Hoe reageren Europese bankiers op de monetaire crisis? Wie betaalt de KVk-korting en wat kan videoland nog doen om te overleven? En, vooral, wie is de naarste bankiervan de Zuid-As? Dit is newswatch van 25 november

Duitse eurohavik wordt mild

Is de Duitse Eurohavik een duif geworden? Axel Weber, de president van de Duitse Bundesbank, verwacht dat de Eurozone-landen mogelijk nog eens vele miljarden zullen steken in nieuwe bail-outs om de euro omhoog te houden. Weber staat bekend als een criticus tegen geldsmijterij, en dan vooral tegen het opkopen van zwakke staatsobligaties, maar zegt nu dat er nog eens 500 miljard euro extra in de economie gepompt kan worden om te voorkomen dat speculanten de munteenheid kunnen vernietigen nu Spanje, Portugal en Ierland bungelen.

 

Bron: The Wall Street Journal

 

Kvk-korting

Minister Verhagen van Economische zaken gaat kijken of de verplichte betalingen voor ondernemers aan de Kamer van Koophandel (117 euro per jaar) kunnen worden gekort. Verhagen denkt dat registratie van BV’s en andere vennootschappen beter gereguleerd kunnen worden of kunnen worden ondergebracht bij één loket. Het ministerie wil een zogenaamd Ondernemersplein oprichten, waarbij ook andere registratieclubs als Syntens ondergebracht kunnen worden. Overigens zal de inschrijving niet geheel gratis worden.

 

Bron: De Telegraaf

 

Zo Zuid-as

Wilt u alles weten over de perverse werkmoraal op de Zuid-as, vervoeg u dan vanavond naar Bright City aan de Amsterdamse Strawinksylaan. Twee vrouwelijke bankiers en een advocate zullen hun literaire schotschrift Zo Zuidas presenteren. De namen van de auteurs zijn bij Follow the Money bekend en het boek is ook al in ons bezit. De verhalen, die eerder waren te lezen in dagblad De Pers, geven soms pijnlijk inzicht in de geldcultuur, de lafhartige corporate mentaliteit en het zielige machismo op de werkvloer.

 

Bron: Ten Pages

 

Draka wacht op nieuwe partner

De Franse kabelproduct Nexans stapt uit de strijd om het Nederlandse Draka over te nemen. De Fransen zeiden gisteravond ‘non merci’ nadat twee andere partijen het Franse bod om 15 euro per aandeel te betalen, overklasten. Het overnamegevecht startte op 27 oktober, met het Franse bod. Daarna volgden snel hogere bedragen, met als apotheose het aanbod van 20,50 euro per aandeel door het Chinese Tianjin Xinmao Science & Technology.

 

Bron: Financieele Dagblad

 

Videoland-herrijzenis

Videoland ist kaput en zinspeelt op een doorstart, in Amerika is er al een wonder gebeurd met éen zelfde soort distributeur van filmcontent. Netflix, een zieltogend postorderbedrijf dat dvd’s naar klanten stuurde, heeft zich in een paar maanden tijd getransformeerd tot een hip downloadbedrijf voor televisiecontent. De creatieve destructie pakt goed uit. Voor 7,99 dollar kan de Amerikaan onbeperkt films zijn huiskamer binnentrekken, waar hij daarvoor 19,90 dollar moest afrekenen voor drie dvd’s. Hollywood is al een beetje in paniek.

 

Bron: The New York Times