Newswatch - Spanje...

5 Connecties

Relaties

Spanje Ierland Quantas

Organisaties

SAP

Locaties

Japan

De markt aast nu op Spanje. Fascinerend portret van Japans 'Microsoft'. En wie durft nog te vliegen in een Quantas A380 airbus? Topman Joyce geeft het goede voorbeeld. Plus: het Ierse moeras en recordboete voor SAP.

Financiële markten nemen Spanje op de horens

Nog sneller en heftiger dan verwacht, lijdt Spanje onder de gesel van de markt. De kosten om kapitaal te lenen stegen dinsdag sterk na het bericht over het Ierse reddingspakket. De rentes voor drie - en zesmaands tenders zijn verdubbeld sinds een maand geleden. Intussen zijn er in Catalunya ook nog eens verkiezingen en de Catalanen roeren zich. Ze vinden dat ze teveel belasting betalen. 
 
 
 
En lees hier een interview met de slechtst slapende man van Europa, de Spaanse premier Rodriguez Sapatero. Alles onder controle, zegt hij. Maar waarom slaapt hij dan zo slecht?
 
 
Japans 'Microsoft'
Fascinerend inkijkje in een van Japans geheime kampioenen: Fanuc, fabrikant van industriële machines robots. En die maken de meest uiteenlopende producten: van de iPhones van Foxconn tot de ribben van een Boeings747. 
   Het verhaal van Bloomberg maakt duidelijk hoe ondernemingen kunnen profiteren van de industriële groei in China en India. Het succes van Fanuc staat in schril contrast met de problemen die de op export gerichte industrie van Japan ondervindt. Grootste concurrent is het Duitse Siemens. 
   Fanuc heeft een opmerkelijk bedrijfscultuur.  Alles wat ze maken is geel, bezoekers in de fabriek zijn niet welkom. De werknemers mogen geen email gebruiken, alles gaat per telefoon of fax. Investeerders die informatie willen hebben, moeten dat persoonlijk halen bij het hoofdkantoor aan de berg Fuji, twee uur rijden van Tokio.
 
Bron: Bloomberg
 
 
 
Recordboete van $1,3 miljard voor SAP
Het Duitse softwarehuis moet concurrent Oracle 1,3 miljard dollar schadevergoeding betalen. Reden: schending van patenten door SAP-dochter Tomorrow Now. Pijnlijke affaire voor de Duitsers. Oracle heeft de jury ervan weten te overtuigen dat de schending van de patenten bekend was bij (voormalige) topbestuurders van SAP, onder wie oprichter Henning Kagermann, ceo Leo Apotheker.
   De laatste is onlangs Douglas Hurd opgevolgd als ceo van HP, ook een concurrent van Oracle sinds het deze zomer Sun Microsystems overnam. Topman Larry Ellison is er veel aangelegen om zowel SAP als Apotheker dwars te zitten. Spannende corporate bitch fight.
 
 
 
Topman Quantas geeft goede voorbeeld
Aandelen Rolls Royce stijgen nadat Qantas zijn Airbus A380's weer uit de mottenballen heeft gehaald. De eerste vlucht gaat naar Londen. De kwaliteit van de RR- motoren van Quantas Airbus's A380 - de Trent 900 -  is na het bijna fatale ongeluk enkele weken geleden in twijfel getrokken. Om passagiers gerust te stellen vliegt Quantas-topman Alan Joyce mee. 
 
Bron: Telegraph 
 
Wie schoot de tijger?
Achtergrond: hoe Ierland in dit moeras verzeild raakte. Met snoeiharde cijfers:
 
  • de huizenprijzen zijn 36 procent lager dan in 2006
  • werkloosheid 14 procent
  • spaarquote huishoudens 12 procent
  • begrotingstekort 12 procent BBP, 32 procent als de reddingsactie voor de banken worden meegeteld.
Enige voordeel van de crisis: de rente-betalingen van huishoudens dalen scherp, huren dalen, hotelprijzen ook. Dat, tezamen met het VPB-tarief van 12,5 procent, maken het land nog steeds aantrekkelijk voor buitenlandse investeringen, houdt The Economist de moed erin. Ierse redacteur?