Newswatch

Obama moet bukken, de Londense beurs werd mogelijk gesaboteerd, oligarch Khodorkovsky spreekt, bij SocGen spuit het geld er weer uit en de Shell-topman houdt een pleidooi tegen windparken op zee.

Nederlaag Democraten

 
Barack obama's hoop om de 'the tide of discontent' te kunnen keren is vannacht op een ruw de grond in geboord. In de tussentijdse verkiezingen voor de aanstelling van het Huis van Afgevaardigden kregen de republikeinen weer de meerderheid in handen. In de Senaat bleven de democraten wel aan de macht ondanks een verlies van 6 zetels. De rabiate Tea Party boekte zeges in Florida en Kentucky. Uit peilingen blijkt dat de Amerikaanse kiezers - net als Griekse kiezers in Griekenland en Ierse kiezers in Ierland - zich vooral zorgen maken over de economie. In Californië was sprake van een tegengestelde ontwikkeling. De dopeheads moesten niettemin een flinke teleurstelling verwerken: de legalisering van het recreatieve gebruik van marihuana werd weggestemd.
 
 
Sabotage handelssysteem London Stock Exchange?
 
Het internationale handelssysteem van de LSE - Turquoise - lag er gisteren twee uur uit. Speculaties over sabotage deden de ronde. Het bestuur van de LSE heeft een internationaal onderzoek ingesteld nadat vast was komen te staan dat een menselijke fout de oorzaak was. Echter, de menselijke fout zou onder 'verdachte omstandigheden' hebben plaatsgevonden.
 
 
Gas goedkoper dan wind op zee
 
Vanochtend in de Telegraaf, gisteren al in het Financieele Dagblad: Shell-topman Peter Voser vindt dat de miljardensubsidies van Nederland in windparken op de Noordzee onverstandig zijn. Volgens Voser zijn aanlegkosten van windmolenparken op zee tientallen keren duurder dan van een moderne gasgestookte centrale. Tsja, wat zal onze columnist en groeninvesteerder Henk Keilman hierop hebben te zeggen?
 
 
Historische woorden van oligarch Mikhail Khodorkovsky
 
Vanuit een kogelvrije glazen kooi in een afgeladen rechtszaal in Moskou sprak de al zeven jaar gevangen zittende Mikhail Khodorkovsky een speech uit. Zijn toespraak was een klinische beschrijving van waar hij en Rusland zeven jaar later zijn aangeland. De mensen die hem en zijn partner Platon Lebenev in het gevang hebben geduwd om de wet te handhaven, hebben het tegenovergestelde bereikt, aldus de vroegere miljardair.
 
 
Franse bank SocGen verdubbelt zijn winst
 
De op een na grootste bank van Frankrijk, Société Générale, heeft in zijn derde kwartaal zijn winsten verdubbeld dankzij lagere afschrijvingskosten op slechte leningen. De netto winst steeg naar 896 miljoen euro, in vergelijking met 426 miljoen euro een jaar eerder. (Tsja, eerder dit jaar werden er door de EU maatregelen genomen om de schuldencrisis te beteugelen die door economen fel werden bekritiseerd. De maatregelen zouden slechts zijn genomen om de Franse en Duitse banken te redden.)
 
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden