NIB Securities 2.0

NIBC neemt SNS Securities over. An sich een goede deal voor de bank, maar Jan Dwarshuis ziet parallellen met de overname van Strating Effecten twintig jaar geleden. Het besluit is moedig, maar ook risicovol: 'Twee totaal verschillende bloedgroepen samenvoegen is vragen om ellende'.

Het hing al wat langer in de lucht en eindelijk is de kogel door de kerk: NIBC neemt SNS Securities over. SNS Securities staat bij veel gelouterde effectenhandelaren bekend als een degelijk handelshuis. Niemand had kunnen bevroeden dat de effectenpoot van de geplaagde SNS Bank zo gebukt zou gaan onder alle vastgoedellende, terwijl men eigenlijk aan de zijlijn stond. In die zin zal de overname door NIBC aanvoelen als een verlossing. De hamvraag is of dit gevoel en de beoogde samenwerking duurzaam zullen blijken.

Ambities

Ik neem u mee naar de jaren negentig van de vorige eeuw. De toenmalige Nationale Investeringsbank – nu NIBC – was een kleinschalige (staats)bank met ambities en diepe zakken. Het businessmodel van de bank was destijds briljant. De Parnib (participatiemaatschappij van de bank) en het spotgoedkope Japanse geld dat toen al door de aderen van de bank vloeide, samen met de Nederlandse staat als grootaandeelhouder, vormden een sterke en geduchte combinatie. Gemeten naar het aantal werknemers waren de resultaten indrukwekkend te noemen. Toch moest NIBC destijds ook al opboksen tegen grote gevestigde namen zoals ABN Amro, Aegon en ING. Toegang tot de kapitaalmarkten via een gespecialiseerde broker zou precies in het plaatje passen van NIBC om mee te gaan in de vaart der volkeren. Strating Effecten werd volledig ingelijfd en stap voor stap omgedoopt tot NIB Securities.
Ik vraag mij nog steeds af wie in dit vraagstuk eigenlijk de cowboys waren
Het liep echter allemaal wat anders dan verwacht. Ik zal u alle ins and outs als ervaringsdeskundige tussen de samenwerking van de Amsterdamse handelaren en de Haagse bankiers besparen. Echter, vanaf het begin – en voor het uitbreken van de beursfraude – verliep de verstandhouding op zijn zachtst gezegd al stroef. Den Haag vond de effectenpoot in Amsterdam maar een stelletje losgeslagen cowboys. Ik denk overigens dat maar weinig mensen weten dat NIBC één van de voorlopers was in het verpakken en listen van hypotheken (Dutch MBS), het systeem dat uiteindelijk de huidige financiële crisis veroorzaakte. Amsterdam hielp bij de listing en Den Haag verpakte de hypotheken vakkundig met een mooie rode strik er omheen. Ik vraag mij nog steeds af wie in dit vraagstuk eigenlijk de cowboys waren. Ray Dalio, oprichter van het legendarische Bridgewater, hamert er iedere keer weer op dat het gaat om de mensen en de cultuur van een organisatie.

Overleven

Ondertussen is er veel veranderd. Ook NIBC heeft medio 2008 aan de dakgoot gehangen, maar heeft het miraculeus overleefd. De bank kijkt ondertussen weer vooruit en ziet veel mogelijkheden in de combinatie met SNS Securities, dat hoogstwaarschijnlijk voor een appel en een ei is ingelijfd. Opvallend is dat ik niets nieuws lees ten opzichte van de overwegingen ruim twintig jaar geleden. 'Onze klanten krijgen nu op het gebied van investerings- en bancaire oplossingen op maat een nog grotere keuze,' aldus Paulus de Wilt, CEO van NIBC. 'Dit is ongeëvenaard in de Nederlandse midcapmarkt.' Destijds was de Nederlandse beurs wereldwijd velen malen sterker vertegenwoordigd dan vandaag de dag. Kijkt u in dit kader eens naar de ontwikkeling van de beurs in Zürich ten opzichte van de oudste beurs ter wereld. Beursplein 5 is verkwanseld aan de Fransen en nieuwe Nederlandse initiatieven worden consequent de grond in geboord of gedwarsboomd. Politiek Den Haag is niet geïnteresseerd in een sterke Nederlandse financiële sector en leeft voort onder het juk van Brussel. Dat Nederlands minister van Financiën – Jeroen Dijsselbloem – de ene na de andere verliespost op dit vlak wegmoffelt in zijn begroting lijkt niemand te interesseren. Het initiatief van NIBC om SNS Securities in te lijven is moedig, maar ook risicovol. Wanneer NIBC haar eigen archief afstoft, komt men waarschijnlijk tot de conclusie dat succes met deze spotgoedkope acquisitie niet vanzelfsprekend is. Twee totaal verschillende bloedgroepen samenvoegen is immers vragen om ellende. Ik heb begrepen dat de overname lang op zich heeft laten wachten vanwege gedoe rondom het bonusbeleid bij SNS Securities. Ook dit is niets nieuws onder de zon; de geschiedenis lijkt zich, opnieuw, te herhalen. Rest mij u een goed weekend te wensen. Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.