Newswatch woensdag 15 december

Republikeinen komen met eigen rapport over de crisis en willen 'Wall Street' verbieden, het uur van de waarheid voor Merkel (en de rest van Europa), VVD'er Stef Blok doet stoer over de euro, eeuwenoude champagne uit de Baltische zee en meer...

Verbied de term 'Wall Street'

De vier republikeinen die door president Obama zijn aangewezen om deel uit te maken van de tweepartijen commissie die de oorzaken van de crisis onderzoekt - the Financial Crisis Inquiry Commission - hebben een coup gepland en dreigen met een eigen analyse te komen. Dat rapport zal zich waarschijnlijk met name richten op explosieve groei van de subprime hypotheken en de grote rol van de federale regering om hypotheekgiganten als Fannie Mae en Freddie Mac te stimuleren om deze rommel te kopen en te verzekeren. Verwacht wordt dat het Republikeinse rapport zal concluderen dat het regeringsbeleid er mede voor gezorgd heeft dat de vastgoedbubbel in de Verenigde Staten tot zo'n enorme omvang kon uitgroeien en daarmee de grootste economische crisis sinds 1929 kon veroorzaken. Volgens de Huffington Post hebben de vier dissidenten weinig vertrouwen in de uitkomsten van de bestaande commissie die te veel door Washington zou zijn geïnfiltreerd. 
Tijdens een bijeenkomst van de commissie vorige week, stemden de vier republikeinen ervoor om onder andere de termen 'Wall Street' en 'schaduwbankieren' uit het finale rapport te weren.
 
 
 
Uur van de waarheid voor Merkel
De Duitse Bondskanselier - Frau Merkel - moet vandaag de Bondsdag zien te overtuigen van haar beleid inzake de Eurocrisis. Het uur van de waarheid dus, want er is veel kritiek op de door haar gevolgde koers, ook vanuit Europa. Merkel zou haar Duitse stemvee te veel willen plezieren en te weinig op de belangen van Europa letten. Vanaf donderdag zullen in Brussel de regeringsleiders gaan praten over mogelijke veranderingen die in de EU-verdragen moeten worden aangebracht om de stabiliteit van de EU te garanderen. Duitsland - Merkel - heeft verschillende voorstellen - zoals de Euro-obligatie - afgeslagen. Ook een verhoging van het 750 miljard euro tellende reddingsfonds ziet ze niet zitten. Andere Europese landen hebben inmiddels kritiek geuit op de machtspolitieke houding van Duitsland en ook Frankrijk.
 
 
 
Stef Blok wil harde lijn omtrent Euro
In ons eigen Parlement geeft VVD'er Stef Blok de liberale MP Rutte het dringende advies om zijn hakken in Brussel in het zand te zetten en met harde eisen te komen. Landen die afspraken niet nakomen, moeten van de EU worden afgesneden.
 
 
 
Moody's geeft Spanje een minnetje
En terwijl Blok zich in de Kamer druk maakte over Europese landen die hun afspraken niet nakomen, verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de waardering voor het schatkistpapier van Spanje. Gisteren bleek al dat kapitaalmarkten de Spanjolen niet meer zo vertrouwen als een maand geleden waardoor de rente op Spaans schatkistpapier steeg.
 
 
 
Eeuwenoude champagne uit de Baltische zee
Leuk nieuws is er ook. De 168 flessen Juglar champagne lagen er waarschijnlijk meer dan 180 jaar opgeslagen: op de bodem van de Baltische zee. Een Finse duiker kwam ze bij zijn zoektocht naar een gezonken tweemaster tegen. De champagne van het huis Juglar wordt al sinds 1830 niet meer verkocht, dus dat die flessen oud zijn, is een veilige aanname. Mensen van het champagnehuis Veuve Clicquot werden ingevlogen om de flessen te duiden. De Baltische zee bleek een uitstekende koelkast te zijn want de inhoud van de flessen bleek zeer drinkbaar te zijn. 'Een krachtig aroma met noten van gedroogd fruit en tabak'. 
 
 
 
Amerikanen zijn weer aan het shoppen
De grootste uitbarsting van Amerikaans consumentisme sinds de crisis zorgt ervoor dat de aandelen op Wall Street een flinke duw omhoog krijgen. De retailverkopen stegen in november met 0,8 procent (met dank aan een ouderwetse begerige Black friday) waarmee het hoogste niveau werd gehaald sinds het aanvang van de crisis in 2007. Deze gunstige ontwikkelingen beïnvloedden ook de sentimenten van kopers van aandelen in positieve zin waardoor de beurskoersen een nieuwe pieken bereikten.