Newswatch 24 jan 2011

3 Connecties

Relaties

Hong Kong

Organisaties

Philips

Werkvelden

Banken
0 Bijdragen

Laatste wals van Gerard Kleisterlee. Centrale bankiers vrezen nieuwe stresstests banken. Hong Kong kampt met tsunami van toeristen en Nederland in top 10 landen van melk en honing.

 Philips valt tegen

Maandag 24 januari was de laatste keer dat CEO Gerard Kleisterlee en zijn CFO Pierre-Jean Sivignon de cijfers kwamen presenteren. De jaarcijfers van Philips vielen analisten nogal tegen. In het vierde kwartaal werd €465 miljoen winst geboekt. Analisten gingen uit van zo'n €532 miljoen. De ebita-marge was daarentegen beter dan de zelf opgelegde norm van 10 procent, namelijk 11,8 procent. Consumentenproducten en Lighting deden het minder dan verwacht. Kleisterlee treedt in april af. Voormalig NXP-topman Frans van Houten volgt hem op. Diens benoeming heeft tot een reshuffle in de top geleid. De nieuwe CFO is Ron Wirahadiraksa.

 
 Bron: DFT.nl 
 
Meer cijfers bij Het Financieele Dagblad dat ook een analyse heeft van het nieuwe bestuur: Hand van aankomende ceo al zichtbaar 
 
 
Centrale bankiers ongerust
De nieuwe stresstests voor de Europese banken zorgt voor nervositeit in de burelen van de centrale banken. 'Als de gegevens van individuele banken openbaar worden verandert het karakter van de test en kunnen ze zelf een bron van risico vormen', aldus de vice-president van de Bundesbank. De nieuwe stresstest is een eis van de politiek nadat de vrees dat de eerste een wassen neus was werkelijk werd. De Ierse banken bijvoorbeeld hadden de stresstest aanvankelijk glansrijk doorstaan maar moesten kort daarna worden gered.
 
De nieuwe stresstest is ook een gevecht om de vraag wie het in Europa voor het zeggen heeft: de Europese toezichthouder EBA vs de nationale toezichthouders. De nieuwe EBA wil zijn verantwoordelijkheden uitbreiden omdat de nationale instituten het toch niet met elkaar eens worden en de ellende voort blijft sudderen.
 
Bron: Handelsblatt 
 
Hong Kong: vechten om een goede foto
Ze maken de stad nog rijker dan zij al was. Maar de 36 miljoen toeristen die in 2010 (in 2005 waren het nog 'maar' 23 miljoen) en bezoek brachten aan Hong Kong trekken wel een heel zware wissel op de leefbarheid van de stad. Hong Kong  lijdt onder toeri-tsunami. De stad telt 7 miljoen inwoners die het leven als enorm druk en de stad als overvol ervaren. Maandelijks 3  miljoen erbij is dan erg veel. Het is soms letterlijk vechten om een leuke foto te maken, vertelt expat Elmer Cagape. Aardige blik in het leven van de Hongkonger.
 
 
 
Landen van melk en honing
Nederlands staat op nummer 9 in de top 10 lijst van meest welvarende landen. Net voor de Verenigde Staten, net na Zwitserland. Diashow gebaseerd op de 2010 Prosperity Index van Legatum. Helemaal onderaan: Zimbabwe en Pakistan.
 
Bron: Telegraph