Newswatch 24 dec 2010

4 Connecties

Relaties

FTSE Iran Handelsembargo

Locaties

Londen
0 Bijdragen

Happy X-mas! De beurs van Londen bereikt hoogste punt sinds 30 maanden. Duits vastgoed is hip onder beleggers. En: hoe Amerikaanse bedrijven de handelsembargo's tegen Iran en andere paria-staten weten te ontduiken.

Paradox

Terwijl de financiële markten bangen om de euro en het minder kredietwaardig geachte Portugal, wordt er op de beurs van Londen volop gescoord. De FTSE haalde met 6000.55 de hoogste stand van de laatste 30 maanden. Waarom? Ondernemingswinsten stijgen, het gevaar van een double dip-recessie lijkt weg te ebben. Happy X-mas dus voor beleggers. 
 
Bron: Telegraph 
 
 
Amerikanen vliegen naar de winkels
Het vervolg op Black Friday. Amerikaanse winkeliers verwachten vandaag te kunnen zwemmen in koopzieke klanten. Omdat dit jaar kerstmis op zaterdag valt, hebben de meeste Amerikanen vandaag een vrije dag die ze kunnen invullen met hun belangrijkste hobby. Een consumptierecord dreigt.
 
 
 
Run op Duits vastgoed
Jarenlang was het niet vooruit te branden, onroerend goed in Duitsland. Met een krimpende bevolking die voornamelijk boodschappen deed bij Aldi of Lidl had het ook niet zoveel om geld in winkelcentra en kantoren te steken. Aber die Zeite haben sich geändert. Duitsland geldt nu als een stabiele haven voor investeringen. 2010 was dan ook een veel beter jaar dan verwacht. Symbolisch voor de opleving: de verkoop van de Operartoren in Frankfurt. Die werd deze week verkocht aan een fonds van JP Morgan en GIC Real Estate. Achter dat bedrijf laatste zit een sovereign wealth fund van de staat Singapore. Handelsblatt analyseert waarom vastgoed zo goed presteert. Lage rente speelt een rol, maar ook kwaliteit.
 
Bron: Handelsblatt 
 
 
Innoconcepts failliet
Ooit was het aandeel de lieveling van scherp speculerende beleggers, nu is het 'volstrekt waardeloos geworden'. Dixit Louis Deterink, curator van Innoconcepts. Het FD heeft een goede reconstructie. Het 'uitvindersbedrijf' bleek systematisch zijn balans op te pompen en boekte mogelijke toekomstige omzet uit royalties als 'non-cash omzet'. Dat ging mis. En goed ook: de onderneming heeft volgens Deterink zelfs geen enkel toekomstperspectief, doorstartplannen ten spijt. Het bedrijf werd bekend met een kauwgumverwijderaar.
 
 
 
Zaken met paria-staten
Ondanks de sancties en handelsembargo's die de Amerikaanse regering de laatste tien jaar heeft opgelegd aan landen als Iran, Cuba en andere 'state sponsors of terrorism' blijken verschillende bedrijven gewoon zaken te doen met die landen. Onder het mom van humanitaire hulp konden sigaretten-fabrikanten, Pepsi, Louisiana hot sauce en Wrigey's gum hun waar kwijt aan Iran. Door zich te beroepen op een oude bepaling konden die bedrijven de embargo's ontduiken. Ook Amerikaanse banken deden volop mee, al dan niet via een buitenlands filiaal. Hoe kon dat gebeuren? Wat zijn de mazen in de wet? De New York Times achterhaalt ze.