Newswatch 7 jan 2011

5 Connecties

Onderwerpen

Euro JSF Brazilië

Organisaties

Europese Unie Saab AB

Saab heeft geen toekomst en de ontwikkeling van de JSF wordt opnieuw vertraagd. Topman EZ wil Europese superregering en Brazilië ontketent een valuta-oorlog.

"Toekomst Saab in gevaar"
Kritische geluiden in Zweden over Saab. Nog hoogstens drie jaar, en dan is het gebeurd. Dat zegt Christer Karlsson, professor industriële productie aan de Copenhagen Business School. Zijn analyse staat in schril contrast met de optimistische toekomstvisie die Spyker-topman Victor Muller deze week tentoonspreidde. Met als gevolg een flinke koersstijging van het aandeel Spyker. 
Begin 2010 was Saab van plan om 60.000 auto's te verkopen. Dat werden er 32.048. In lijn met de herziene omzetprognoses, maar aanzienlijk minder dan begin 2010 nog noodzakelijk werd geacht. 
 
Volgens Karlsson ziet de toekomst van Saab er dan somber uit. Hij denkt dat de verkoopcijfers eenvoudigweg te laag zullen zijn om te overleven. Het bedrijf overleeft volgens hem nu dankzij de verkoop van onderdelen en dergelijke. Het grote probleem is dat Saab honderden miljoen euro's nodig heeft om een nieuwe generatie auto's te ontwikkelen. Dat geld is er simpelweg niet. Ook al zijn er lichtpuntjes zoals een importovereenkomst met China en toenemende verkoop in het derde kwartaal. 
 
 
 
 
 
 
JSF: ontwikkeling opnieuw onder revisie
Het Pentagon heeft de ontwikkeling van de F-35 (Joint Strike Fighter) voor de tweede keer onder de loep genomen. Minister van defensie Robert Gates wil 78 miljard dollar bezuinigen en de ontwikkelingskosten van het vliegtuig rijzen de pan uit. De nieuwe revisie van het ontwikkelingsplan moet 4 miljard dollar besparen. Het Pentagon heeft tot nu toe 37 miljard dollar in de ontwikkeling van de JSF gestoken en verwacht nog 13,8 miljard meer te moeten investeren. In totaal kost de JSF de acht participerende landen 382 miljard dollar. 
 
Omdat de JSF nu later klaar dan oorspronkelijk gepland en er ook 124 vliegtuigen minder zullen worden afgenomen, heeft het Pentagon 41 F/A 18 (Super Hornets) besteld bij Boeing. Volgens analisten is de revisie een flinke klap voor het ontwikkelingsprogramma. Het ligt politiek zeer gevoelig omdat deze week is gebleken dat de Chinezen veel verder zijn met de bouw van een stealth straaljager die ze geheel zelf hebben ontwikkeld.
 
Bron: Reuters 
 
 
Brazilië ontketent valuta-oorlog
De grootste Zuidamerikaanse economie heeft maatregelen genomen om zijn munt te devalueren. De goed draaiende economie van Brazilië heeft gevolgen voor de waarde van de nationale munt, de real. Sinds mei is de real met 18 procent gestegen ten opzichte van de dollar. Dat maakt de export van het land duurder en dat wil de regering voorkomen. Bovendien zou er sprake zijn van speculatie die de munt onnodig heeft doen stijgen in waarde. Door het gratis geld dat de Amerikaanse FED ter beschikking heeft gesteld met zijn QE2-politiek stromen de dollars landen snelgroeiende landen in. De paradox is dat juist die toevloed de ontwikkeling van Brazilië kan doen stagneren. 
 
 
 
EZ-topman: "Politieke unie EU onvermijdelijk"
Geen goed economisch beleid? Dan ook geen stemrecht. 
 
Dat schrijft Chris Buijink, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ieder jaar schrijft de SG een nieuwjaarsartikel in het economenblad ESB.  Meestal gaat hij daarin wat verder dan een minister dat zou doen en dat doet Buijink in zijn artikel ook. Hij vindt dat wanpresterende landen gestraft moeten kunnen worden als ze hun financiële en economische huishouding niet op orde hebben. Het ontnemen van stemrecht zou een een goede stok achter de deur zijn. Vraag is alleen welke criteria worden gehanteerd en wie gaat bepalen wat goed is voor een land. En dan kom je al gauw uit bij het F-woord: een federale Europese staat. Over de politieke haalbaarheid daarvan laat de SG zich niet uit.
 
 
 
 
Bron: Volkskrant