Gelukkig, de crisis in het bedrijfsleven is voorbij, de top tien van 2010 in plaatjes, waarom belastingparadijzen moeten worden vernietigd en meer in Newswatch van woensdag 29 december

Crisis in bedrijfsleven voorbij
Met een goed gevoel het nieuwe jaar in. Volgens Standard & Poor's is de crisis voor het Nederlandse bedrijfsleven voorbij. De kredietbeoordelaar heeft becijferd dat de kredietwaardigheid van het Nederlandse bedrijfsleven is verbeterd, het aantal faillissementen zijn gedaald en de ondernemingen over solide balansen beschikken. Voor het eerst sinds 2007 verhoogde S&P de kredietbeoordeling van Nederlandse bedrijven vaker dan het die verlaagde. Deze ontwikkeling past in een internationale trend, want ook in enkele sterkte eurolanden - denk vooral aan Duitsland - zijn deze positieve ontwikkelingen gaande.

Bron: het Financieele Dagblad


De top tien in plaatjes
Even geen zin in tekst? The Telegraph heeft grootste economische verhalen van 2010 in foto's.

Bron: the Telegraph


Chinese invasie krijgt gestalte
Om toegang te krijgen tot Chinese markt brengen zijn de meeste Westerse multinationals de laatste decennia joint ventures aangegaan. Nu maken ze de tweede en tevens zeer risicovolle stap: ook de wereldwijde activiteiten worden samengevoegd met Chinese bedrijven. Zo is General Electric bezig om 50/50 joint venture aan te gaan met een Chinese militaire vliegtuigproducent om op termijn de concurrentie met Airbus en Boeing aan te gaan en heeft General Motors een joint venture met de Chinese autoproducent SAIC Motor Corp in de maak om auto's voor India en Zuid-Oost Azië te bouwen. De twee deals tonen de internationale ambities van het Chinese bedrijfsleven om wereldwijde deals te maken. Maar deals van deze soort herbergen ook het gevaar in zich dat de Chinezen op die manier versneld Westerse industrieën het leven moeilijk kunnen maken.

Bron: Wall Street Journal


Vernietig het (belasting)paradijs
Een uitvoerige beschouwing in the Guardian over de asociale gevolgen van het grootschalige gebruik van belastingparadijzen door multinationale ondernemingen. Het zou volgens de krant goed zijn om de praktijken van multinationale ondernemingen te openbaren om te zien in welke mate zijn profiteren van de internationale belastingverdragen en zonnige fiscale toevluchtsoorden. Volgens conservatieve schattingen verblijft een derde van de wereldwijde vermogens in belastingparadijzen, vinden 80 procent van alle internationale banktransacties er plaats en staat meer dan de helft van het kapitaal van de wereldwijde effectenbeurzen er geparkeerd. Dat is de realiteit waar regeringen mee worden geconfronteerd en waarom ze vaak worden gedwongen om te buigen voor de eisen van de corporate wereld.

Bron: the Guardian


Pluimveefusie!
Terwijl Jort Kelder namens Wakker Dier voor de kerst zijn best deed om de voornamelijk Franse producenten van de lekkernij ganzenlever (foie gras) een dodelijke slag toe te brengen, heeft de grootste dierenfokkerij van Nederland - Hendrix Genetics uit het Brabantse Boxmeer - een grote deal gemaakt met zijn franse branchegenoot Grelier. Volgens het FD gaan de twee bedrijven de pluimveefokkerij en de distributie fuseren. Grelier legt zich voornamelijk toe op het fokken van kalkoen, kip en parelhoenders. Of daar ook vette ganzenlevers bij horen, is niet bekend. Overigens denken de Franse producenten van die delicatesse dat ze helemaal niets verkeerd doen, maar dat even terzijde.

Bron: het Financieele Dagblad