
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Filantropie geeft de rijken invloed op de Europese beleidsagenda
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Veerkracht en een lange adem
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
Cora van Nieuwenhuizen heeft een lobbyverbod maar bemoeit zich met het werk van klimaatminister Jetten
Omstreden bestuurder Bonaire ‘weggepromoveerd’ naar diplomatieke topfunctie
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Een team EU-specialisten controleert, in samenwerking met collega’s uit heel Europa, structureel de macht.
Filantropie geeft de rijken invloed op de Europese beleidsagenda
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Europa’s machthebbers wissen op grote schaal hun sms'jes en e-mails
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Corrupte EU-ambtenaren na tien jaar nog steeds niet gestraft
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
© Afonso Gonsalves
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Maatschappelijke organisaties (ngo’s) die in de Brusselse politieke arena lobbyen voor zaken als klimaat en mensenrechten leunen zwaar op geldschieters uit de Verenigde Staten, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Invloed van buiten de Europese Unie ligt gevoelig sinds bekend werd dat de Golfstaat Qatar via een ngo Europarlementariërs wist om te kopen.
Wat is het nieuws
- Maatschappelijke organisaties (ngo’s) die lobbyen bij de Europese Commissie blijken sterk afhankelijk te zijn van geld uit de Verenigde Staten.
- Om zicht te krijgen op mogelijke beïnvloeding van besluitvormingsprocessen, kent de Europese Unie een transparantieregister waarin onder meer bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten zijn geregistreerd voordat ze toegang krijgen tot de Commissie en het Parlement.
- Maar dit register wemelt van de fouten en onduidelijkheden en lijkt in zijn huidige vorm ongeschikt voor de opsporing van ongewenste indringers of pottenkijkers.
Waarom is dit belangrijk
- Ngo’s zijn in Brussel het mikpunt van kritiek sinds in december 2022 het vermoeden rees dat Qatar Europarlementariërs omkocht via een ngo. De Europese Commissie komt mede daarom over enkele weken met een wetsvoorstel om ongewenste beïnvloeding tegen te gaan.
- De in Brussel actieve ngo’s vrezen met dit voorstel nog verder in het verdomhoekje te belanden. Zij zien liever dat de regels voor het bestaande transparantieregister beter worden gehandhaafd.
Hoe dit is onderzocht
- Follow the Money analyseerde voor dit onderzoek het transparantieregister en het Financial Transparency System van de Europese Unie, het openbare ondernemingsregister, en de jaarverslagen en websites van zowel de onderzochte ngo’s als hun geldschieters.
- Dit artikel is het startschot van een nieuwe reeks in ons dossier De Lobbycratie. In deze reeks – Tracking Europe's most influential NGOs – onderzoeken we de financiële prikkels achter de talloze maatschappelijke organisaties die zich mengen in de Europese politiek.
De Europese Unie, toch al een geliefde zondebok voor alles wat fout gaat, staat er in december 2022 plotseling slechter op dan ooit. Het heeft er alle schijn van dat Europarlementariërs met koffers vol geld zijn omgekocht om een goed woordje te doen voor de olie-en gasstaat Qatar.
Maar in het kielzog van dit corruptieschandaal – snel aangeduid als Qatargate – wijzen er ook beschuldigende vingers naar de talloze non-gouvernementele organisaties (ngo’s) die Brussel rijk is.
Net zoals bedrijven dat doen, lobbyen maatschappelijke organisaties bij Europese instituten om het beleid in de door hen gewenste richting te sturen. Ze komen op voor mensenrechten, milieu of klimaat en hebben weliswaar minder financiële slagkracht dan de lobby van het bedrijfsleven, maar hun vertegenwoordigers worden in Brussel graag aangehoord. Juist omdat ze opkomen voor de publieke zaak en bredere belangen zeggen voor te staan.
Een van die organisaties, Fight Impunity – die strijdt ‘tegen straffeloosheid’ en voor respect voor het internationaal recht –, blijkt de spil in Qatargate.
De oprichter is de vroegere Italiaanse Europarlementariër Antonio Panzeri. Hij en zijn eveneens Italiaanse medewerker Francesco Giorgi zijn gearresteerd omdat ze via Fight Impunity Qatarees geld zouden hebben aangenomen. Giorgi’s partner is de Griekse Eva Kaili – een sociaaldemocratische Europarlementariër die zich jarenlang opvallend positief uitliet over Qatar. Ook zij is verdachte in het onderzoek van de Belgische justitie.
De betrokkenheid van Fight Impunity is koren op de molen van lobbyisten en politici met standpunten die vaak tegenwind oproepen van ngo’s.
Twee maanden nadat Qatargate in het nieuws komt, ziet de christendemocratische Europarlementariër Markus Pieper zijn kans schoon en zwengelt het debat aan. ‘Een klein deel van de maatschappelijke organisaties brengt de goede reputatie van de groep in gevaar,’ zegt hij. ‘Omdat niet duidelijk is wie hun geldschieters zijn en ze ongehinderd de parlementen in en uit kunnen lopen.’
Verdomhoekje
De Duitse Pieper waarschuwde eerder voor de risico’s van maatschappelijke organisaties. In 2017 speculeerde hij over de noodzaak van strengere regulering. Dat was nadat protest van ngo’s er mede voor had gezorgd dat het beoogde trans-Atlantische handelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) ten grave was gedragen. Toen ving hij bot.
Maar inmiddels is het speelveld veranderd.
In reactie op de Russische vijandelijkheden, en aangespoord door Qatargate, wil de Europese Commissie beïnvloeding vanuit het buitenland tegengaan, onder meer door maatschappelijke organisaties te verplichten meer openheid te geven over hun geldbronnen. Ze verwacht hiervoor op 31 mei een voorstel te publiceren.
Hoeveel invloed hebben ngo’s en dienen ze ook andere belangen dan de publieke zaak?
De ngo’s beschouwen dit voornemen als een regelrechte aanval. Doorgaans moeten ze zich verweren tegen autocratische regimes en verdachtmakingen van types als de Hongaarse premier Viktor Orbán – die hen ervan beschuldigt een pion te zijn van de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros.
Nu voelen ze zich in het verdomhoekje gezet door nota bene de Europese Unie. ‘We vrezen dat legitieme maatschappelijke organisaties gestigmatiseerd gaan worden,’ zegt Carlotta Besozzi van de belangenvereniging Civil Society Europe, die namens 230 ngo’s een brandbrief schreef aan de Europese Commissie. 'Niet alleen hier, maar ook in andere landen waar hun rechten al in het geding zijn.'
Complottheorieën
Om beter zicht te krijgen op het speelveld van ngo’s – en op de rotte appels onder de wereldverbeteraars – brengt Follow the Money in kaart wie de geldschieters zijn achter de organisaties die zich bemoeien met de besluitvorming in Brussel.
Hoeveel invloed hebben ze, wat is hun agenda en in hoeverre dienen ze ook andere belangen dan de publieke zaak? Houdt er iets stand van de complottheorieën over ngo’s die zouden fungeren als instrument van lieden als George Soros en Bill Gates?
Dit onderzoek richt zich in eerste instantie op het transparantieregister van de Europese Commissie in Brussel. Hierin moeten alle bedrijven, belangenverenigingen en maatschappelijke organisaties zich hebben geregistreerd voordat ze toegang krijgen tot de Europese Commissie.
Van dat transparantieregister analyseerden we de meest recente gegevens (boekjaar 2021) van de 978 geregistreerde maatschappelijke organisaties die sinds 2019 ten minste één ontmoeting hadden met de Europese Commissie onder voorzitterschap van Ursula von der Leyen.
Vervolgens maakten we een selectie van de organisaties die op ten minste een van de volgende vier punten eindigden bij de hoogste 5 procent: aantal ontmoetingen met de Europese Commissie, aantal personen in dienst met de functie van lobbyist, totale uitgaven aan lobbykosten, en het totaalbudget van de organisatie.
Dit leverde 128 organisaties op waarvan we de inkomstenbronnen onderzochten door te kijken naar hun bestuurders, de jaarverslagen en de financiële verantwoording op hun websites.
We deden ook onderzoek in het Financial Transparency System, de database met alle geldstromen vanuit de Europese Commissie naar landen, bedrijven en entiteiten als ngo’s, en in het ondernemingsregister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Daarnaast bekeken we talloze jaarverslagen van de financiers van de ngo’s in ons onderzoek.
Tot slot legden we onze bevindingen voor aan experts op het gebied van Europese beïnvloeding.
In dit eerste deel van een serie over ngo’s die zich mengen in Europese besluitvormingsprocessen, becijferen we hun belangrijkste financieringsbronnen.
Buitenlands geld voor Europese waarden
Hoe divers de financieringsbronnen van ngo’s kunnen zijn, laat de Tsjechische mensenrechtenorganisatie European Values zien. In 2021 schonken donoren een kleine miljoen euro voor het verdedigen van waarden als ‘individuele vrijheden’, ‘menselijke waardigheid’ en ‘gelijkheid’. De organisatie doet onderzoek naar stiekeme inmenging van niet-westerse mogendheden als Rusland en China en werkt onder meer aan bewustwording van nepnieuws en desinformatie.
Het is een missie die aansluit bij de nieuwe plannen van de Europese Commissie en die is dan ook een van de geldschieters, zo blijkt uit de informatie die European Values zelf opgaf in het transparantieregister, de database van organisaties die de besluitvorming en het beleid van de EU proberen te beïnvloeden. De Tsjechische organisatie ontvangt bijvoorbeeld een klein bedrag voor deelname aan de Black Sea Trust, een project voor democratisering van regio’s rond de Zwarte Zee.
Maar ironisch genoeg is deze voorvechter van Europese waarden ook sterk afhankelijk van fondsen van buiten de EU.
In 2021 is het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verreweg de grootste donor; goed voor ongeveer een derde van de inkomsten van European Values. Daarna volgt de Tsjechische overheid en op de derde plaats prijkt die van Taiwan, de door druk van China door veel landen niet als onafhankelijk erkende staat in de Oost-Chinese Zee.
Dat zelfs Taiwan geld overheeft voor de missie van European Values is misschien niet heel verwonderlijk, maar het is wel opvallend. De Tsjechische organisatie vindt haar bestaansrecht in een kritische houding jegens buitenlandse beïnvloeding. Een tegenstrijdigheid die ze zelf ook lijkt te zien. De website voorziet in een uitgebreide verantwoording van geldbronnen en werkwijze.
Tegelijkertijd vormt deze organisatie bepaald geen uitzondering, zo laat ons onderzoek zien.
In 2021 ontvingen geregistreerde ngo's vanuit Brussel het meeste geld.
Maar de Amerikaanse overheid is een bijna even grote geldschieter.
Van de onderzochte ngo's brachten we ook in kaart waar hun financiers gevestigd zijn.
De meeste private financiers hebben hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten.
Veelal gaat het om geld van filantropische instellingen als de Ford Foundation, het Rockefeller Brothers Fund en de Open Societies Foundation van George Soros.
Amerikanen versus Europeanen versus Bill Gates
De Europese Commissie financiert overigens meer organisaties dan alleen die in het transparantieregister zijn vermeld. Ze subsidieert bijvoorbeeld ook projecten van ngo’s in het kader van ontwikkelingssamenwerking of milieu.
Kijken we naar de financiële databank van de gehele EU, dan zien we dat in 2021 in totaal een slordige 2,3 miljard euro werd overgemaakt naar ngo’s, 6 procent van het totale budget dat de Europese Commissie zelf direct spendeert (en dat dus niet via bijvoorbeeld de lidstaten wordt uitgegeven, zoals de landbouwsubsidies).
Daarnaast stromen ook vanuit de lidstaten grote bedragen naar het maatschappelijk middenveld, vooral uit Duitsland en Nederland.
En dan is de gulste geldschieter nog even buiten beschouwing gebleven.
Want de allergrootste donateur van ngo’s die actief zijn in Europa, is de Amerikaanse Bill & Melinda Gates Foundation. Gates, de man achter techgigant Microsoft en zijn ex-vrouw hebben er hun levensmissie van gemaakt geld te steken in betere leefomstandigheden voor de wereldbevolking.
Het tweetal staat in het transparantieregister vermeld als donateur van in totaal bijna 6,5 miljard euro. Daarvan stroomt overigens het overgrote deel (6,4 miljard) naar hun eigen stichting, omdat het afkomstig is van een aan de stichting gekoppeld trustfonds waarin het kapitaal van Gates is ondergebracht. Daarnaast vloeit nog altijd 73 miljoen euro vanuit de Gates Foundation naar andere ngo’s met een vermelding in het transparantieregister.
Bewust beleid
Voor academici als Andreea Năstase, universitair docent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, biedt het transparantieregister waardevolle informatie. Ze doet onderzoek naar de Brusselse lobby en het verbaast haar bijvoorbeeld niet dat de Europese Commissie zelf een belangrijke financier is van ngo’s.
Volgens haar is het bewust beleid om het maatschappelijk middenveld te betrekken bij Europese beleidsvormingsprocessen: ‘Je kunt immers niet alleen je oor te luisteren leggen bij de bedrijfslobby. Dat is niet effectief, leidt niet tot goed beleid en het is ook niet democratisch. Je hebt beide kanten nodig.’
Wel kijkt Năstase ervan op dat zoveel fondsen afkomstig blijken te zijn uit de Verenigde Staten. ‘Ik zou me er zorgen over gaan maken als een organisatie voornamelijk wordt gefinancierd door slechts één Amerikaanse bron. Dan zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen. Want als je financieringsbasis erg mager is, afhankelijk van slechts een of twee bronnen, kan dat van invloed zijn op je onafhankelijkheid en autonomie.’

The big, the powerful and the absent
Om te zien waar al dat geld terechtkomt, brachten we van alle ngo’s die sinds 2019 ten minste één ontmoeting hadden met een Eurocommissaris in kaart welke van hen de grootste budgetten te besteden hebben. Dat zijn naast de Gates Foundation: Artsen Zonder Grenzen, SOS Children’s Villages, Action Against Hunger, het International Rescue Committee, en The Pew Charitable Trusts in de Verenigde Staten (het fonds achter de denktank Pew Research Center).
Maar het is niet zo dat de organisaties met de diepste zakken ook het vaakst bij de Europese Commissie over de vloer komen.
De Europese werkgeversorganisaties voor publieke ondernemingen (SGI), het Wereld Natuur Fonds (WWF), de koepelorganisatie van alle Europese consumentenbonden (BEUC), de milieuorganisatie ClientEarth, de hulporganisatie Caritas, de klimaatcoalitie European Environmental Bureau (EEB), en het omstreden World Economic Forum hadden sinds 2019 allemaal meer dan vijftien ontmoetingen met Commissieleden.
De helft van de maatschappelijke organisaties in het transparantieregister vermeldt als interessegebied klimaat en milieu, en rond de 40 procent richt zich op internationale samenwerking, innovatie en mensenrechten.
Met het oog op de discussie over buitenlandse beïnvloeding, is het evenwel belangrijk om op te merken dat juist Fight Impunity, de organisatie die geld kreeg uit Qatar, nooit in het transparantieregister is opgenomen. De organisatie maakte namelijk geen afspraken met leden van de Europese Commissie. Wel met Europarlementariërs, maar die zijn in de regel niet verplicht hun lobbycontacten te registreren.
Opvallend is ook dat op basis van de informatie uit het transparantieregister, ngo's geen inkomsten lijken te hebben ontvangen uit bijvoorbeeld Rusland, het Midden-Oosten, China of uit andere regio’s die de wenkbrauwen zouden doen fronsen. Maar ook dit zegt niet alles, zeker aangezien dit soort informatie niet vereist is om op te geven.
Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory en milieuorganisatie Friends of the Earth – die beide vooraan liepen in de strijd tegen handelsverdrag TTIP – krijgen bijvoorbeeld veel geld van de Isvara Foundation. Net als veel andere stichtingen is deze organisatie gevestigd in Zwitserland. Maar de oorsprong van het geld is elders. Zoals beide ngo's ook op hun website weergeven, is de Isvara Foundation in handen van de rijke Syrisch-Libanese zakenman Ayman Allad, een criticus van neoliberale (handels)politiek.

Feilbaar register
Wat betreft de informatie die wel moet worden opgegeven in het transparantieregister, blijkt dat het in de praktijk wemelt van de fouten.
De door de ngo’s en andere lobby-organisaties opgegeven informatie wordt doorgaans gebrekkig gecontroleerd. European Values vermeldde in 2021 bijvoorbeeld een werkbudget te hebben van in totaal 53.000 euro. Maar in het eigen jaarverslag noteert de Tsjechische organisatie bijna een miljoen euro aan inkomsten. De organisatie zou volgens het register ook 43 lobbyisten in dienst hebben, maar hun financieel assistent zegt desgevraagd dat dit niet klopt: 43 is het totaal aantal medewerkers. Geen van hen is in de arm genomen als lobbyist.
En dan is European Values nog een van de transparantere organisaties.
Zo bracht ons onderzoek meer problemen aan het licht:
- De definitie van een ngo is niet duidelijk, waardoor bijvoorbeeld ook organisaties die opkomen voor de belangen van bedrijven zich kunnen registreren als ngo.
- De definitie van de (lobby)kosten is niet duidelijk, waardoor evenmin helder is welke budgetten de ngo’s precies hebben opgegeven.
Volgens het register hadden ze in 2021 in totaal een kleine 23 miljard euro te besteden. Maar waaraan? Alleen aan hun activiteiten in de Europese Unie? Of gaat het hier om hun budget voor projecten wereldwijd?
Afgaande op de jaarverslagen van de bijna duizend door ons onderzochte ngo’s hebben de ruim honderd grootste tezamen al een hoger besteedbaar budget: 27 miljard euro.
- Het transparantieregister biedt onjuiste of onvolledige informatie over de inkomstenbronnen van ngo’s.
Ze zijn bijvoorbeeld verplicht duidelijk te maken van welke donor(en) ze giften krijgen van 10.000 euro of meer, en welke donor(en) verantwoordelijk zijn voor minimaal 10 procent van hun donaties.
Maar volgens onze bevindingen geeft pakweg een derde van de ngo’s geen informatie over de herkomst van zijn financiën. Voor de meeste van hen geldt dat ze die informatie ook niet kenbaar maken op de eigen website.
- Een deel van de ngo’s verstrekt onjuiste informatie over hun uitgaven.
Volgens het transparantieregister gaven bijvoorbeeld ten minste 24 ngo’s in 2021 méér uit aan lobbykosten dan ze volgens hun eigen opgave totaal te besteden hadden.
De vraag dringt zich dan ook op hoe effectief het transparantieregister eigenlijk is bij het opsporen van ongewenste indringers in Europese besluitvormingsprocessen.
Dit schuurt des te meer omdat organisaties die wél een winstoogmerk hebben, zoals advies- en advocatenkantoren, niet net als ngo’s in het transparantieregister hoeven te vermelden wie hun financiers zijn.
Corporate Europe Observatory, een ngo die de invloed van lobby’s in kaart brengt, wijst er bijvoorbeeld op dat dubieuze regimes zelden maatschappelijke organisaties gebruiken als vehikel voor hun boodschap, maar eerder advieskantoren en PR-bureaus.

Imago’s oppoetsen
De Verenigde Arabische Emiraten huren bijvoorbeeld graag consultants en denktanks in om zich te laten portretteren als vredelievende speler in de regio. En Saudi-Arabië liet het communicatiebureau MSL Brussels stilletjes zijn imago oppoetsen om een aantrekkelijker handelspartner te lijken.
Een transparantieregister dat niet alleen beter gehandhaafd wordt, maar waarin ook meer soorten organisaties zich verantwoorden, is dan ook waar ngo’s al jaren zelf voor pleiten. Zodat ook lobbykantoren, adviesbureaus en pr-bureaus openheid van zaken moeten geven over hun financiers. ‘Kijk naar Qatargate. De betrokken organisatie kwam niet eens in het transparantieregister voor,’ aldus Carlotta Besozzi van Civil Society Europe, de koepelvereniging van ngo’s.
Ook een recent verschenen analyse, geschreven in opdracht van het Europees Parlement, noemt verbetering van het transparantieregister als belangrijk aandachtspunt.
Besozzi hoopt uiteindelijk vooral op een algehele cultuurverandering in Brussel. Zodat het voor iederéén normaal wordt om openheid van zaken te geven. ‘Nog altijd hoeven bijvoorbeeld Europarlementariërs hun bonnetjes niet vrij te geven. Dus waarom louter die focus op de ngo’s?’
Met dit artikel start een nieuwe reeks in ons dossier De Lobbycratie: ‘Tracking Europe's most influential NGOs.’ De komende maanden onthullen we meer over de financiers die schuilgaan achter de Brusselse lobby van maatschappelijke organisaties, en over hun agenda’s.
Tips? Mail: lise.witteman@ftm.eu
33 Bijdragen
Bart Meerdink
Bijvoorbeeld zo (citaat artikel):
"Houdt er iets stand van de complottheorieën over ngo’s die zouden fungeren als instrument van lieden als George Soros en Bill Gates?"
Taalgebruik is belangrijk. En met statistieken is het helemaal oppassen.
Lise Witteman
Bart Meerdinkj.a. karman 5
Lise WittemanIk zie verbanden mef ngo's waar je zou willen dat er geen verbanden zouden zijn.
Co Stuifbergen 5
j.a. karmanIk heb geen glazen bol.
j.a. karman 5
Co StuifbergenDenk dan eens aan:
- woke -> extreem uitsluitingen via cancelcultuur en amerikaanse gevoelens
- privacy -> extreem iedere relatie waarbij naam of bsn genoemd wordt als ernstige schending. Wel alles van anderen in de openbasrheid eisen via woo
- natuur - boeren -> extreem terug naar idee van wat er 1700 was maar wel doorzettende verstedelijking aannemen wegens de bevolkingsgroei.
Als je de tegenstrijdigheden niet ziet en de onmogelijkheid van kaasschaaf en polderen om iets gedragen te krijgen dan heb je de polarisatie met alle rare belangen gemist.
Co Stuifbergen 5
j.a. karmanMaar als ik mij vergis:
Welke van die organisaties zit dan zwaar in de politiek te lobbyen?
En welke organisatie wil privé-gegevens opvragen via de WOO?
j.a. karman 5
Co StuifbergenDat oovragen van namen en proberen te exposen gebeurde ook bij covid.
Ngo's met verwevenheid in de politiek is een zeer lange lijst. Taskforce onderzoek als politieke vragen gaat tevens langs ngo's en private instellingen.
Het wordt zeer dubieus als daar activisme door heen komt. Met privacy en discriminatie heb je twee onderwerpen met dubieus lobbyisme.
Co Stuifbergen 5
j.a. karmanDat klopt volgens mij, en dat varieert van GreenPeace tot de Bond tegen het Vloeken en terug.
Maar u beschuldigt NGO's van:
- woke -> extreem uitsluitingen via cancelcultuur en amerikaanse gevoelens
- privacy -> extreem iedere relatie waarbij naam of bsn genoemd wordt als ernstige schending. Wel alles van anderen in de openbasrheid eisen via woo
- natuur - boeren -> extreem terug naar idee van wat er 1700 was maar wel doorzettende verstedelijking aannemen wegens de bevolkingsgroei.
Boude uitspraken vergen stevig bewijs, en dat levert u niet.
j.a. karman 5
Co StuifbergenBsn en verkeerde adressering dan wel bezorging wordt door ngo's als een zeer groot privacy probleem gezien.
Ubo herlwidbaarheid van geldstromen en macht wordt op die manier tegen gegaan
Wilt u zeggen dat er niets gebeurd is rond privacy activisme? Dat is zeer vreemd.
Voor het stikstofverhaal natura2000 kijk om uw heen naar de verstedelijking. Als u het kntkend is dat onbegrijpelijk
Co Stuifbergen 5
j.a. karmanUw reactie van 13:52 is dus een onjuiste weergave van de feiten.
Als u niet wilt (of niet kunt) discussiëren op een eerlijke manier, heeft deze discussie geen zien.
Co Stuifbergen 5
j.a. karman"Prive gegevens opvragen was een gebeuren rond toeslagen. "
En werd dat gedaan door een organisatie die " iedere relatie waarbij naam of bsn genoemd wordt als ernstige schending" beschouwt?
U geeft geen bronvermelding.
j.a. karman 5
Co StuifbergenAls je het niet bevalt wat een uitkomst is en dat via prive naam van een ambtenaar met directe bedreigingen verhaal te halen is geen recht.
Co Stuifbergen 5
j.a. karmanU doet beschuldigingen zonder ook maar 1 concreet voorbeeld te noemen.
En uit uw reactie van 13.52 hierboven blijkt dat u dingen uit uw duim zuigt.
j.a. karman 5
Co StuifbergenMet de ophef via media rond toeslagen werd wel degelijk gericht op personen ambtenareb welke stevig aangepakt moesten worden.
De dubieuze opvangbueautjes met specifieke doelgroepen zijn daarbij buiten beeld gehouden. Zie ook https://fd.nl/bedrijfsleven/1476859/ondernemingskamer-stelt-wanbeleid-vast-bij-kinderopvangketen-estro-qxe3aaiTuVDd
John Janssen 4
Als je zo je Transparantieregister opstelt, ben je natuurlijk geheel terecht 'de zondebok'! Rammelt aan alle kanten, wat dan ook wel weer slim is want dat laat dan geheel bewust 'mazen' open.
Dat een nog steeds niet gereguleerd onkosten declaratiesysteem is opgetuigd geeft goed aan dat men 'semi verrot' bezig is, en blijft, in het Brusselse!
Wouter Heijnen 1
John Janssen 4
Wouter HeijnenWouter Heijnen 1
John JanssenPetrus Harts 3
Wouter HeijnenEr circuleert ook een boek over hoe erg Khadafi was (spoiler: hij was heel erg en dat is echt waar), maar de timing van dat boek, de inhoud, allemaal nét iets te gelikt, en iets te 'handig' voor de invaders (de Verenigde Staten, wederom).
John Janssen 4
Petrus HartsPetrus Harts 3
John JanssenPetrus Harts 3
Wouter HeijnenDat de VAE er met de haren bijgesleept wordt terwijl ze 'out in the open' niets anders doen dan andere landen (imago oppoetsen), stoort mij ook enigszins.
Wouter Heijnen 1
Petrus HartsJeroen van Beek 2
Het lobby register is momenteel totaal niet transparant maar toch weten jullie er heel veel informatie uit te halen. Met cijfers onderbouwen wat bijvoorbeeld het WEF en de Gates foundation doen op het gebied van beïnvloeding van Europees bestuur. Helemaal mee eens dat schijntransparantie de indruk moet wekken dat er geen corruptie is het Europese parlement. Het laat zien dat in eigenlijk alles te koop is: mensen, wetten en invloed.
De NGO wordt hierdoor een handig instrument om de indruk te wekken dat het om liefdadigheidsinstellingen gaat die zich inzetten voor bijvoorbeeld klimaat en mensenrechten. Zolang er zoveel geld weg lekt door corruptie hebben jullie een belangrijke taak om dit openbaar te maken.
John Janssen 4
Jeroen van BeekEn wij, wij de 'meegaande' EU burger laat het allemaal gebeuren.
FGB Frankenheimer 1
Michel Fleur 6
[link 1]
https://jacobin.com/2018/03/trump-national-endowment-democracy-foreign-policy
Petrus Harts 3
Ten tweede: wat een ongelofelijk mooie grafische weergave! Ten derde: wat een ontzettend goed artikel, waarvan ik nog steeds niet weet wat ik hier nou van moet vinden. Daarom ga ik het gewoon drie keer lezen.
Een element blijft in elk geval nu al hangen: al die bijdragers van overheden worden uiteindelijk gefinancierd met belastinggeld. En dat is wederom het uitgeven van belastinggeld zonder dat je een goede terugkoppeling kunt maken op de effectiviteit ervan.
Jeroen Seeverens
Het is voor veel NGO’s een harde realiteit dat die filantropische cultuur er in Europa nauwelijks is en dat zij het met een fractie van het budget op moeten nemen tegen een machtige en rijke industrielobby - niet zelden gefinancierd door multinationals en buitenlandse stakeholders. Die Amerikaanse middelen zijn dan ook hard nodig om het speelveld van politieke beïnvloeding hier in Europa enigszins in balans te houden. Meer transparantie - ook over de voorwaarden die aan dat soort steun gesteld worden - is absoluut positief en in die zin hulde aan de redactie om hier werk van te maken.
Echter, de EU-wetgeving die er aan zit te komen lijkt vooral NGO’s aan te pakken, waarmee het stakeholder kapitalisme in de EU weer wat meer wind in de rug lijkt te krijgen. Ik mis dat perspectief in de tekst en hoop dat in het vervolg van deze interessante reeks meer terug te zien.
Martin Slabbekoorn 1
Jeroen SeeverensHans Verbeek 1
Hehehe.
Deze formulering is op zich weer een verdachtmaking jegens premier Viktor Orban.
Ben benieuwd of de auteurs zich daar bewust van zijn.
Voorts zou het helpen om eerst de "complottheorieën over ngo’s die zouden fungeren als instrument van lieden als George Soros en Bill Gates" duidelijker te formuleren zodat je als lezer zelf kunt vaststellen of ze al dan niet een kern van waarheid bevatten.
Ondanks dat: dank voor de dappere poging om het Brusselse lobby-circus aan de kaak te stellen.
Nina Holland 1
het diepgaande journalistieke onderzoek en de publicaties van FTM en
hebben dit de afgelopen jaren vaak ondersteund met gegevens en
informatie. Het feit dat FTM investeert in onderzoek naar de Brusselse ‘bubble’
kunnen we alleen maar toejuichen. Maar enkele onderliggende aannames
en problematische interpretaties in dit eerste FTM-artikel in een
reeks artikelen over NGO's vragen om een kanttekening.
- Sinds het uitbreken van Qatargate, 6 maanden geleden, greep de
christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) de gelegenheid aan om
opnieuw een beeld neer te zetten van het maatschappelijk middenveld
als niet transparant en louche. Die campagne is al jaren aan de gang.
Sommige taal en bewoordingen in het FTM-artikel ("sluwe intriganten
onder de idealistische NGO's") versterken het verhaal dat er iets
onbetrouwbaars aan de hand is in de NGO-wereld, dat het een
broedplaats is van onwettige buitenlandse invloed. De EVP voert een
campagne tegen maatschappelijke organisaties met ongegronde
beschuldigingen. Het artikel herhaalt dat verhaal deels, hoewel het
niets doet om de aanvallen te onderbouwen.
Zie ook:
https://corporateeurope.org/en/2023/06/six-months-after-qatargate-ngos-criticise-slow-and-unsufficient-reforms
- Het dient als motief voor het onderzoek van FTM, dat "NGO's sinds
december 2022 onderhevig zijn aan hevige kritiek." Het zou preciezer
zijn geweest om te zeggen dat de Europese Volkspartij (EVP) in
december 2022 met Qatargate een gelegenheid heeft gevonden om hun
aanval op sommige NGO's die zij als hun politieke tegenstanders
beschouwen, te herlanceren. De meeste hebben geweigerd om mee te doen
aan wat een EP-lid een "heksenjacht" tegen NGO's noemde.
[Zie verder volgende reactie]
Nina Holland 1
- Het FTM-artikel geeft een verkeerd beeld van het geld dat NGO's van
de EU-instellingen ontvangen. Er staat dat NGO's maar liefst 2,3
miljard euro aan subsidies ontvangen. Maar het grootste deel van dat
geld werd in derde landen besteed aan humanitaire projecten. Het heeft
niets te maken met budgetten voor belangenbehartiging in de Brusselse
politieke sferen. De private sector lobbyt in Brussel met budgetten
van honderden miljoenen euro per jaar. De NGO-budgetten komen daar
niet bij in de buurt.
- Het is niet mogelijk om NGO's als één categorie te analyseren. Er is
een wereld van verschil tussen bijvoorbeeld de Bill and Melinda Gates
Foundation of het World Economic Forum en bijvoorbeeld Corporate
Europe Observatory. De twee partijen verschillen in alle opzichten,
behalve dat geen van hen een overheidsorganisatie is.
- We willen benadrukken dat we elk onderzoek naar lobbyen in de
EU-instellingen verwelkomen. Dat doen we zelf ook met lobbyisten uit
het bedrijfsleven, en vaak ook met groepen die zich voordoen als
maatschappelijke organisaties, maar in werkelijkheid bedrijfsbelangen
of die van repressieve regimes vertegenwoordigen. Maar generalisaties
die kunnen worden omgezet in ongefundeerde aanvallen op groepen die
onophoudelijk werken aan de democratisering van het politieke leven in
de EU-instellingen, helpen ons niet om de cultuur van
non-transparantie en het grote geld, die de weg vrijmaakte voor
Qatargate, terug te dringen. Ongecontroleerd en niet-transparant
lobbyen door niet-EU-regimes die vaak repressief zijn, vormde de kern
van dat politieke schandaal.