
Als vrijwel grenzeloze macht en onaantastbaarheid in één persoon samenkomt, dan spreken we van een dictator. Komt deze echter samen in een klein groepje ongekozen technocraten, dan spreken we van een centrale bank.
‘De Europese Centrale Bank (ECB) is vele malen transparanter dan de andere centrale banken.’ Dat zei Mario Draghi, President van de bank, tijdens de persconferentie na de vergadering van het bestuur eerder deze maand. Gedurende die persconferentie kreeg de ECB-topman zoals altijd veel vragen, waar hij — transparant als de bank is — volgens goed gebruik antwoord op gaf. Ik loop in dit stuk een paar van die prangende vragen en antwoorden langs.
Vraag: Blijft u na 1 januari, als de ECB het opkoopprogramma van bedrijfs- en staatsobligaties halveert, evenveel bedrijfsobligaties kopen als in de maanden daarvoor?
Draghi antwoordde met: ‘We hebben er niet over gesproken vandaag.’
Vraag: Heeft het bestuur het gehad over wat de bank zou kunnen doen bij een volgende recessie? Als het monetaire beleid zo ruim blijft als nu het geval is, zou dat namelijk betekenen dat de ECB niet veel munitie zal hebben om een daling van de economische groei en inflatie tegen te gaan.
Draghi: ‘We hebben er niet over gesproken vandaag.’
Vraag: Heeft het bestuur gesproken over het verbreken van het verband tussen jullie pogingen de markten te informeren over het opkoopprogramma, en de inflatievooruitzichten? (Op dit moment zijn die aankopen immers afhankelijk van de inflatievooruitzichten).
Wederom: ‘We hebben er niet over gesproken vandaag.’
Vraag: Heeft het bestuur vandaag verder gepraat over het feit dat het opkoopprogramma een open-eind programma is?
‘We hebben er niet over gesproken vandaag.’
Vraag: Sommige van uw bestuurscollega’s, zoals de heren Coeuré, Weidmann en Knot, hebben laten weten er vertrouwen in te hebben dat het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties in september 2018 zal stoppen. Deelt u die mening?
‘We hebben er niet over gesproken vandaag.’
U moet begrijpen dat het hier niet om hele kleine of irrelevante onderwerpen gaat
Vraag: In de VS is een nieuwe belastingwet aangenomen. Heeft het bestuur gesproken over de mogelijke gevolgen van die belastinghervorming, en of die Amerikaanse investeringen in Europa kunnen beïnvloeden?
‘We hebben er niet over gesproken vandaag.’
Vraag: Er wordt hier en daar gezegd dat het opkoopprogramma langer zal duren dan tot en met september volgend jaar. Is er gesproken over die mogelijkheid en is de ECB bezig met het voorbereiden van de nodige beleidswijzigingen om het opkopen van obligaties ook na september 2018, indien nodig, mogelijk te maken?
‘We hebben er niet over gesproken vandaag.’
Vraag: In oktober heeft u aangegeven dat het opkoopprogramma verder afgebouwd zal worden na september 2018 en de ECB er dus niet abrupt mee zal stoppen. Het lijkt erop dat het bestuur in oktober daar verder niet over gesproken heeft. Hebben jullie het er vandaag over gehad en blijft u erbij dat het opkoopprogramma niet abrupt zal stoppen?
‘We hebben er niet over gesproken vandaag.’
Relevante zaken
Nu moet u begrijpen dat het hier niet om hele kleine of irrelevante onderwerpen gaat. Het zijn stuk voor stuk relevante, belangrijke en logische vragen. Vragen waar je antwoorden op zou verwachten van een centrale bank die transparant zegt te zijn.
Toen ik de persconferentie beluisterde en het ene na het andere non-antwoord voorbij hoorde komen, dacht ik: óf wat Draghi zegt is waar, óf hij liegt. Welke van de twee het ook is, het is een ernstige zaak.
Want als het waar is, dan vraag ik me oprecht af waar Draghi en de zijnen het tijdens de urenlange vergaderingen wél over hebben. Als het bestuur van de ECB daadwerkelijk niet had gepraat over de samenstelling van het opkoopprogramma vanaf januari, of over de plannen mocht de economische groei terugvallen, of over de vraag of het opkoopprogramma moet stoppen per september 2018 of dat het na die maand juist geleidelijk aan afgebouwd moet worden, of over de invloed van de nieuwe Amerikaanse belastingwet op de groeivooruitzichten, wat stond er dan in hemelsnaam wél op de agenda? Het lunchmenu in de ECB-cafetaria de rest van het jaar? Als het bestuur het, zoals Draghi beweert, niet over al die relevante zaken heeft gehad, zijn ze al die tonnen salaris die ze per jaar krijgen dan wel waard?
De bijeenkomst van de ECB was helemaal geen persconferentie: het was een schertsvertoning
En aan de andere kant: als het ECB-bestuur wél over de genoemde zaken gesproken heeft, dan is Draghi de inwoners van de eurozone — met andere woorden, de mensen in wiens dienst hij is — glashard aan het voorliegen. In zo’n functie kán dat gewoon niet.
Schertsvertoning
Het Van Dale-woordenboek omschrijft een persconferentie als ‘conferentie ter inlichting van journalisten’. De laatste bijeenkomst van de ECB was, met andere woorden, helemaal geen persconferentie: het was een schertsvertoning. Wie transparant is, geeft zinvolle antwoorden op normale, relevante en belangrijke vragen. De ECB-’persconferentie’ deed niets van dat al.
De bijeenkomst was helaas niet uniek in zijn nietszeggendheid. Het komt regelmatig voor dat de luisteraar achterblijft met de vraag: goed, maar wat heb ik nu precies opgestoken? Misschien zou het dan ook maar beter zijn om er helemaal mee te stoppen: op dit moment wordt er vooral een hoop tijd en geld verspild om de schijn op te houden dat we in de eurozone voorgelicht worden door onze centrale bank.
Ga het maar na: wie een document van de bank wil inzien, moet een verzoek daartoe indienen bij de bank zelf. Net als vele anderen heeft ook de ondergetekende dat in het verleden gedaan. Steevast is het antwoord op zulke verzoeken: ‘verzoek afgewezen’. Om het helemaal kafkaësk te maken: bezwaar indienen tegen dat antwoord kan… bij de bank zelf!
Wat dan overblijft, is de gang naar het Europese Hof van Justitie. Behalve dat dat een dure aangelegenheid is, duurt het ook heel lang voordat het Hof met zijn oordeel komt én is het doorgaans zo dat het Hof klakkeloos het ECB-argument tegen publicatie overneemt, namelijk dat het publiceren om een of andere reden schadelijk zou zijn voor de bank.
We zullen pas in 2047 weten of Draghi zich op dit moment aan de regels houdt
De enige manier om structureel te weten te komen of de ECB zich wel aan de regels houdt, is de bank te verplichten de volledige notulen van de beraadslagingen tijdig te publiceren. Volgens de huidige regels komen die pas na 30 jaar vrij, hetgeen betekent dat we pas tussen 2040 en 2047 zullen kunnen lezen hoe de afgelopen zeven jaar binnen het ECB-bestuur precies gedacht, gesproken en besloten is. Dat is toch van de zotte? Op deze manier is het onmogelijk te controleren of het bestuur van de ECB zich wel aan de Europese regels houdt.
Het monetaire beleid moet bijvoorbeeld louter afhangen van de inflatievooruitzichten, maar we zullen pas in 2047 weten of Draghi zich daar op dit moment ook aan houdt. Mocht het dan op basis van de notulen nodig blijken te zijn hem ter verantwoording te roepen, dan zal dat waarschijnlijk niet mogelijk zijn: in 2047 zal Draghi 100 jaar oud zijn.
De ECB had vóór de crisis al veel invloed, maar zag deze sinds 2008 spectaculair toenemen. Om het allemaal nog erger te maken, hebben we het ook nog eens over een instelling waarvan de bestuurders niet ontslagen kunnen worden. Een instelling die zoveel macht heeft, maar in feite geen openheid van zaken geeft — laat staan dat zij verantwoording aflegt — is in strijd met alle denkbare democratische beginselen. Als dergelijke onaantastbaarheid en vrijwel grenzeloze macht in één persoon samenkomt, dan spreken we van een dictator. Komt deze echter samen in een klein groepje ongekozen technocraten, dan spreken we in Europa van een centrale bank.
Hoe het ook anders kan, zien we bij de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Daar verschijnen de volledige transcripten van de vergaderingen vijf jaar na dato. Aangezien Fed-bestuurders benoemd worden voor een termijn van 14 jaar, is het dus wel degelijk mogelijk ze met deze notulen te confronteren.
De ECB volgt de Fed in veel opzichten. Het is tijd van onze volksvertegenwoordigers de bank dwingen haar Amerikaanse zusterinstelling ook in dit opzicht te volgen én het liefst te overtreffen. Het moet toch te doen zijn om eind 2018 te lezen wat Draghi en co in 2015 tegen elkaar hebben gezegd? Hét argument ertegen, dat dat tot politieke druk op Draghi en de zijnen kan leiden, is een non-argument: precies om ze daar immuun voor te maken hebben we geregeld dat bestuurders van de ECB, eenmaal benoemd, niet ontslagen kunnen worden. Als ze met zulke bescherming nog steeds bang zijn dingen te doen en te zeggen die politici niet graag zien of horen, dan zijn ze gewoonweg ongeschikt voor de functie.
105 Bijdragen
thebluephantom 6
Arjan 7
thebluephantomMaar wij zijn ook best wel benieuwd naar jouw mening.
Je bent de fase nu wel ontgroeid dat je slechts reageert met nietszeggende slecht leesbare zinnen.
thebluephantom 6
ArjanBob Lagaaij 5
Flory Jansen 3
Inge 5
Flory JansenHeRo 7
IngeNiek Jansen 9
De Corporate Europe Observatory heeft formeel een klacht ingediend bij de ECB betreffende het lidmaatschap van Draghi van de Groep van 30, wat een lobbygroep is van de grote wereldbanken.
Het is tegen de ethische regels om als president van de ECB deel te nemen aan de lobby van de grote banken en dient daar tegenover volledig neutraal te blijven en er afstand van te houden vanwege de verantwoordelijkheden die de ECB heeft tav financieel Europees beleid.
Overigens staan er meer interessante artikelen over de ECB op deze site.
Mark de Goeij
Mz59 7
Edin Mujagic 4
Mz59Mz59 7
Edin Mujagichttps://www.ft.com/content/ccb89eac-819c-11e7-94e2-c5b903247afd
en
http://www.handelsblatt.com/finanzen/geldpolitik/eu-kreise-draghi-mahnt-vollendung-der-bankenunion-an/20718592.html
De EU lidstaten moeten eerst met elkaar bepalen wat de ECB precies mag en/of moet. De burger heeft zich daar niet rechtstreeks mee te bemoeien, dat zou te ingewikkeld worden. Dat is ook de reden waarom de bevoegdheden van het Europese Parlament begrensd zijn.
Wim Verver 5
Mz59thebluephantom 6
Wim VerverWim Verver 5
thebluephantomBob Lagaaij 5
Edin Mujagic[Verwijderd]
Arjan Weijermans 3
Wel ben ik opgegroeid in een systeem waar economische groei een bepalende rol inneemt.
Een systeem waarin politiek en een centrale bank met eigen instrumenten het resultaaat proberen te beïnvloeden.
Dat we met zijn allen zo afhankelijk zijn geworden van geld is niet te wijten aan de ECB en de huidige voorzitter.
Wat me wel opvalt is;
- dat de ECB haar instrumenten maximaal benut om het resultaat te beïnvloeden.
- dat de ECB een eurozone beïnvloedt
- dat de politiek een lokaal gebied beïnvloedt
Ik denk dat het hierin allemaal botst.
Waar vroeger politiek en een centrale bank na overeenstemming de lokale situatie proberen te beïnvloeden, zien we nu een systeem waar een centrale bank een groter gebied probeert te beïnvloeden dan de politiek kan.
Dus of weer terug naar samenwerking op lokaal niveau of verder ontwikkelen naar een samenwerking op centraal niveau.
Geen idee wat wijsheid is.
thebluephantom 6
Arjan WeijermansArjan Weijermans 3
thebluephantomthebluephantom 6
Arjan WeijermansArjan Weijermans 3
thebluephantomLodewijk 6
Arjan WeijermansMz59 7
Arjan WeijermansGeen idee wat wijsheid is."
Ja, dat is de eerste vraag. Op basis waarvan kan dat besloten worden?
Ik denk dat een historische analyse van Europa daarbij wel zinvol zou zijn. Dat anti-EU gedoe op deze website vind ik te simplistisch; het komt vooral uit linkse hoek, zo te zien. Complexe problemen los je niet op door je kop in het zand te steken. Ook niet door iedereen die links is voor "gutmensch" uit te schelden, zoals in rechtse hoek wel eens gebeurt, laat ik dat erbij zeggen.
Arjan Weijermans 3
Mz59Komen dan de Chinezen of de Arabieren of wellicht de Russen?
Of krijgen we dan een echte dictator?
Wim Verver 5
Arjan WeijermansArjan Weijermans 3
Wim VerverWim Verver 5
Arjan WeijermansMartin van den Heuvel 1 11
En in de functie van minister (president) of kamerlid (volksvertegenwoordiger) kan dat wél?
Edin Mujagic 4
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Edin MujagicNu gaat jouw artikel over de ECB, voor het gros van de bevolking iets onbegrijpelijks. Maar de situatie die jij omschrijft, kon alleen maar ontstaan door het stemgedrag van die bevolking. Exact hetzelfde gedrag als zij in den lande vertoont. Het is heel simpel. Niemand legt uit wat er aan de hand is in Nederland. En dus moet de bevolking afgaan op de leugens van de liberale partijen, waardoor 74 % op een min of meer liberale partij stemde op 15 maart.
Omdat er bij Europese verkiezingen nog minder informatie wordt gegeven, stemt men bij Europese verkiezingen op exact dezelfde partij. Een partij die het grootste deel van die 74 % zich absoluut niet kan veroorloven.
Deze al gelezen?
https://joop.bnnvara.nl/opinies/halve-waarheid-koopkrachttoename
Schanulleke 3
Edin Mujagic 4
SchanullekeMichel Fleur 6
Edin Mujagicthebluephantom 6
Edin MujagicHeRo 7
thebluephantomEdin Mujagic 4
HeRoJan Smid 8
SchanullekeMichel Fleur 6
Martin van den Heuvel 1 11
Michel FleurZIJ zijn de aangewezen personen om de flagrante leugens van de liberale partijen te weerleggen, maar ze doen het niet. Sterker nog, de SP weigert keihard om de waarheid te vertellen. Dientengevolge heeft 99 % van de bevolking geen flauw idee wat het verschil is tussen "liberaal" en "sociaal" en weet men niet eens waar de letters VVD voor staan, laat staan waar de partij voor staat.
Met main stream media denk ik dat bedoeld wordt: televiesie en kranten.
De televisie bestaat uit publieke en commerciële omroepen.
Beide krijgen hun informatie van het ANP.
De publieke omroepen worden steeds meer gekort op hun "toelage" en hebben dus niet eens het geld om zelf onderzoek te verrichten. De commerciële omroepen hebben geen enkele reden om de leugens te weerleggen, want zij zijn VVD gezind.
Met de kranten is hetzelfde aan de hand. Allen krijgen zij de informatie van het ANP. Zelf onderzoek doen kost veel geld. En dus vinden zij het wel goed zo.
En dus heeft de bevolking alleen maar de gigantische leugens van de liberale partijen om op af te gaan, als zij dat rode kruisje zetten.
Klein voorbeeldje? Wilders roept dat degenen worden gepakt die het land hebben opgebouwd. Maar waarom kiest hij dan VOOR sluiting van 800 verzorgingstehuizen?
Wilders zegt dat hij tegen asielzoekers is. Maar waarom kiest hij dan VOOR uitbreiding van het aantal AZC's?
Rutte wil premier van "alle Nederlanders" zijn. Maar waarom gaat de koopkracht van de lage en midden inkomens dan fors omlaag en die van hoge inkomens fors omhoog?
https://joop.bnnvara.nl/opinies/halve-waarheid-koopkrachttoename
Kortom, Nederland is een bananenrepubliek geworden.
Pieter Jongejan 7
Martin van den Heuvel 1Dat de VVD, het CDA, D66 en in mindere mate de christelijke mannenbroeders voor de euro en de bovenste 50% zijn kan ik nog begrijpen uit (verborgen) eigenbelang. Maar hoe kunnen de PVDA (Partij van het kapitaal?), de Groenen en de SP vóór de euro en de kunstmatig lage rente zijn, waardoor hun potentiële kiezers gedwongen zijn uit te wijken naar de valse profeten van de PVV?
Volgens mij heeft Segers can de Christen Unie nog de beste verklaring afgegeven en dat is politiek gaat primair om het verkrijgen van macht en pas secundair over het behartigen van belangen. Als je iets voor je achterban wilt doen moet je in de regering zitten, want anders tel je niet mee. Kortom de Christen Unie is bereid een pakt met de duivel te sluiten om een klein beetje macht te kunnen uitoefenen. Maar wat als dit klein beetjer macht blijkt uit te monden in groot koopkrachtsverlies voor de meerderheid van de stemmers op de CU?
Martin van den Heuvel 1 11
Pieter JongejanDe CU stemt in iets meer dan de helft van de wetsvoorstellen voor de kant van de VVD. Wat mij betreft is dat te veel. Daarom vind ik dat het ook bij de Christen(?) Unie gaat om het verkrijgen van macht, punt. En de belangen van andere mensen kunnen ook hun gestolen worden, net als bij de andere 7 liberale partijen.
Met de verkiezingen in 2012 zag ik de Libertarische Partij op de kieslijst. Opgezocht. Er stond heel duidelijk: de overheid moet volledig worden afgeschaft. Dat heb ik vaak genoeg laten weten op sites als deze. Een jaar later was de tekst veranderd in: politie, justitie en leger mogen blijven. Exact hetzelfde als het standpunt van de VVD. Toeval?
Nu schrijf ik heel vaak: het gáát niet om de staatsschuld, maar om het verlagen van hun eigen belastingen. Ik vind het dus heel vreemd dat Rutte 3 in 2018 zo'n 7 miljard overschot heeft.
Maar misschien wil hij daarmee de domme 65 plussers plezieren, want die stemmen CDA, PVV en VVD en willen de staatsschuld aflossen. EN zij worden stevig gepakt, gezien het artikel "halve waarheid koopkrachttoename".
Ik weet echter wel heel zeker dat als Rutte en soortgenoten alle uitkeringen hebben afgeschaft, de tekorten weer fors zullen oplopen. Zodat hij zelf en zijn vriendjes niet alleen maar 37 % belasting betaalt, maar ook nog eens heel veel aftrekposten kan opvoeren vanwege hun dikke baan of onderneming, net zoals in de Verenigde Staten van Armoede het geval is.
Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1https://www.youtube.com/watch?v=YCq0cIu3adw
Ludovica Van Oirschot 15
Martin van den Heuvel 1Natuurlijk zijn er de wetenschappelijke bureaus van de linkse partijen maar dat zijn druppeltjes op een gloeiende plaat.
Arjan Weijermans 3
Pieter JongejanAlleen een centrale bank kan dat.
Dus in hoeverre kunnen we de huidige politieke partijen het kwalijk nemen dat een Europese Centrale Bank dit rentebeleid voert?
En is het ECB beleid niet een gevolg van oorzaal gelegen in de jaren 80? Of 90?
Pieter Jongejan 7
Arjan WeijermansHet gevolg is dat assetprijzen (waaronder onroerend goed) sterk stijgen en gewone mensen een steeds groter deel van hun inkomen aan huur en/of rente en aflossing kwijt zijn. Dit heeft weer tot gevolg dat er vraaguitval optreedt op de goederen en dienstenmarkten, waardoor de inflatie (ondanks een kunstmatig lage rente) laag blijft.
De oplossing die de Amerikanen en hun volgelingen voorstaan is om energieprijzen omhoog te jagen van 30 dollar per vat naar nu 60 dollar per vat (door het midden oosten te destabiliseren). Zo hopen de Amerikanen meer geld te vangen voor hun schaliegas en tegelijk de hoge schulden via een hogere inflatie betaalbaar te houden.
Onze regering en niet de ECB heeft nog steeds de macht om nee te zeggen tegen deze plannen, die in strijd zijn met de ons beloofde harde euro volgens het groei- en stabiliteitspact. Verdragen moeten nagekomen worden zelden de Romeinen. Helaas ontbreekt de politieke wil bij onze politici en waarschijnlijk ook de kennis en het inzicht om op tijd uit de euro te stappen onder verwijzing naar het niet nakomen van de gemaakte afspraken. Het makken is dat onze politici en centrale bankiers niet voor ons willen vechten omdat ze daarmee hun eigen carriere denken te schaden.
Arjan Weijermans 3
Pieter JongejanReden: de gekochte financiële complexe produkten bleken waardeloos.
Hier ligt de oorsprong de huidige lage rente.
Klaarblijkelijk kunnen grote partijen alleen aan geld komen als ze bij de ECB aankloppen.
De ECB heeft haar instrument maximaal ingezet.
En de lokale politiek weet niet wat ze kunnen doen. Dit omdat de aanpak niet meer hand in hand gaat. En omdat de lokale problemen te verschillend zijn.
Pieter Jongejan 7
Arjan WeijermansIn de jaren negentig ging het relatief goed op basis van de Taylor rule, die gebaseerd was op een constant lange termijn evenwichtsniveau van de reële rente van 2%, een inflatiedoelstelling van 2% en een normale frictiewerkloosheid van ongeveer 5%. Deze zeer goed werkende vuistregel werd onder druk van lobbyisten uit de financiële sector in 2001 (na 9/11) door Greenspan losgelaten.
Sindsdien is het van kwaad tot erger gegaan, omdat terugdraaien pijn doet en veranderingen in de Amerikaanse rente de hele wereld treffen. Nederlanders die de feiten niet kennen laten zich o.a. door de verziekte RvS manipuleren om achter de Amerikaanse lobby aan te lopen en krijgen daarvoor beloond. Om de aandacht van het verraad van de Nederlandse bevolking af te leiden hangt er nu een Nederlandse vlag en wordt het Wilhelmus verplicht gezongen.
Maar je hebt m.i. gelijk dat de lokale politiek niet meer werkt door de Amerikaanse geopolitiek en monetaire politiek.
Arjan Weijermans 3
Pieter JongejanDus ECB is geen veroorzaker en probeert te redden wat er te redden valt en komt zijn belofte na, nml haar instrumenten maximaal inzetten.
Pieter Jongejan 7
Arjan WeijermansDe koers van de euro steeg ten opzichte van de dollar van $1,06 tot $1,60.
De kredietcrisis van 2008 leidde ertoe dat de ECB de rente (eerder dan de FED) tot 0% verlaagde. Dit was nodig om een melt down van het financiële systeem te voorkomen. Echter toen dit gevaar in 2010 geweken was verzuimde de ECB om de rente te verhogen. Dit vormt de inleiding tot de tweede crisis, die het gevolg is van het rampzalige idee dat landen met sterk uiteenlopende preferenties wat betreft ongeveer alles (pensioen, werktijden, gezondheid, eerlijke concurrentie, kinderopvang, belastingmoraal, arbeidsparticipatie vrouwen, criminaliteitsbestrijding, corruptie etc, etc) één munt kunnen hebben. Dit rampzalige idee valt inderdaad de ECB niet te verwijten, maar politici, zoals Wim Kok, Helmut Kohl en Mitterand/Chirac en hun opvolgers.
Toen in 2012 bleek dat de euro ondanks de te lage rente te hard was voor bepaalde landen had de ECB moeten vasthouden aan de afgesproken harde euro. Dit heeft de ECB verzuimd (uiteraard onder druk van Franse, Duitse en Nederlandse politici, bankiers en centrale bankiers, die beweerden dat Griekenland alle schulden met rente zou terugbetalen (Wellink op tv). Dit is de tweede grote fout van de onafhankelijk gemaakte ECB. Wat heeft onafhankelijkheid, hoge salarissen en hoge pensioenen voor zin als de ECB zich laat koeioneren door politici en bankiers? Nederland wordt nu door de ECB gedwongen om uit de euro te stappen en te revalueren teneinde de financiële belangen van de Nederlandse bevolking te beschermen. Het had anders gekund.
Arjan Weijermans 3
Pieter JongejanEn omdat ze niet hebben gedaan dwingen ze lidstaten uit de euro te stappen? (=Politieke keuze)
Pieter Jongejan 7
Arjan WeijermansToen de banken gingen gokken ging het mis en moest (?) de FED van de eigenaren van de FED de rente jarenlang tussen de 0% en de 1% houden om hun vermogensverliezen te beperken. De ECB onder Duisenberg deed dit niet. Zij heeft itt de FED maar 1 doelstelling en dat is prijsstabiliteit (intern en extern), waarvoor twee pillows zijn afgesproken te weten een inflatietarget en een geldgroeitarget. De FED heeft geen geldgroeitarget. In de periode 1999-2007 nam de geldgroei veel sneller toe dan de economische groei en had de rente in de eurozone dus eigenlijk omhoog gemoeten. Dit botste echter op een steeds goedkopere dollar. In 2007 stond de euro op 1,50 dollar. Bij een hogere eurorente zou de euro nog meer zijn gestegen.
Na crisis van 2008 verlaagde de ECB terecht en eerder dan de FED de rente. Toen de kans op een melt down geweken was (dwz in 2010) had de ECB de rente moeten verhogen,maar liet dit ten onrechte na. Waarom?Alle seinen stonden op rood. De olieprijs was gestegen van $ 61,5 in 2009 tot $ 79,5 in 2010. Door de rente in 2010 niet te verhogen hield de speculatie in olie (tegen een rente van 0%) aan en kon de olieprijs (GS is de grootste oliehandelaar ter wereld) oplopen tot $111,2 in 2011, $111,6 in 2012 en zelfs $ 108,7 in 2013. De economische recessie van 2012/2013 is dus mede veroorzaakt door het goedkoopgeldbeleid van de ECB.
Je kunt je afvragen waarom de ECB zo'n oerdom beleid heeft gevoerd. Was dat om de euro te redden? Was het om Griekenland in de euro te houden teneinde verliezen bij Franse, Duitse en NL banken te beperken? Of was het om de voormalige baas van Draghi (GS) aan speculatiewinsten op olie, een hoge prijs voor schaliegas en een hoge koers van de dollar te helpen, waardoor Europese bedrijven voor een prikkie kunnen worden overgenomen? De olieprijs is recent gestegen van $30 tot $60, Dus?
Arjan Weijermans 3
Pieter JongejanIk denk hierom
Pieter Jongejan 7
Arjan WeijermansWie zijn de winnaars en wie de verliezers van het
speculeren in olie en gas bij een rente van 0%?
GS, Shell en de ING of de stemgerechtigde Nederlanders? En wat betekent dat voor de toekomstige rente in de eurozone, de koers van de euro en de koopkracht van onze pensioenen?
Afwachten is blijvend verlies lijden. Uitstappen is eenmalig je verlies nemen.
Arjan Weijermans 3
Pieter JongejanWaar ik wel benieuwd naar ben is hoe de bedrijven, wiens obligaties door de ECB zijn opgekocht, afgelopen tijd hebben "gepresteerd". Maw waar is het geld heen gegaan.
Hele industrieën zijn overeind gehouden met het ECB beleid.
Marco Fredriks 4
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Marco Fredriks1 Moet het geld van de lage en midden inkomens worden weggehaald en naar de hoge inkomens en de grote bedrijven worden getransporteerd?
2 Of andersom?
Misschien zie jij nog een andere onderverdeling?
Hans 127 5
Martin van den Heuvel 1thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomDe PvdA is van een sociaaldemocratische partij een metertje of 6 opgeschoven naar rechts. En ondertussen is de SP van een soortement van communistische partij net zo ver opgeschoven en komt nu dus uit, daar waar de PvdA ooit was.
De standpunten van de SP zijn de mijne. Maar hun strategie niet. Het wordt tijd dat iemand de waarheid gaat vertellen, m aar de SP weigert glashard, ook al zou dat veel zetels op kunnen leveren.
Ook weigeren ze uit te leggen waarom ze de waarheid niet willen vertellen.
Wie het begrijpt, mag het mij uitleggen.
Chris Eikelboom 4
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Chris EikelboomUiterst links = communisme = er bestaat geen bedrijfsleven.
Uiterst rechts = anarchie of zoiets = er bestaat geen overheid.
De meest rechtse partij in NL = VVD = nachtwakersstaat = de overheid zorgt alleen voor politie, justitie en leger.
De meest linkse partij in NL = PvdD = sociaal democratie = de overheid zorgt ook nog voor betaalbare gezondheidszorg, onderwijs, woningen en nog wat andere belangrijke zaken.
Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de bevolking voor een soort van verzorgingsstaat is. Willen de liberale partijen hun zin doordrukken, dan zullen ze moeten liegen. En dat doen ze dan ook met verve.
Het gáát namelijk niet om het landsbelang, maar om hun EIGEN belang. Hoe meer sociale voorzieningen worden afgeschaft, hoe minder belasting ZIJ hoeven te betalen. En ook het bedrijfsleven betaalt steeds minder belasting, zodat ZIJ er een vet betaalde functie krijgen als ze uit de politiek stappen.
Die laatste alinea, DAT is de waarheid die niemand wenst uit te spreken.
Wil je serieus meer weten?
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Chris Eikelboom 4
Martin van den Heuvel 1Voor mij leek het dan alsof de SP dan niet de waarheid verteld en miste ik de onderbouwing. Mijn eigen ervaring is dat ze wel degelijk duidelijk proberen te maken wat het effect van neoliberaal beleid kan zijn.
Martin van den Heuvel 1 11
Chris EikelboomZe maken helemaal niks duidelijk.
Het enige dat de SP doet, is dingen benoemen die de bevolking zelf ook ziet. Ze leggen niet uit waardoor het komt, wie het doet, waarom ze het doen en hoe het dan wél moet, terwijl het heel simpel is. Je hoeft alleen maar de kabinetten van de afgelopen 40 jaar te noemen, wat ze allemaal kapot hebben gemaakt en hoeveel belasting de rijken en de bedrijven MINDER zijn gaan betalen. Dan ziet iedereen dat je niet moet stemmen op een partij die bereid is met CDA of VVD in een regering te gaan zitten.
De liberale partijen zijn bang om het achterste van hun tong te laten zien. Want zij weten donders goed dat de bevolking niet gediend is van een nachtwakersstaat. En daarom liegen ze. Het is aan de SP, GL, PvdD, Denk, 50+ om uit te leggen wat er ECHT aan de hand is. Maar ze doen het niet
Als ik iemand tegenkom waarvan binnen enkele minuten duidelijk is dat hij PVV stemt, dan zeg ik niet: de PVV zet een hele bevolkingsgroep weg. Dan zeg ik: wat WIL de PVV? Nou, die achterlijke moslims het land uit. Klein probleempje, die lui hebben allemaal een Nederlands paspoort. Gaat niet lukken.
En weet jij nog wat Geert deed voordat hij zijn eigen partij oprichtte? Nee. Geert was 15 jaar lid van de VVD, waarvan hij een half jaar in de gemeenteraad van Utrecht zat en 6 jaar in de tweede kamer, voor de VVD.
En ga je de volgende keer weer PVV stemmen? NEE, natuurlijk niet. Wat dan wél? SP, wat anders.
Kijk, dat was duidelijk. EN het heeft resultaat. Wat de SP doet, heeft geen enkel resultaat.
Chris Eikelboom 4
Martin van den Heuvel 1-De SP was de enige partij die duidelijk voor de verkiezingen al aangaf niet in een coalitie te gaan zitten waar VVD (of zelfs PVV) deel aan neemt. Geen enkele partij deed dit.
-Daarnaast is Emile Roemer vaak als een van de meest betrouwbare Nederlander/politicus gezien.
-Even zoeken op de website en vind je genoeg artikelen waar kritiek wordt gegeven over het beleid van VVD, PVV, PvdA, CDA sinds 1970.
-Verder zijn er tig publicaties (Tribune, SPanning) waar al jou benoemden onderwerpen uitvoerig een keer besproken zijn.
-Er was zelfs een speciale website www.watstemtwilders.nl om duidelijk te maken wat de PVV in werkelijkheid zoal stemt en absoluut niet sociaal-economisch links is en dat het stemgedrag juist veel op VVD lijkt.
Zie: http://politiek.tpo.nl/2017/03/07/sp-gaat-pijlen-richten-op-pvv-watstemtwilders-nl/
Martin van den Heuvel 1 11
Chris EikelboomEmile noemde het CDA een middenpartij, terwijl het CDA ook in de oppositie van alle partijen het vaakst de kant van de VVD kiest.
Er wordt nooit gezegd dat Wilders gewoon een VVD-er met een onuitvoerbaar idee is.
Er wordt nooit gesproken over de bedoeling van liberalisme (de overheid zorgt alleen voor politie en leger) en al helemáál niet verteld hoe de liberale politici van deze ideologie danig misbruik maken om hun eigen positite te verbeteren.
En dus hoor je nooit iemand vertellen dat na elke ronde sociale voorzieningen de nek omdraaien de belastingen voor hoge inkomens en bedrijven weer fors worden verlaagd. De enkele miljardjes die Rutte nu aan overschot heeft, zijn voor de bühne. Ik weet wel zeker dat het grootste deel van de bevolking niet gediend is van die onzin. Dus waarom leg je het niet eventjes uit? Er is geen enkele reden om het NIET te doen.
Een fors deel van de bevolking denkt dat de staatsschuld wordt afgelost met al die "bezuinigingen". En daarom pikken ze alles.
Nooit heb ik iemand horen uitleggen dat een staatsschuld heel iets anders is dan een hypotheek. Als je de hypotheek aflost, heb je lagere lasten. Als je de staatsschuld aflost, haal je 440 miljard UIT de samenleving. 440 miljard is meer dan de helft van het BBP.
Alle 65 plussers die wij tegenkomen, denken dat de SP communistisch is. Waarom zegt de SP niet regelmatig dat liberalisme het tegenovergestelde is van communisme en dus net zo slecht is? Nee, er wordt alleen gezwetst over details die iedereen al lang weet. Ik ben vóór objectieve uitleg. Wat mensen met die informatie doen, moeten ze zelf weten. Maar NU wordt iedereen het stemhokje ingestuurd zonder ook maar een flintertje kennis. Hoe je het ook bekijkt, dat is FOUT
Martin van den Heuvel 1 11
Chris EikelboomMichel Fleur 6
Martin van den Heuvel 1De VVD (1) is niet rechts maar asociaal. Voor ondernemers, een kleine, efficiënte overheid en hard werkende mensen zijn, is echt iets anders dan het verrijken van de rijkste aandeelhouders over de rug van van juist die normale ondernemers en werkenden. Ik schat dat het merendeel van de VVD achterban zich rot schrikt als er een keer goed onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen van het "liberale" beleid.
Alle partijen accepteren de berekeningen van het CPB, die nogal ideologisch zijn vanwege de modelkeuze. Oorlog en schuld is goed voor de cijfers en mevrouw Heineken koopt 1000 tandenborstels per dag, wil ze zich gedragen zoals gemodelleerd. Vraag het CPB en al die handelsverdrag-economen eens wat voor aannames ze gebruiken: echt om te lachen.
Dat omroepen en kranten weinig budget hebben, is op zich niet zo'n goed excuus, want in plaats van nutteloze persconferenties aflopen en Kamerleden interviewen, kun je ook wat diepgravend onderzoek doen en goeie vragen stellen. Alleen zitten de adverteerders daar waarschijnlijk niet op te wachten.
Voorbeeldje van makkelijk onderzoek: VVD zegt belastingontwijking te willen tegengaan, maar blokkeert ALLE voorstellen voor transparantie of ter voorkoming van ontwijking, ook in de EU. Leuke vraag voor het wekelijkse interview met de premier, lijkt me. Kost niks. (Of je format werkt daarna niet meer, maar dat zegt meer over de premier dan het format).
Voor de rest kan ik me overigens wel vinden in een flink deel van je analyse ;-)
_____
(1) En alle partijen die zich liberaal of rechts noemen, inclusief de populistische: het is moedwil of economische blindheid.
[voetnoot toegevoegd]
Martin van den Heuvel 1 11
Michel FleurDe partijen die het meestal met de VVD eens zijn, hebben maar 1 taak. Met keiharde leugens de bevolking zo ver krijgen dat ze op hun stemmen, ook al steekt een groot deel van die stemmers zichzelf daarmee een mes in de rug. Van die taak kwijten die partijen zich met verve.
Naar mijn mening is het vervolgens de taak van de tegenstanders om de leugens te weerleggen, maar die houden hun mond. Zij voeren hun taak dus slecht uit.
Ik heb "Das kapital" gelezen. Dit boek verhaalt over het ontstaan en vervolg van de industriële revolutie en hoe de arbeiders werden behandeld door de "kapitalisten". Meerdere malen heb ik de computer (PDF) uit moeten zetten omdat ik door mijn tranen van woede de letters niet meer zag.
Toen de regeringen eindelijk maatregelen namen, zeiden de kapitalisten: jullie hebben niet het recht om je te bemoeien met onze bedrijfsvoering. DAT is liberaal. Libera = vrijheid. In dit geval vrijheid van ondernemen.
Omdat de liberale partijen in de parlementen aan de rechtse zijde plaats namen, werden zij dus "rechts" genoemd . Het grote probleem is dat de rechtse partijen de liberale ideologie misbruiken om hun eigen positie te verbeteren. Zij schaffen alle sociale voorzieningen af (overheidsbemoeienis) en verlagen daarna hun eigen belastingen en die van hun rijke vriendjes, de oncdernemers, zodat zij na hun politieke carriêre een vet betaalde baan krijgen aangeboden.
Klopt, van die kranten en waarschijnlijk van die adverteerders ook. Dus zijn de kranten ongewild kapitalistisch van aard.
Het tegengaan van belastingontwijking blokkeren past dus perfect in het verlengde van de tweede alinea hierboven. Mee eens?
(1) Ik heb bezwaar tegen het woordje "populistisch".
Bij populisme zegt de Dikke van Dale: neiging zich te richten naar de massa van de bevolking. Maar, zeg nou zelf, dat is toch precies wat "democratie" betekent?
Michel Fleur 6
Martin van den Heuvel 1Ik ben bang dat de zwijgers zelf ook - misschien oprecht - niet meer weten waarvoor ze staan.
Liberaal is op dit moment vooral voor grootkapitaal en aandeelhouders (geld maakt geld), niet voor de meerderheid van de ondernemers (werk en productie maakt geld). Die kunnen geen gebruik maken van cadeaus zoals rulings, ontwijkingsroutes en nét iets te laat gedichte gaten voor het ontwijken van sociale verplichtingen.
Democratie valt of staat met informatievoorziening. De informatievoorziening gebeurt nu voornamelijk door wat jij "kapitalistische" media noemt. Die biedt geen ruimte voor een subtiel progressief liberaal verhaal maar wel voor eendimensionale boodschappen: in feite propaganda. Waarmee je gelijk hebt dat populisme democratie is, maar een democratie gebaseerd op propaganda. Dat vind ik eng.
Martin van den Heuvel 1 11
Michel FleurNet als zovele media, gebruik jij ook woorden die niet geschikt zijn om uit te drukken wat je bedoelt.
Progressief = vooruitstrevend. Liberalisme wil de situatie van vóór de industriële revolutie behouden. Contradictio in terminis. Het woordje "progressief" wordt dus gebruikt om het negatieve "liberalisme" te verzachten.
Propaganda wordt al heel lang als negatief woord gebruikt, maar wat is het?
pro·pa·gan·da (de; v(m))
1 alles wat wordt gedaan om aanhangers te winnen: propaganda maken
Propaganda is dus niet negatief en niet positief. Net als "populisme".
Politici en media máken er een negatief woord van. Noemen ze dat niet "framen"?
Als je media heel goed leest/beluistert, met aandacht voor de betekenis van woorden, dan zie je hoe de lezer/luisteraar naar een mening toe wordt geduwd. Dat heeft niets met propaganda te maken, maar meer met indoctrinatie, subjectieve berichtgeving.
En dan wil ik dus weten, waarom doet een krant zoiets? De liberale politiek maakt steeds meer mensen straatarm en wat gaat er als eerste de deur uit? Precies, de krant.
Michel Fleur 6
Martin van den Heuvel 1Ik vind "indoctrinatie" wel mooi. Misleiding is opzettelijk, maar in het geval van indoctrinatie kan de boodschapper kan zelf reeds geïndoctrineerd zijn en zo onwetend de rest indoctrineren. Of de boodschapper - de krant - oprecht is of misleidt, dat weet ik niet.
Martin van den Heuvel 1 11
Michel FleurWat de indoctrinatie en de misleiding betreft, daar dacht ik eigenlijk aan de politici. De rechtse partijen roepen van allerhande dingen die gewoon niet waar zijn. Bezuinigen is niets anders dan sociale voorzieningen afschaffen. Het is nergens voor nodig, maar ze liegen dat het nodig is vanwege een door hun zelf veroorzaakte crisis of een staatsschuld die om te beginnen nooit had hoeven ontstaan als ze dat niet hadden gewild. Maar, niet geheel toevallig zijn het de VVD en het CDA die NU roepen dat de staatsschuld moet worden afgelost, terwijl ZIJ nou juist die hele schuld hebben veroorzaakt. Want, als de belastingen waren gebleven zoals ze waren, hadden wij nu geen schuld, maar een spaarpot van 440 miljard.
De stelling is dus: zo lang de mensen alleen maar leugens horen, gaan ze die geloven en handelen ze er ook naar (in het stemhokje).
Er kan pas iets veranderen als iemand de waarheid gaat vertellen.
Co Pater 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Co PaterDikke van Dale:
pro·pa·gan·da (de; v(m))
alles wat wordt gedaan om aanhangers te winnen: propaganda maken
ALLES wat wordt gedaan, dus ook liegen. Toch?
Co Pater 7
Martin van den Heuvel 1Roland Horvath 7
Het opkoop programma/de geldcreatie heeft zogenaamd als doel de euro overal ter beschikking te stellen. Dat kan goed door andere maatregelen zoals een transfer van overschot naar tekort landen wat in ieder land gebeurt onder andere door de inkomsten belasting. Tevens ligt het al altijd voor de hand om iedere euro staat een tweede niet converteerbare munt te geven zoals de Zwitserse WIR sedert 1934. Die 2e munt: Als bank saldo en als munten en biljetten.
De onafhankelijkheid van de ECB leidt er toe dat ze een neoliberale, kapitalistische ideologie aanhangt. Zoals ook de niet ideologische EU Commissie, die niet voortkomt uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad. De Raad is ten andere een confederaal/ intergouvernementeel samenraapsel van allerlei ideologieën. En de Commissie is ook een confederaal niet ideologisch samenraapsel van afdankertjes van de staten.
De EU regeert de staten maar niet zichzelf. Wil de EU kunnen functioneren zoals het hoort dan moet ze:
- Ten 1e, een federatie worden met een gekozen Raad bijvoorbeeld 4 leden per staat. En een verantwoordelijke ideologische Commissie.
- Ten 2e, minder bevoegdheden en bemoeienissen hebben dan nu. Uitsluitend federale aangelegenheden.
- Ten 3e, bindende referenda ieder jaar over om het even wat zoals in Zwitserland. Waaronder een vertrouwenstemming. Geen meerderheid voor het beleid, dan volgen verkiezingen voor Parlement en Raad.
Wim Verver 5
http://www.wakeupkiwi.com/downloadpapers/Neil_Keenan_History_and_Events_Timeline_DUTCH.pdf
Pieter Jongejan 7
Linkse partijen steunen de euro en de transferbetalingen naar de Zuid-Europese grootgrondbezitters. Waarom?
Als nederland niet wil dat ons pensioenvermogen (ongeveer 1400 miljard, ofwel 80.000 euro per inwoner verdeeld wordt over de ruim 300 miljoen eurozone-inwoners dan zal Nededrland (liefst tezamen met andere Noord-Europese landen) moeten revalueren. Dit betekent dat we ervoor kiezen ons verlies te nemen (onze vorderingen luiden in steeds goedkopere euro's) in plaats van voor de gok om ons hele pensioenvermogen te verliezen, Dit zou m.i. verstandig economisch en monetair beleid zijn. Benieuwd waar Arjan mee komt.
thebluephantom 6
Pieter JongejanSjoerd Nelissen 6
Marla Singer 7
Sjoerd NelissenHet enige risico is dan dat je het personeel moet vertrouwen dat ze er niet met de centen vandoor gaat.
Het is dan ook een mooi voornemen om in 2018 met zijn allen te werken aan het oprichten van een of meer deposito banken.
Dirk van Haaren 2
Tentakels van Goldman-Sachs nu ook in ECB
May.17, 2011, onder Economie, Rothschild
Tentakels van Goldman-Sachs nu ook in ECBMario Draghi nieuwe president ECB. Met de akkoordverklaring van de Europese Ministers van Financiën voor de benoeming van Mario Draghi als de volgende President van de Europese Centrale Bank haalt Europa een verlengstuk van de zakenbank Goldman-Sachs in huis. Van 2002 tot 2005 was hij...Meer lezen »
Zoek tevens naar Goldman-Sachs aast op de Ned pensioenen, 17 feb 2012 en dat Victor van Halberstadt werkzaam bij deze firma adviseur is van Rutte. Mogelijk dat mede daarom de pensioenen niet worden geïndexeerd.
Weet u nog van Barosso eerst in Brussel nu bij Goldman-Sachs na Portugal van zijn pensioenen te hebben beroofd.
Arjan Weijermans 3
Dirk van HaarenOf ;
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bekentenissen_van_een_economische_huurmoordenaar
thebluephantom 6
Arjan WeijermansRené Küttschreutter 1
Het mag (hopelijk) toch duidelijk zijn dat:
- de ECB als hoeder van een fiduciair monetair systeem geen enkel belang heeft bij transparantie, duidelijkheid of wat dan ook;
- iedere munt gebaseerd op 'vertrouwen' juist gebaat is bij vaagheid, onduidelijkheid omwille van.................juist, vertrouwen;
- de ECB bij het uitoefenen van beloofde transparantie en duidelijkheid juist het tegenovergestelde (kan of zal) bewerkstelligen: verlies van vertrouwen in het 'betaalmiddel', verlies van vertrouwen in de 'waarde' van het betaalmiddel en verlies van vertrouwen in de 'opslag van waarde';
- de ECB de 'core principles' van een geldstelsel gebaseerd op vertrouwen, het eerder genoemde fiduciair monetair systeem, nooit en te nimmer kan verloochenen nog prijsgeven omwille van...............alweer juist, het vertrouwen in dat zelfde systeem.
De gekte omtrent de centrale banken en hun beleid zal voortduren zolang er vertrouwen is in in de bruikbaarheid van de door Mario gerunde munt, de euro. Wat de situatie daarna zal zijn en hoe die zich zal ontvouwen is voor nu de vraag.
Co Pater 7
René KüttschreutterIk 10 3
Mz59 7
Ik 10Ludovica Van Oirschot 15
Mz59Hans 127 5
Ludovica Van Oirschot1 van een elite
2 van, voor een select groepje
eli·te (de; v(m); meervoud: elites)
1 kleine groep van voorname mensen
Ben bang dat het woordenboek niet rept over "uitzonderlijke talenten"....
Edward 2 4
Hans 127élire domicile (fr) = zich vestigen
Hans 127 5
Edward 2Nergens wordt gesproken over een selectie op basis van (al dan niet) bijzondere talenten...
Ludovica Van Oirschot 15
Ik 10Lodewijk 6
Ik oriënteer me alleen nog maar op wegwezen uit dit land met mijn geliefden.
Allen nog een prettige jaarwisseling toegewenst.
Marla Singer 7
LodewijkLodewijk 6
Marla SingerMijn voorkeur ging uit naar de provincie Cataluña, maar gezien de recente ontwikkelingen, heb ik mijn pad verlegd naar Uruguay, louter om redenen, gehaald uit het onderstaande interview met de President van dat land. Ook Spaanstalig, wat ik een beetje machtig ben, door 30 jr vakantie vieren in Spanje. De rest leest zich vanzelf:
https://nos.nl/artikel/611348-de-armste-president-ter-wereld.html
Arjan 7
De vragen die Edin toont zijn verzoeken tot extra informatie en niet voor toelichting op de verstrekte informatie.
De ECB moet alle informatie wat openbaar is voor de markt publiceren. Dat noemen we een publicatieplicht. Deze informatie moet dus ten alle tijde worden gedeeld. Dat betekent dat de ECB niet slechts die informatie mag delen als er vraag naar is, maar dat ze het altijd moet delen, ook al wordt er niet naar gevraagd.
Ik begrijp dat journalisten graag extra informatie willen ontvangen via vragen, maar als ze dat zouden ontvangen dan is de ECB simpelweg in verzuim. Want dat zou dan info betreffen die al op basis van die publicatieplicht aan de markt zou moeten zijn medegedeeld.
De meeste vragen die aan de ECB worden gesteld zijn dus een poppenkast voorstelling. Maar die wordt geregiseerd door de journalisten, want de ECB handelt conform de richtlijn, en dat is slechs toelichting geven en geen extra informatie waar de meeste journalisten naar vragen.
De kritiek van Edin lijkt me dan ook ongegrond.
thebluephantom 6
ArjanMarla Singer 7
ArjanOf je staat de journalisten netjes te woord of je nodigt ze überhaupt niet uit. Niet deze poppenkast op deze manier. Daarin heeft Edin een punt.
Niek Jansen 9
Je kunt nog zoveel kritiek hebben op de ECB en zijn monetair Europees beleid, maar het haalt weinig of niets uit als je niet iets gaan doen aan de structuur waarin die ECB opereert.
Het blijkt o.m. uit dit artikel op CEO dat de besluitvorming binnen de ECB vrijwel geheel wordt gedomineerd door multinationals en megabanken.
Zo laat de ECB zich adviseren door 22 adviesgroepen, wat op het eerste gezicht heel divers en veelzijdig lijkt.
Maar bij nader onderzoek blijkt, dat van de 517 zetels in die adviesgroepen er 508 zijn toegewezen aan mega financiële instituties.
En alleen al 16 van die financiële insituties, w.o. de Deutsche Bank, BNP Paribas, Societé Generale , Citigroup en Unicredit, bezetten niet minder dan 208 zetels!
CEO heeft in een brief aan de 'Economic and Monetary Committee' er op aan gedrongen pressie uit te oefenen bij de MEP's strengere regels te aanvaarden mbt de samenstelling en het werk van die adviesgroepen.
Daarnaast heeft de Europese Ombudsman een aantal aanbevelingen gedaan om belangenverstrengeling tegen te gaan van z.g. 'draaideur-lobbyisten', zo staat te lezen in het artikel van CEO: ' Ombudsman turns up the heat on Commission over special advisers'.
Marla Singer 7
Niek JansenDeze constructie is dan toch niet zoveel anders als die van de EU zelf? Allemaal draaideur constructies en wc eend organisaties die elkaar bezig houden met met van alles en nog niets als een rookgordijn om de schone schijn op te houden dat 'knappe koppen' heel hard hun best doen om goed werk af te leveren terwijl het hele circus door een paar bureaucraten wordt bestuurd die amper nog een connectie met de realiteit van leven hebben.
Niek Jansen 9
Marla SingerCo Pater 7
Niek JansenDoan HeartBeats1 3
Mogelijk ook voor de lezers hier interessant:
1.
https://www.bankingsupervision.europa.eu/ecb/legal/pdf/en_con_2017_47_f_sign.pdf
Einde (?) #garantiestelsel #EUBuzz #ECB
2.
‘A history of Financial crises’ [Charles P. Kindleberger | Robert Z. Aliber ]
http://www.untag-smd.ac.id/files/Perpustakaan_Digital_1/FINANCE%20Manias,%20panics,%20and%20crashes%20a%20history%20of%20financial%20crises.pdf