Voormalige poenploeg PSV in acute geldnood, hoofdverdachte vastgoedfraude wraakt rechters, SEC onderzoekt Facebookdeal, HSBC voorspelt megagroei (maar niet in Europa) en meer in Newswatch van woensdag 5 januari

Voormalige poenploeg in acute geldnood
PSV heeft net als andere Nederlandse clubs grote problemen om het huishoudboekje op orde te krijgen. De Eindhovense voetbalclub - ooit het Nederlandse symbool van de rijke voetbalclub - dreigt in acute financiële problemen te komen als er niet snel een paar goede sponsors worden gevonden. Het jaarverslag van de winterkampioen toont dat er in het lopende seizoen nog verschillende nieuwe deals met sponsors gesloten moeten worden. Lukt dat niet dan kan het zijn dat PSV 'niet in staat is haar verplichtingen af te wikkelen'. De financiële problemen in Eindhoven zouden voor 'gerede twijfel' kunnen zorgen over de continuïteit van de club, althans met het huidige ambitieniveau. Het is niet onwaarschijnlijk dat naast Ibrahim Affelay er nog meer spelers uit het eerste elftal via de spelersmarkt liquide gemaakt zullen worden.


Bron: NRC Handelsblad


Hoofdverdachte vastgoedfraude wraakt rechters
Jan van Vlijmen, de megalomane hoofdverdachte in de vastgoedfraude rond het Rabo Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds, is ervan overtuigd dat de rechters in zijn zaak niet onafhankelijk meer zijn en heeft een wrakingsverzoek ingediend. Van Vlijmen eist drie nieuwe rechters. Het proces tegen een dozijn verdachten staat over een maand op de rol van de Haarlemse rechtbank. Als het verzoek van Van Vlijmen wordt gehonoreerd, is dat een enorme klap voor de rechtbank en ook het Openbaar Ministerie. De vervanging van de huidige drie rechters levert een vertraging van minimaal enkele maanden op. De huidige rechters - voorgezeten door rechter Rino Verpalen, de man die eerder Willem Holleeder veroordeelde - hebben zich anderhalf jaar lang op deze zaak voorbereid. Nieuwe rechters zullen zich helemaal in de materie moeten inlezen voordat dat zittingen aan kunnen vangen. Van Vlijmen verwijt de rechters vooringenomenheid. 


Bron: het Financieele Dagblad


SEC onderzoekt Facebook deal van Goldman Sachs
De Amerikaanse beurswaakhond de Securities and Exchange Commission, is begonnen met een onderzoek naar de regels omtrent het vrijgeven van informatie over investeringen in private ondernemingen. Dit na aanleiding van de recente nieuwsopenbaringen over deals in internetbedrijven als Facebook en Twitter. De recente deal van Goldman Sachs - die wereldwijd in het nieuws kwam - om een investeringsvehikel te creëren die het voor andere partijen mogelijk maakt om hun rijkste klanten een belang in Facebook te nemen, doet de vraag rijzen waar de scheidslijn tussen publieke en private ondernemingen loopt.

Bron: Wall Street Journal


HSBC voorziet megagroei economie
IN tegenstelling tot analist Albert Edwards van Société Générale, voorspelt de Brits-Aziatische bank HSBC, een economische groeiscenario van buitenproportionele omvang. In de komende veertig jaar wacht ons de grootse wereldwijde economische boom aller tijden, althans zo denken de analisten en economen van HSBC. De bank voorspelt dat de economische output tegen 2050 zal zijn verdrievoudigd. Dan moeten de belangrijkste staten wel handelsoorlogen en andersoortige (gewapende) conflicten zien te voorkomen. In een overdonderend rapport 'The World in 2050' (waarvan de titel doet denken aan het grote werk van Aldous Huxley) staat geschreven dat China - zoals viel te verwachten - de economische toppositie voor zich zal opeisen met een output van 24,5 biljoen dollar. De Verenigde Staten zal daar kort op volgen met een outputwaarde van 22,3 biljoen dollar. Op de derde plek komt India met een aanzienlijk lagere output van 8,2 biljoen dollar. Europa zal volgens het rapport naar de economische vergetelheid worden geblazen.

Bron: Telegraph


Oh ja, wist u dat...
Het gemiddelde aandeel niet langer dan 22 seconden wordt vastgehouden voordat het weer wordt verkocht?

Bron: Washington's Blog / The Real News Network