
NIB Securities 2.0
NIBC neemt SNS Securities over. An sich een goede deal voor de bank, maar Jan Dwarshuis ziet parallellen met de overname van Strating Effecten twintig jaar geleden. Het besluit is moedig, maar ook risicovol: 'Twee totaal verschillende bloedgroepen samenvoegen is vragen om ellende'.
Het hing al wat langer in de lucht en eindelijk is de kogel door de kerk: NIBC neemt SNS Securities over. SNS Securities staat bij veel gelouterde effectenhandelaren bekend als een degelijk handelshuis. Niemand had kunnen bevroeden dat de effectenpoot van de geplaagde SNS Bank zo gebukt zou gaan onder alle vastgoedellende, terwijl men eigenlijk aan de zijlijn stond. In die zin zal de overname door NIBC aanvoelen als een verlossing. De hamvraag is of dit gevoel en de beoogde samenwerking duurzaam zullen blijken.
Ambities
Ik neem u mee naar de jaren negentig van de vorige eeuw. De toenmalige Nationale Investeringsbank – nu NIBC – was een kleinschalige (staats)bank met ambities en diepe zakken. Het businessmodel van de bank was destijds briljant. De Parnib (participatiemaatschappij van de bank) en het spotgoedkope Japanse geld dat toen al door de aderen van de bank vloeide, samen met de Nederlandse staat als grootaandeelhouder, vormden een sterke en geduchte combinatie. Gemeten naar het aantal werknemers waren de resultaten indrukwekkend te noemen. Toch moest NIBC destijds ook al opboksen tegen grote gevestigde namen zoals ABN Amro, Aegon en ING. Toegang tot de kapitaalmarkten via een gespecialiseerde broker zou precies in het plaatje passen van NIBC om mee te gaan in de vaart der volkeren. Strating Effecten werd volledig ingelijfd en stap voor stap omgedoopt tot NIB Securities.Ik vraag mij nog steeds af wie in dit vraagstuk eigenlijk de cowboys warenHet liep echter allemaal wat anders dan verwacht. Ik zal u alle ins and outs als ervaringsdeskundige tussen de samenwerking van de Amsterdamse handelaren en de Haagse bankiers besparen. Echter, vanaf het begin – en voor het uitbreken van de beursfraude – verliep de verstandhouding op zijn zachtst gezegd al stroef. Den Haag vond de effectenpoot in Amsterdam maar een stelletje losgeslagen cowboys. Ik denk overigens dat maar weinig mensen weten dat NIBC één van de voorlopers was in het verpakken en listen van hypotheken (Dutch MBS), het systeem dat uiteindelijk de huidige financiële crisis veroorzaakte. Amsterdam hielp bij de listing en Den Haag verpakte de hypotheken vakkundig met een mooie rode strik er omheen. Ik vraag mij nog steeds af wie in dit vraagstuk eigenlijk de cowboys waren. Ray Dalio, oprichter van het legendarische Bridgewater, hamert er iedere keer weer op dat het gaat om de mensen en de cultuur van een organisatie.
2 Bijdragen
goof
ik vind elk bedrijf dat iets met financiën ,macht, aandelen en geld te maken heeft verrot en ziek dat is wat de praktijk heeft laten zien afgelopen decennia.
Of het nu banken zijn ,verzekeringsmaatschappijen of accountantskantoren , het is gewoon een grote stinkende beerput die het klootjesvolk als melkkoeien en slaven misbruikt en aan alle touwtjes trekken.
Maw , of we nu door de kat of door de hond gebeten worden , of we nu door NICB of door onze ex tripple A bank de Rabo genaaid worden maakt ook weinig meer uit .
Een ieder die denkt dat we dit weer op de rails krijgen is erg naïef .
Een allen ( op de financiële sector na) natuurlijk fijne feestdagen gewenst en aan FTM redactie zou ik willen zeggen , ga verder met uw goede en neutrale berichtgeving die nog niet de oren heeft laten hangen naar het grote geld , houden zo .
Waarom zeg ik dat , omdat de site IEX niet meer onafhankelijk is sinds Value 8 daar als grootaandeelhouder de scepter zwaait en een verlengstuk aan het worden is van het grote geld .
Joost Vsser
goof