Alan Greenspan waarschuwt voor een probleem dat hij zelf creëerde: een zwakke dollar. Facebook is het nieuwe Google en vakbonden zeggen weer eens nee

Vakbonden zeggen weer eens nee 

Nee, nee, nee. De vakbonden zijn niet bereid om de lonen in de marktsector te matigen in ruil voor regeringssteun voor het pensioenakkoord. Minister van sociale zaken Henk Kamp zou graag zien dat de markt zijn lonen matigt, omdat hij de ambtenarensalarissen de komende twee jaar wil bevriezen. De drie grote vakbonden zijn daar – niet verassend - tegen. Het pensioenakkoord is overigens al een wanstaltig consensusproduct, dat de grote generatieproblemen nauwelijks attaqueert.

 

Bron: Het Financieele Dagblad

 

Greenspan kijkt weer in de spiegel

De man die er de oorzaak van is dat de dollar een steeds zwakkere munteenheid is geworden, waarschuwt er nu voor dat de dollar een steeds zwakker munteenheid is geworden. Oud FED chef Alan Greenspan ageert tegen het bijdrukken van dollars om de economie te stimuleren in een ingezonden brief in Financial Times: ‘"America is also pursuing a policy of currency weakening." Opvallend geluid. In zijn FED-jaren zorgde Greenspans onverantwoord lage rentepolitiek voor het uitwonen van de waarde van de dollar.

 

Bron: Financial Times

 

Amerikanen bouwen schulden af

Gaat het toch gebeuren? De mythe van de op de pof levende spenderende Amerikaan lijkt ten einde, althans: we zien een trendbreuk. De Amerikaanse hypotheekschuld, de rode cijfers bij creditkaartmaatschappijen en de afbetalingen voor auto’s en collegegelden nemen af. De historische schuldenpiek, ergens in het derde kwartaal van 2008, zal niet snel meer worden overtroffen is de verwachting, aangezien de huizenprijzen niet zullen dalen en banken voorzichtiger zullen zijn. Amerika gaat afbetalen en dat zal het consumentisme temperen.

 

Bron: Fortune

 

Talentenoorlog in Silicon Valley

Google was ooit het hipste technologiebedrijf ter wereld en concurreerde op de arbeidsmarkt met haar imago, maar deze hr-pr lijkt voorbij. De zoekmachine-gigant moet zijn werknemers tegenwoordig behouden met een ordinaire loonsverhoging. Alle Google-werknemers krijgen er 10 procent bij en een bonus van 1000 dollar, om vooral de trek naar Facebook te stoppen. Farcebookbaas Mark Zuckerberg, de enigmatische leider van het sociale netwerk, trok afgelopen week de Deense bedenker van Google Maps, Lars Rasmussen, weg bij de concurrent. De Deen noemde Facebook "a once-in-a-decade type of company."

 

Bron: LA Times

 

Knoflookstaten voeren ego-strijd over octrooi

De Italianen en de Spanjaarden willen het niet, een simpeler Europese octrooi wetgeving, dus komt het er niet. De kwestie was eigenlijk heel overzichtelijk. Schaf de talenchaos af en spreek af dat er slechts drie talen gebruikt kunnen worden bij de aanvraag. Duits, Engels en Frans en (naar keuze) een vierde taal. Dus niet. De Italianen, die bijna om waren, zeggen toch ‘non’. De Spanjaarden, die buiten Europa wel een wereldtaal zijn maar in het Oude Continent geen basis hebben, waren tegen. Conclusie: de zeer hoge kosten bij een octrooiaanvraag als gevolg van dure vertaalrekeningen blijven bestaan.

 

Bron: De Financieele Telegraaf