Bonanza om een gasbel voor Israël, een vrouwelijke consultant wordt aangeklaagd voor lekken, de helden en sukkels van 2010 en meer in Newswatch van 30 december

Gasbonanza in Israël
Een grote gasvondst voor de kust van Israël laat de spanning in de regio flink toenemen. Dit keer is niet haat de centrale drijfveer maar begeerte, want iedereen wil een 'piece of the action'. De gasvondst dateert al van 2 jaar geleden, maar gisteren werd bekend hoe groot het die in de zee gelegen veld is. Het blijkt het grootste diepzeegasveld te zijn dat in de laatste tien jaar is gevonden, genoeg om de behoefte van Israël in de komende 100 jaar te kunnen voorzien. Het gasveld - Leviathan genaamd, naar een bijbels zeemonster - zorgt al enige tijd voor een ongekende goudkoorts op de Energy Index van de effectenbeurs van Tel Aviv. Die steeg het afgelopen jaar met 1.700 procent (jawel, u leest het goed). De Libanezen, officieel zijn staan ze nog steeds op voet van oorlog met Israël, willen nu ook de wateren voor hun kust laten exploreren. Tegelijkertijd maken andere omringende landen zich zorgen nu Israël plotseling over een grote bron van energie beschikken kan en daarmee een groot economisch voordeel krijgt op zijn vijanden.

Bron: Wall Street Journal


Dame aangeklaagd voor lekken
In een omvangrijk Amerikaans onderzoek naar misbruik van voorkennis, is gisteren een consultant aangeklaagd, een dame nog wel. Zij - Winifred Jiau - werkte voor een bedrijf dat een expert-netwerk beheerde; Primary Global Research. Ze wordt ervan beschuldigd om vertrouwelijke informatie van een tweetal bedrijven te hebben gelekt aan enkele hedgefondsen. Mevrouw Jiau loopt het risico om voor 25 jaar het gevang in te gaan.

Bron: New York Times


Heroes & Zeros van 2010
Weer een fijne fotogalerij. Dit keer van the Guardian. De helden en sukkels van 2010. Onze eigen Bart Becht staat overigens als een (ouderwets kapitalistische) held te boek. Vanwege het feit dat hij het Britse record voor de honorering van een bestuurder (ceo) een stuk scherper wist te stellen.

Bron: the Guardian

 

Het economische jaar in beeld
Economie is boeiender dan ooit. Bekijk het jaar 2010 door Britse ogen. Ook hier is weer een Nederlander te vinden: Marc Bolland, de topman van Marks & Spencer.

Bron: the GuardianRotterdamse haven doet het lekker
Dankzij de Duitsers, heeft de Rotterdamse haven zich afgelopen jaar wonderbaarlijk hersteld van het vorige crisisjaar. IN 2009 had Rotterdam nog te kampen met een van de grootste dalingen in de overslag ooit (minus 8,5 procent). Het afgelopen jaar is de overslag met 11,1 procent toegenomen naar 430 miljoen ton, zo maakte het Havenbedrijf Rotterdam vandaag bekend. Een record, want 2,1 procent meer dan het vorige recordjaar 2008. President-directeur Hans Smits dankt dit vooral aan de 'bloeiende Duitse economie'.

Bron: de Volkskrant


NMa doet streng
De in september aangekondigde fusie van zorgverzekeraar De Friesland met Achmea die op 1 januari beklonken had moeten worden, is nog even uitgesteld. De NMa is er nog niet zeker van of de fusie de kwaliteit van het 'zorgaanbod' wel zal verbeteren, acht het zelfs niet uitgesloten dat dit na een fusie zal verslechteren (gezien het feit dat tussen de 50 en 80 procent van de fusies niets of minder opleveren is dat bepaald geen kromme gedachte).

Bron: het Financieele Dagblad