Newswatch

4 Connecties

Onderwerpen

Alfa Romeo JSF Volkswagen

Personen

Sarkozy

Volkswagen wil Alfa Romeo inlijven en het Pentagon houdt rekening met het mislukken van de Joint Strike Fighter. Verder: Sarakozy verpatst Franse technologie. Plus: hoe gevaarlijk is China?

Alfa Romeo in Duitse hand?

Het is slechts een kwestie van tijd, maar dan zal Alfa Romeo in handen van VW komen. Tenminste als het aan VW-patriarch Ferdinand Piëch ligt. Fiat-ceo Sergio Marchionne heeft het probleem-Alfa laag op zijn to-do list staan en dat blijkt haarscherp uit de cijfers. Het gaat ronduit beroerd met het ooit zo legendarische merk. Speelde de Spider Duetto nog een belangrijke rol in de jaren 60-film The Graduate, waardoor dat model in Californië nog steeds een cult status heeft, nu kan het merk alleen maar dromen van een mythische status. Anno 2010: brave modellen, haperende kwaliteit (nog steeds), alleen gestaalde liefhebbers houden het merk nog overeind. Dit jaar worden er zo'n 120.000 Alfa's verkocht, dat doet Audi in een maand. Piëch wil graag bewijzen dat Volkswagen wél in staat is er een succes van te maken en is achter de schermen druk bezig om Alfa uit de schoot van moeder Fiat los te weken.
 
 
 
Het Gele Gevaar
Om de zoveel tijd verschijnen er artikelen of boeken met dit thema op de markt. In 1905, toen de Japanse marine in de wateren rond Wladiwostok de Russische marine vernietigde. In de jaren 80, toen het Japanse economische wonder de hele wereld domineerde. Rode horden, gele horden - ze bedreigen de wereldvrede, lees de Westerse hegemonie.
Nu is het China. Het blad The Economist wijdt deze week zijn cover aan de Chinese bedreiging. China doet veel om angsten voor zijn opkomst te bezweren, schrijft het blad. Het is gul en doet zijn uiterste best om 'verwend kind' Noord-Korea in toom te houden. Maar soms laat China een ander gezicht zien, zoals toen Chinese vissers door Japan werden opgepakt nadat ze in Japanse wateren een Japanse kustwachter hadden geramd.
Amerika en China zijn gedoemd om elkaars rivalen te worden, denken pessimisten. Toch hoeft dat niet: China exporteert zijn ideologie niet en heeft, afgezien van Tibet, geen territoriale ambities. Dé manier om China een vijand te laten worden, is het land als vijand te behandelen, zoals sommige politieke stromingen in de Verenigde Staten willen. Amerika zou er goed aan doen zijn eigen liberale ideologie serieus te nemen, anders zou het wel eens mis kunnen gaan. Dan loopt rivaliteit uit op antagonisme en daarmee is geen enkel werelddeel gebaat.
   
 
 
Nicolas Sarkozy: handelsreiziger
De Franse president is weer op pad. Deze keer probeert hij Franse waar te slijten aan India. Enkele weken geleden zette hij nog zijn vrouw Carla Bruni in om de Chinese president Hu Jintao te fluffen. Dat lukte: de kerncentrales, raketten en vliegtuigen vlogen als warme broodjes over de toonbank. Nu zet Sarkozy in op India., waar Frankrijk nog niet echt een rol van belang speelt. Sarkozy is er vooral op gebrand om Dassault-straaljagers te verkopen. India heeft een tender uitstaan voor de aankoop van 126 straaljagers, een deal van $11 miljard en in zijn soort de grootste van dit decennium. Ook Saab, Boeing en het Russische OAO is in de race. 
 
Bron: Bloomberg 
 
 
Pentagon houdt rekening met falen JSF
Zoals verwacht, vallen de kosten voor de JSF (Lockheed Martin F-35) weer hoger uit, maar liefst 1,4 miljard euro. Dat is 20 procent meer dat €6,2 miljard waar Nederland tot nu toe vanuit ging om 85 toestellen te kunnen kopen. Minister van Defensie Hans Hillen zou nu afstel van de aankoop van een tweede testtoestel overwegen. Terecht, want wie de discussies in de VS ook maar een beetje had gevolgd, had het kunnen weten. De ontwikkeling van de F-35 ligt 4 jaar achter op schema. Tijdens testvluchten zijn scheurtjes in een staartdeel ontdekt, een probleem dat eerst moet worden opgelost. Verder zijn er voortdurende beschuldigingen door klokkenluiders dat Lockheed Martin het niet zo nauw neemt met de kwaliteit van de software. 
Het Pentagon houdt rekening met het beëindigen van de ontwikkeling en heeft een optie op meer F-18 Super Hornets. Dat toestel kost minder dan $50 miljoen per stuk en beschikt over vergelijkbare cutting edge technology.
 
Bron: Bloomberg 
 
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden