod van Deloitte. Zakelijk gezien niet zo slim, menen experts. 
Waarom bliezen de partners het fusieplan dan af? Volgens Handelsblatt is het vooral een kwestie van cultuur. Onder Deloitte was de naam Roland Berger alleen in Duitsland en Frankrijk blijven bestaan. De consultants zijn individualisten, die de Amerikaanse zakelijke mores van Deloitte niet zouden zien zitten. 
In Duitsland blijft McKinsey marktleider, met Roland Berger nummer 3. Het bedrijf boekt wereldwijd een omzet van 616 miljoen. Veel? Niet echt: Boston Consulting heeft een omzet van 2,75 miljard dollar. Het is volgens experts onvermijdelijk dat de grote strategie-consultants verder zullen fuseren.
 
Bron: Handelsblatt 
 
 
De jaren 70 zijn weer terug
Economen beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de inflatie in Amerika. De Fed heeft honderden miljarden in de economie gepompt, maar ook in 2011 blijft de groei matig. De combinatie lage groei en teveel geld in de economie leidde tot stagflatie: geen groei, met hoge inflatie. 
 
Bron: Reuters