Newswatch

3 Connecties

Ierland betaalt zelf mee aan reddingsplan; Goldman Sachs: "toestand euro is <em>black swan </em>" en niets is meer heilig: Pipo de Clown wordt Vlaming. Plus: de weg in Wikileaks.

Ierland: €85 miljoen, 5,85% rente

Zondagmiddag hebben de Europese ministers tijdens hun vergadering in Brussel Ierland een reddingsboei van €85 miljard toegeworpen. Daarbij zijn obligatiehouders gespaard. Bondskanselier Merkel had eerder geopperd dat zij mee moesten betalen aan de oplossing van de problemen. Lees: afschrijven van leningen. Dat maakte de markten hypernerveus en zorgde voor versterking van het probleem in Spanje, Portugal en Italië. Staatsobligaties werden en masse gedumpt. 

 
Het Ierse reddingspakket bestaat uit een lening van €45 miljard van Europese landen, €22,5 miljard van het IMF en €17,5 miljard van Ierse kasreserves en het nationale pensioenfonds. Ook Groot-Britannië, waarvan de banken sterken banden hebben met Ierland, betaalt mee aan de Ierse redding: €3,8 miljard. Portugal heeft, ondanks de verwachtingen, nog geen beroep gedaan op de EU. Spanje beweert geen hulp nodig te hebben.
 
Goedkoop zijn de Ieren niet uit: ze moeten gemiddeld 5,83 procent rente betalen over het geleende geld.
 
Lees hier de blog van het minister van Financiën Jan Kees de Jager, met daarin meer details
 
Lof voor Merkel
Na alle kritiek is er nu ook lof voor bondskanselier Merkel, en wel uit onverdachte, want altijd kritische, hoek. De Financial Times noemt de twee nieuwe elementen voor toekomstig ingrijpen in de euro 'zeer welkom'. Het gaat om het voornemen een collectief mechanisme voor nationale schulden te introduceren. Het tweede is een nieuw regime dat het mogelijk maakt om banken te dwingen te herstructureren. Dit zou de veroorzakers van de crisis pijn doen, en terecht.
 
 
 
"Zwarte zwaan"-moment voor de euro
Jim O'Neill,  hoofd van Goldman Sachs Asset Management, voorziet hele moeilijke jaren voor de eurozone. De euro verdient volgens hem niet alleen een risico-opslag maar is nu overgewaardeerd. De koers zou $1,20 moeten zijn, zegt O'Neill. Opmerkelijk, want onlangs voorspelde Goldman Sachs nog een koers van $1,45.
 
O' Neill legt wel de vinger op de zere plek met een retorische vraag: "Hoe kun je een monetaire unie hebben zonder een fiscale unie? Dat is een behoorlijk goede vraag. Ik denk dat het bewijs steeds duidelijker wordt dat dat niet kan." 
 
Over de rol van zijn eigen bank bij het bedrog van Griekenland zwijgt O'Neill. 
 
Bron: Telegraph 
 
Klik hier voor een video van het Jim O'Neill interview met de Telegraph.
 
 
Pipo de Clown naar d'n Belg
Het Vlaamse bedrijf Studio 100 heeft de rechten op Pipo de Clown gekocht van de erven Wim Meuldijk, bedenker van de serie. Studio 100 zit ook achter meidengroep K3, Huis Anubis en andere kinderprogramma's.
 
 
 
Wikileaks: wat staat er in de diplomatieke post van de VS?
Wie snel een overzicht wil krijgen van de via Wikileaks gelekte diplomatieke documenten, vindt op de site van de Britse krant The Guardian de beste gids. De krant heeft  de hoogte- cq dieptepunten op een rij zet. Inclusief commentaren, kritiek op Wikileaks en een handzame, interactieve database-tool om de gelekte documenten te onderzoeken.
 
Hilarisch is bijvoorbeeld het verhaal achter het lekken,  van de 250.000 documenten door soldaat Bradly Manning met behulp van een rewritable cd met Lady Gaga-muziek. "Niemand had me door. Ik deed alsof ik meezong met Lady Gaga terwijl ik alles op de cd-rom zette." 
 
Manning wacht nu 52 jaar celstraf.