In Amerika barst vandaag zwarte (koop)vrijdag los, Portugezen moeten het steunfonds in, Duitsers beginnen zich ongemakkelijk te voelen en Belgische fabrikanten van zonne-panelen slaan alarm. Dit en meer in Newswatch van vrijdag 26 november.

Steun voor Portugal 

De meeste Europese landen vinden dat Portugal gebruik moet maken van het steunfonds. De Portugezen die de laatste elf jaar vele Europese miljarden in asfalt hebben geïnvesteerd, zitten met hun begroting in de knoei. Niet dat het land exceptioneel veel heeft geleend, de concurrentiekracht is eenvoudigweg te gering (lees: de Portugezen zijn zelf niet bij machte om er iets van te maken). Gevolg is wel dat de kosten om te lenen voor Portugal schrikbarend snel toenemen. Uit angst dat Portugal het grote buurland Spanje gaat besmetten, oefenen de meeste Europese landen druk uit op Lissabon om het land ertoe te bewegen uit voorzorg gebruik te maken van het steunfonds.
 
 
 
Tips voor zwarte vrijdag 
Terwijl in Europa de spanningen toenemen, gaan Amerikanen vandaag hun favoriete bezigheid uitoefenen: winkelen. Althans, daar hopen Amerikaanse winkeliers (en economen) op. Vandaag is namelijk het zwarte vrijdag. De dag na Thanksgiving vormt traditioneel het jaarlijkse shopping-hoogtepunt. Dit jaar is Black Friday aantrekkelijker dan ooit door de vele aanbiedingen en de lage prijzen van de meeste producten. Of de koopverslaafde Amerikaanse consument zich te buiten zal gaan, is echter de grote vraag. Analisten zullen vandaag goed opletten. De Huffington Post heeft in elk geval alle tips om het kopen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
 
 
 
Crisis bedreigt nu ook Duitsland zelf (en Nederland)
Credit Default Swaps die het risico op Duits, Frans en ook Nederlands schatkistpapier aangeven, zijn de laatste dagen gestegen boven het niveau van de Scandinavische landen die niet in de euro zitten. De angst in Duitsland begint om zich heen te grijpen. 'Duitsland kan niet voor bail outs blijven betalen zonder ook zelf failliet te gaan', zegt professor Wilhelm Hankel van de Universiteit van Frankfurt. 'Dit jaagt de mensen angst aan. Je kunt in Duitsland geen kluis meer vinden die niet is volgestopt met goud en zilver. INn Duitsland is een ondergronds Zwitserland  aan het ontstaan. De mensen hier hebben verschrikkelijke herinneringen aan de jaren 1948 en 1923 toen ze al hun spaartegoeden kwijt raakten'.
Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, voegde daar nog andere dreigende taal aan toe: 'We zwemmen niet in het geld, we verdrinken in de schulden'. Niet dat de Duitsers er nu zo verschrikkelijk slecht voor staan, maar een ongeluk in Spanje, Portugal of Italië zal het niet beter maken. De vraag is of Europa's sterkste economie andere landen kan blijven steunen. In februari neemt het constitutionele hof in Duitsland een beslissing over de rechtmatigheid van de steun aan Europa. Wanneer het hof negatief beslist, dan zal Europa er snel anders uit komen te zien. 
 
 
 
Noodfonds niet groot genoeg
De Duitse centrale bankier Axel Weber heeft berekend dat het noodfonds van 750 miljard euro niet groot genoeg is als Portugal en Spanje ook nog eens in de problemen komen.
 
 
 
Zonne-energiesector in België slaat alarm
De Vlaamse regering maakte eerder deze maand bekend dat het de subsidies op groenstroomcertificaten drastisch omlaag gaat helpen. Belgische fabrikanten van zonne-panelen hebben nu in een open brief gereageerd en waarschuwen voor een verlies van 10 duizend banen.
 
 
 
Aanval FBI op hedgefondsen lost niets op
Leuk die grote invallen van de FBI bij verschillende Amerikaanse hedgefondsen, maar het gaat structureel niets oplossen, meent een commentator van the Telegraph. De bankierende klasse in de Londense City klaagt al tijden over de (geringe) beperkingen die het nu opgelegd heeft gekregen en die volgens diezelfde lieden tot gevolg heeft dat ze de 'slimste' mensen naar andere oorden zien vertrekken. Ze kunnen naar Wall Street vluchten, hoewel, daar begint er dus ook een ijzig windje op te steken. De recente invallen van de FBI, in verband met grootschalig misbruik van voorkennis, getuigt daarvan. Het zal echter niet veel helpen.
Het financiële systeem is ziek. Aan perverse bonussen, krankzinnig hoge fees en ondeugdelijke marktmechanismen wordt fundamenteel nog steeds niets gedaan.