Niek Hoek: woekerpolisaffaire is kwestie van 'Beeldvorming'

  Woekerpolisaffaire past volgens de bestuursvoorzitter van Delta Lloyd in een notendop. Dit is een stelling die hij vandaag in de hoorzitting met de 2e Kamer naar voren zal brengen.

  Verzekeraars hebben helemaal niet gewoekerd. Het drama is volgens Delta Lloyd bestuursvoorzitter Niek Hoek terug te voeren op een teleurstellende beleggingservaring van de miljoenen afnemers van woekerpolissen. De hele affaire is terug te voeren op 'beeldvorming'. Deze twee stellingen zet de bestuursvoorzitter van Delta Lloyd in zijn positionpaper voor de hoorzitting met de Tweede Kamer van vandaag uiteen.

  Hoek schrijft dat de rendementen in de jaren '90 uitstekend waren, maar dat de eerste tien jaar van deze eeuw de beleggingsresultaten bijna met de factor 10 minder waren. Volgens Hoek schetst die ontwikkeling 'de hele problematiek in een notendop'.

  Beeldvorming
  In zijn korte bijdrage heeft Hoek het verder niet over woekerpolissen maar structureel over beleggingsverzekeringen. Hij is tot de conclusie gekomen dat die in 'sommige opzichten niet meer voldoen aan de eisen van vandaag'. Hoek schrijft niet dat de kosten van de woekerpolissen feitelijk te hoog waren, hij heeft het over 'als te hoog gepercipieerde kosten van beleggingsverzekeringen'.

  Hoek stelt ook dat Delta Lloyd - evenals de consumentenstichtingen Verliespolis en Woeker Polis Claim - vrijwel unanieme instemming heeft gekregen voor de compensatieregelingen die op basis van de aanbeveling van Wabeke werden gesloten. Hoek: 'Dat zijn de feiten, wat resteert is beeldvorming'.

  Populisten
  'Populisten schilderen graag alle 7 miljoen beleggingsverzekeringen af als waardeloze woekerpolissen', schrijft Hoek. 'Ook hier wint de beeldvorming het van het nemen van verantwoordelijkheid'.

  Vandaag (10 maart) beginnen de woekerpolishoorzittingen in de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers van consumenten, verzekeraars en toezichthouders zullen in gesprek met de Kamercommissie Financiën hun standpunten uiteen mogen zetten.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eric Smit

  Gevolgd door 2920 leden

  Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

  Volg Eric Smit
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  De woekerpolisaffaire

  De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werd...

  Volg dossier