Kippen zonder kop

1 Connectie

Relaties

Voedselindustrie
0 Bijdragen

Het niet-eten van kip is goed voor de gezondheid, voor de kip én voor Europa.

Anti-biotica, bacteriën, dioxine - wie kip eet moet tegenwoordig niet alleen een sterke maag hebben, maar ook zenuwen van staal. Bijna alle kip is nu besmet met de ESBL-bacterie. Toch blijft er maar reclame door de ether schallen om nóg meer kip te eten. Het maakt alle discussies over al dan niet ritueel slachten van dieren wrang en cynisch. 
 
 
In 2008 schreef ik daar onderstaande column over, in de rubriek Scorpio van het ter ziele gegane zakenweekblad FEM. Ik moest er aan denken toen ik gisteren opnieuw de berichten las over de bacteriële besmetting van kippen. Zelfs biologische kippen ontkomen er intussen niet meer aan.
 
De reactie van de supermarkten – ze willen van besmet kippenvlees af – vond ik hypocriet en exemplarisch voor de gecorrumpeerde voedselindustrie. Natuurlijk, wie niet? Maar begin eens met normale prijzen te betalen. Kip is de afgelopen 50 jaar immers alleen maar goedkoper geworden. Kwaliteit speelt geen enkele rol bij de kiloknallers en dat heeft het ontstaan van een letterlijk verziekt systeem in de hand gewerkt. En de rekening gaat naar de belastingbetaler. 
 
Afgezien van wat getallen en namen, is de strekking van de column nog steeds actueel. Misschien dat een massale consumentenboycott dit krankzinnige systeem wél om zeep kan helpen.
 
KIPPEN ZONDER KOP
"U kent hem vast wel, dat irritante reclamedeuntje over pluimvee. ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Kip!
 
Een merkwaardige tekst, waarvan je je afvraagt wat de copywriter bezield moet hebben toen hij dat opschreef. Men zou er spontaan vegetariër van worden. Is onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders ook weer blij. Dat de graanprijzen in de derde wereld zo hoog zijn, is volgens hem namelijk te wijten aan het biefstukje op uw bord. Zijn devies: mindert met vleesch. Da’s goed voor uw gezondheid, slecht voor de graanprijzen en dus goed voor de derde wereld.
 
Maar een andere overheid, de Europese Unie, denkt daar weer heel anders over. Die wil dat we juist meer vlees eten, omdat de Europese koelhuizen uitpuilen met karkassen. Da’s niet goed voor de prijzen en dus ook niet voor de boeren.
 
De aansporing van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren / sector Pluimvee om vooral meer kip te consumeren blijkt niet eens door de belanghebbende producenten te worden betaald. ‘Deze campagne wordt gesteund door de Europese Unie’, klinkt het aan het einde van het spotje.
 
U, belastingbetaler, financiert dus een spotje dat zegt dat u meer kip moet eten. Indirect profiteren de kippenboeren hiervan, die worden aangemoedigd om nog meer kippen te fokken. En dat terwijl er al enorme kipoverschotten zijn. Geen nood, die betaalt u ook. De producenten krijgen flinke subsidies om het overschot weg te werken. In april werd, voor de derde keer in dit jaar, de exportsubsidie voor kip verhoogd. Voor elke 100 kilo kip die wordt geëxporteerd legt de EU nu 48 euro bij. Hoeveel dit de Europese belastingbetaler gaat kosten is nog niet helemaal duidelijk, maar tot nu toe heeft alleen al deze extra subsidie tientallen miljoenen euro gekost.
 
Het gevolg laat zich raden. Markten in Afrika en Azië worden overspoeld met Europese kip. Tegelijk weigert de EU maatregelen te nemen tegen de gigantischeoverproductie van pluimvee en eieren. Het fiscaal onvriendelijk maken van grootschalige kippenfabrieken in plaats van ze te subsidiëren zou daartoe een goede eerste stap zijn. Helaas ligt dat niet lekker bij de achterban.
 
Eigenlijk is geen kip eten op dit moment de ultieme eurofiele daad. Beter voor de kip, voor u en vooral de EU."
 
Bron: FEM Business, 19-4-2008
 
 
Actualilteitenrubriek Nieuwsuur maakte op 25 mei deze,  voor wie de boodschap tot zich door laat dringen, misselijk makende reportage over.