Newswatch 9 december

De Amerikaanse belastingverlaging is een 'shot morphine’, Franse ondernemers pessimistisch over einde van de crisis, hedgefonden mogen gelukkig weer en hackers helpen Wikileaks. Dit is newswatch 9 december.

 

Go study, young man

Minder lenen, meer studeren. Thomas Friedman, New York Times columnist, herhaalt een aloud adagium. Amerika moet nu echt stoppen met het op de pof leven en investeren in kennis en educatie, want de Aziatische tijgers, die lange tijd konden worden ingezet als productieboeren, beginnen de US Of A in te halen als innovatieve kracht. De afgekondigde belastingverlaging omschrijft hij als een ‘shot morphine.’ Amerika moet niet langer de problemen oplossen die ‘small and easy’ lijken maar zich storten op de zorgen die ‘big and hard’ zijn. ‘We’re in a hole and still digging.’

 

Bron: The New York Times

 

Frans ondernemerspessimisme

Een enquête van het Franse zakenblad Les Echo’s onder 504 ondernemersbazen schetst een somber beeld van de toekomst. Driekwart van de directeuren verwacht niet dat de crisis over zal zijn vóór 2012. Bij een eerdere steekproef in september was de verwachting dat de economische tekenen er in de lente van 2011 beter voor zouden staan.

 

Bron: Les Echo’s

 

Kapitalistische springhanen zijn terug.

Het was allemaal ook een beetje overdreven, die woede tegen hedgefondsen. De moralistische schampschoten op de grootkapitalistische onkruidbestrijders (door de Duitse ex-minister van financiën Peer Steinbruck werden ze ooit zelfs omschreven als ‘sprinkhanen’) blijkt weer eens politiek bühnegebrul te zijn geweest. Hedgefonds doen weer gewoon hun heilzame werk en zijn alweer stilletjes opgenomen in de portfolio van de belegger.

 

Bron: De Financieele Telegraaf

 

Nog meer zorgen bij TNT

Dubbele whammy voor TNT. De stakende postbodes eisen meer geld en de klanten rennen weg. Dat zijn de gevolgen van een vrije markt die eigenlijk helemaal niet vrij is. Als gevolg van verplichtende CAO’s enerzijds en de opkomst van concurrentie (digitaal en Sandd) vecht TNT met een hand op de rug tegen de concurrentie.

 

Bron:Het Financieele Dagblad

 

Hackers helpen Wikileaks-oprichter

 

Hackers hebben bedrijven digitaal geattaqueerd die de dienstverlening aan Wikileaks hebben gestaakt. De website van Visa, Mastercard en Zweedse politie-instanties gingen deels plat uit protest tegen hun houding tegen Wikileaks oprichter Julian Assange. Ook de Zwitserse bank PostFinance, waar de inmiddels gearresteerde lek-tycoon een rekening had lopen, is aangevallen, nadat de Zwitsers het account sloten.

 Bron: The Wall Street Journal