Brekend: TMF gaat op zwart, nog een rondje Keynes in USA, ambtenarensalarissen komen onder druk en Duitsland boort naar een nieuw Slochteren. Newswatch van 4 november.

Nog een rondje Keynes in USA

 
En nog is het niet genoeg. Ondanks lichte tekenen van herstel op het gebied van de werkgelegenheid pompt de FED nog eens 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie door staatsschulden op te kopen. De toch nog redelijk onverwachte grote cashinjectie moet de sputterende economie aanjagen. De FED constateert hoge werkloosheid, een lage inflatie en een ‘teleurstellend lage groei’.
 
De FED erkent dat er een gevaar is voor uitholling van de waarde van de dollar, maar kiest voor Keynesiaanse methode om erger te voorkomen. President Obama hoopt dat de investeringen zullen toenemen om de ratrace tegen China (‘zij investeren om hun schulden later af te kunnen lossen’) te kunnen volgen. Politieke insiders vrezen dat een nieuwe Republikeinse meerderheid in het congres het investeringsrondje wel eens zou kunnen ‘neutraliseren.’
 
 
Rode lantaarn voor Jan Dirk Paarlberg
 
Elk jaar is het raak bij de presentatie van de ’s lands rijkenlijst. Wie staat er op de laatste plaats in het rijtje van vermogende Hollanders? Vorig jaar was het autoverkoper Frits Kroymans, dit jaar treffen we er Jan-Dirk Paarlberg, de voor witwassen veroordeelde vastgoedman. Andere bekende hekkensluiters waren ooit voetballer Ruud van Nistelrooy en grootgrutter-ceo Cees van der Hoeven. Op één staan weer gewoon de Brenninkmeijers,
 
De ondergrens was met €51 miljoen hoger dan ooit. Het gezamenlijk vermogen komt in editie 2010 uit op €135.588.000.000, 6,6% hoger dan vorig jaar.
 
 
Ambtenaartje leef je nog?
 
Gaat het dan toch gebeuren? Worden de vastgeroeste CAO-salarissen van ambtenaren opengebroken om wat meer lucht op de arbeidsmarkt te krijgen? CDA en D66 smeden aan een snood plan om de zeer florissante rechten van de ambtenarensalarissen gelijk te trekken met werknemers in het bedrijfsleven. Gisteravond dienden Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA) hebben woensdag een initiatiefwetsvoorstel om het ambtenarenrecht te egaliseren met dat van werknemers in het bedrijfsleven. Het wetsvoorstel zal geen gevaar opleveren voor de coalitie. De PVV, die de VVD-CDA regering gedoogt, en tegen aanpassingen van het ontslagrecht is, is het met deze maatregelen wel eens.
 
 
Nieuw Slochteren in Duitsland
 
Opmerkelijk bericht in FT Deutschland. Exxon Mobil gaat in de deelstaat Nordhrein Westfalen naar gas zoeken, na een geslaagde proefboring. De Duitsers hopen een eigen Slochteren te ontdekken. De in 1959 ontwaarde gasberg in Groningen is nog altijd de grootste gasvoorraad van Europa. Nieuwe boortechnieken, die al in Amerika worden ingezet, zouden wel eens naar een nieuw goudader kunnen leiden is de
 
gedachte van Harry Voigtsberger, de wetenschapsminister van de deelstaat die aan Nederland grenst. Het gas moet liggen in het noordelijke Munsterland. Duitsland is nu nog voor 85 procent afhankelijk van energie-import.
 
 
TMF op zwart
 
Follow The Money heeft het zojuist uit twee bronnen bevestigd gekregen. De dj’s en medewerkers van TMF krijgen vandaag te horen dat de zender stopt. Gisteravond lekte de eerste berichten al uit via onder meer Dagblad De Pers. Enkele medewerkers gaan over naar MTV, het moederconcern van TMF, waar ooit Bridget Maasland, Sylvie van der Vaart en Fabienne de Vries hun presentatiecarrière starten. Veel medewerkers kregen de onheilstijding dit weekend al te horen. Tegenvallende kijkcijfers en gebrek aan adverteerders leidden tot financiële bloedarmoede en nu dus tot de ondergang.