Nederlandse zakenbankiers gaan vrolijk 2011 in, het Basel-comité wil precies zien wat bankiers verdienen, aandelen van banken en verzekeraars raken weer in schwung en meer in Newswatch van 28 december

Nederlandse zakenbankiers zien het weer zitten

De dealmakers van de Nederlandse zakenbanken gaan vol goede moed het nieuwe jaar in. Het FD maakte een rondgang langs de belangrijkste zakenbanken in Nederland en kwam thuis met deze optimistische geluiden. Hoewel 2010 erg stroef begon werd vooral dankzij de strijd rond Draka en de uitverkoop van Maxeda in de tweede helft een aardige score behaald. Bakiers denken vooral dat investeringsfondsen weer op nieuwe geld kunnen rekenen van institutionele beleggers die naar hogere rendementen zoeken.
 
 
 
Bonus-scorekaart voor bankiers
Mochten de Nederlandse bankiers in 2011 goed scoren, dan is de kans groot dat we op de euro nauwkeurig kunnen bepalen waarom ze hun bonus hebben verdiend. Onder het nieuwe Basel-III akkoord zullen bankiers worden gedwongen te laten zien waarom ze recht menen te hebben op een bonus. Dat althans is het voorstel van het Basel-comité dat gisteren werd gedaan. Bankiers moeten volledige inzage geven in hun inkomen plus bonussen en andere vormen van betaling. Ook zullen er mogelijkheden worden geschapen om betaalde bonussen terug te vorderen indien de prestaties van de bankiers toch tegen blijken te vallen. De maatregelen moeten ertoe leiden dat de dames en vooral heren zich niet meer zo laten leiden door perverse korte termijn impulsen die het financiële systeem kunnen ontwrichten.
Criticasters zeggen dat deze maatregel weinig effect za sorteren, hooguit een verhoging van de opwaartse druk van bonussen omdat iedereen van elkaar kan zien wat ze verdienen. Andere zeggen dat het beter zou zijn om retailbanken en zakenbanken op te splitsen en zakenbanken geen bescherming meer te bieden en in voorkomende gevallen gewoon failliet te laten gaan.
 
 
 
Amerikaanse shoppers laten de kassabel rinkelen
Het zelfvertrouwen van de Amerikaanse consument heeft weer ouderwets uitbundige proporties aangenomen. Hoewel het land en zijn burgers gebukt gaan onder een schuld die ze nooit meer terug kunnen betalen, hebben ze de feestdagen aangegrepen om de crisis mentaal te verwerken en het geld weer ouderwets te laten rollen.  
 
 
 
Koop aandelen van banken
Ian Scott, chef strategie van investeringsbank Nomura, zegt in een interview in Handelsblatt dat hij het wel ziet zitten in aandelen van banken. Hij voorspelt, net als de meeste van zijn collega's, in 2011 hogere beurskoersen. Koersen van Europese aandelen worden uit angst voor een schuldencrisis nog steeds naar behoren gewaardeerd, volgens Scott. De winsten van bedrijven in Europa zijn goed te noemen en hun handel bevindt zich ook voor een groot deel buiten de Eurozone. Met name banken en verzekeraars kunnen op de voorkeur van Scott rekenen. Hij beaamt dat zijn klanten hem voor gek verklaarden. De journalist van het Handelsblatt is alert want hij weet dat Scott ooit ook een investering in Lehman Brothers adviseerde, vlak voordat de bank met donderend geraas in de afgrond viel.