
Eerste Kamer-lid Jan Anthonie Bruijn (VVD) ziet niets in de verhoging van de vermogensbelasting. ‘Verdere verhoging van de vermogensbelasting is een nivellerende en dus ook banen vernietigende maatregel’
Het boek Capital in the Twenty-First Century van de Franse econoom Thomas Piketty heeft ook in Nederland de discussie over vermogensongelijkheid geprikkeld, juist nu het kabinet zich beraadt op een hervorming van het belastingstelsel. De verschillen tussen PvdA en VVD blijken groot. Hoewel beide partijen voelen voor verlaging van belasting op arbeid, zien de sociaaldemocraten deze hervorming als een nivelleringskans: zij zijn voor verzwaring van de belasting op vermogen. De VVD moet daar weinig van hebben. VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus betoogt in dit artikel waarom ze daar niets in ziet.
Liberaal Robin Fransman zette daar een volledig contraire argumentatie tegenover. Wat hem betreft is het juíst liberaal om in tijden van vergrijzing meer belasting te heffen over vermogen dat bij toeval werd vergaard.
Hierbij de derde en laatste bijdrage van hoogleraar immunologie en lid van de Eerste Kamer namens de VVD, Jan Anthonie Bruijn.
'Op zijn eerste dag als staatssecretaris begon Eric Wiebes aan een analyse van de problemen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst is een van de grootste werkgevers van Nederland. Per dag komt gemiddeld 1 miljard euro aan belastinginkomsten binnen. De analyse van Wiebes heeft geleid tot de conclusie dat het stelsel het afgelopen decennium voor burgers en bedrijven veel te ingewikkeld is geworden. Het is bovendien voor de Belastingdienst zelf niet meer uitvoerbaar. Dit is het gevolg van allerlei politieke wensen die in het systeem verwerkt zijn. Voor elke nieuwe maatregel waren er goede argumenten, maar het afgelopen decennium telde het op tot iets wat niet langer beheersbaar is.
Vereenvoudiging
Het kabinet bereidt voor dit najaar dan ook een ‘brede belastinghervorming’voor. Die hervorming zal moeten leiden tot vereenvoudiging van het belastingsysteem, maar ook tot lagere belastingen. Want naast ingewikkelder, zijn de belastingen ook steeds hoger geworden. Jarenlang heeft de Belastingdienst geleden onder de politieke obsessie van een grote overheid. Stijgende overheidsuitgaven vergden steeds hogere collectieve lasten. De belastingen zijn op dit moment in Nederland dan ook hoog. In zijn meest recente verkiezingsprogramma’s heeft de VVD concrete maatregelen voorgesteld voor belastingvereenvoudiging en belastingverlaging, naast investeringen in kennis en infrastructuur, te financieren uit een aanpassing van de overheidsuitgaven. Een deel van die plannen is in het regeerakkoord beland en inmiddels zien we de eerste resultaten. Van ‘kapotbezuinigen’ van de economie blijkt geen sprake. Sterker, zoals voorspeld leidt de combinatie van hervormingen en ombuiging van de overheidsuitgaven tot structurele verbetering van de economie en de werkgelegenheid. Om dat verder te stimuleren overweegt het kabinet de belasting op arbeid te verlagen.Van ‘kapotbezuinigen’ van de economie blijkt geen sprakeOver de vraag hoe dit gefinancierd moet worden lopen de meningen uiteen. Belastingverlaging moet volgens de VVD gefinancierd worden uit het aanpassen van de overheidsuitgaven en niet door de staatsschuld extra te laten oplopen, minder te investeren in de kerntaken van de overheid (onderwijs, infrastructuur), of door andere belastingen te verhogen. Ondanks de lessen uit het verleden ziet men bij andere partijen echter meteen de oude reflex de kop opsteken om verlaging van de ene belasting te willen financieren met een verhoging van de andere, teneinde moeilijke maatregelen in de uitgavensfeer te omzeilen. Per saldo geen lastenverlaging, maar het ouderwetse doorschuiven in plaats van aanpakken.
Kabinet is goed bezig
Fiscalisten buitelen over elkaar heen met ideeën voor het financieren van de verlaging van de belasting op arbeid. Verhoging van de btw, verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek en zelfs verhoging van de belasting op winst of vermogen worden gesuggereerd. Verdere verhoging van de btw treft ondernemers en kost banen. De VVD heeft er juist altijd voor gestreden dat de eerdere btw verhoging zou worden gecompenseerd. Verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek is per saldo ook een belastingverhoging die banen kost. Bovendien treft deze maatregel vooral jongeren, starters en mensen met lage inkomens, de groepen die van de hypotheekrentaftrek het meest profiteren.Verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek is per saldo ook een belastingverhoging die banen kostVerdere verhoging van de vermogensbelasting is een nivellerende en dus ook banen vernietigende maatregel. Dit idee wordt wel verkocht onder het voorwendsel dat de vermogensbelasting bij de laatste herziening zou zijn gedaald. Dat is echter maar helemaal afhankelijk van de reële vermogensrendementen. Die zijn al jaren zodanig, dat de tarieven met de invoering van het boxensysteem per saldo fors gestegen zijn.[A] Op dit moment resteert vaak zelfs een negatief netto rendement na belasting. Ook het argument dat vermogens vast zouden zitten bij ouderen houdt geen stand. Ouderen, althans de spaarzamen onder hen, hebben altijd meer vermogen gehad dan jongeren want zij hebben eenvoudigweg meer spaartijd achter de rug. Niet dankzij toeval, maar dankzij oud-Hollandse werklust en spaarzaamheid hebben jongeren en ouderen nu meer vermogen en koopkracht dan ooit. Bovendien is over dit spaargeld vaak al vele malen belasting betaald, die via de inkomstenbelasting al sterk nivellerend is geweest, ook tussen de generaties. Dit kabinet is goed bezig met het doorvoeren van hervormingen. Bij de belastinghervorming moet naast vereenvoudiging worden gekozen voor lastenverlaging in plaats van lastenverschuiving. De titel van het meest recente VVD verkiezingsprogramma was: niet doorschuiven maar aanpakken. Verschuiven is echter minstens zo onwenselijk als doorschuiven. Niet verschuiven dus, maar aanpakken.' Prof.dr. Jan Anthonie Bruijn is tevens lid van de redactie van Liberaal Reveil, de kwartaaluitgave van de Teldersstichting waarin dit artikel eerder werd gepubliceerd. [A] Een rekenvoorbeeld: iemand met een rente van 1% over een spaarsaldo van €100.000 betaalde in het vorige systeem in het hoogste tarief 700 euro vermogensbelasting. In het huidige systeem betaalt dezelfde persoon 30% over een fictief rendement van 4%, ofwel 1200 euro vermogensbelasting.
60 Bijdragen
Emmef
" een nivellerende en DUS ook banen vernietigende maatregel" is dit dezelfde redenering als het "trickle-down" effect?
Cor Peul
EmmefEmmef
Watching the Wheels
Emmefjsmid
Watching the WheelsWatching the Wheels
jsmidZelfs als je het van een ander kocht betaalde je voorheen 6% over de totale opgeklopte waarde, hup 10.000 euro over 5 ton, voorheen 30.000 euro, hup 90.000 euro over 410.000 euro bij nieuwbouw.
Het is misschien lastig te begrijpen in een land waar mensen (dankzij bouw- en bankenmaffia) soms zelfs in dozen moeten slapen, maar een huis is een eerste levensbehoefte (een basisvoorwaarde om belasting te kunnen genereren tbv. zwakkeren).
Dan aflossen. Je kunt op vakantie gaan van je geld, dure auto's kopen, dure spullen, je kunt je ook alles ontzeggen en zoveel mogelijk schulden aflossen. Als je huurt kun je ongetwijfeld ook met je huurbaas overeenkomen om alvast een jaar vooruit te betalen. Het zal niet meevallen, omdat je eerst 52% belasting moet betalen om te kunnen sparen en je mag ook niet zomaar alles aflossen als de rente gedaald is, je krijgt te maken met boeterente boven een bepaald bedrag.
Ik heb het al eerder gezegd. Als ze het eigen huis naast OZB en EWF nog een derde keer gaan belasten, ben ik weg en dat scheelt de staat een flink bedrag aan IB. Je kunt tegenwoordig overal werken, geen probleem. Dhr. Fransman zegt in zijn 'koop nou toch een huis' promo op 4:08 min. een eigen huis is geen belegging en als hij het zelfs zegt dan moet het waar zijn http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/05/daskapital_koop_een_huis.html
Emmef
Watching the WheelsVerder elk vermogen dat niet direct geïnvesteerd wordt gewoon behandelen als inkomen met een vrije voet. Waarbij opgemerkt moet worden dat (bestaande)aandelen en andere financiële producten geen investering zijn maar een belegging.
Watching the Wheels
Emmef2. Als een oude dame bijvoorbeeld 100.000 euro overwaarde opnieuw beleent (ze heeft dan geen HRA, maar het kan wel) en dat geld op de bank zet ... dan kan die bank daarmee rustig weer (meer dan) 1 miljoen euro nieuw geld creëren, zodat feitelijk met die ene actie 1,1 miljoen euro schuld kan worden toegevoegd waar die bank rente over ontvangt (zodat ze weer bonusjes kunnen uitkeren).
3. Het is ook leuk om te horen hoe het huidige systeem is ontstaan. Koningen hadden geld nodig om soldaten te betalen, creëerden banken uit het niets om geld te laten creëren uit het niets http://www.youtube.com/watch?v=XRVPUIBdE5E .
En dat is nog steeds zo. Dat wetende is Bilderberg enzo ook ineens een heel stuk minder eng en vreemd, grote bedrijven en monarchieën zijn gewoon de basis van ons geldsysteem en nog steeds de baas.
http://www.youtube.com/watch?v=01IusDeSPE4
Emmef
belastingverhoging die banen kost. Bovendien treft deze maatregel vooral
jongeren, starters en mensen met lage inkomens, de groepen die van de
hypotheekrentaftrek het meest profiteren."
Wow. Wat een kromme redenering. Als je geen spaargeld hebt, is de prijs van een huis het bedrag dat je kan lenen. Dat heeft marktwerking. Als de HRA er nooit was geweest, waren de prijzen van de huizen ook veel lager (je krijgt een minder grote lening i.v.m. maandlasten), dus hadden jongeren ook minder hoeven lenen. De HRA is indirect een subsidie aan de banken (want die kunnen grotere kredieten verlenen) en subsidies, dat moet de auteur het met me eens zijn, zijn niet liberaal.
Zoiets als gratis bestaat niet. het profiteren van de ene groep wordt nog altijd opgehoest door een andere groep. Uw partij heeft het over scheefhuurders: ik heb het over scheefWONERS. Als u dan zo op het voordeel van jongeren en lage inkomens mikt, dan zou u op zijn minst zo eerlijk kunnen zijn de HRA te maximeren tot over een bedrag van, zeg, twee ton.
Ik vind de HRA trouwens weer een ingewikkelde regel. Laten we nu gewoon alle toeslagen en aftrekposten afschaffen. We schaffen ook al die ingewikkelde business-to-business BTW regelingen af (scheelt hoop gedoe met administratie), maar verlagen gelijk het tarief.
Watching the Wheels
EmmefKijk even naar Amerika hoe leuk dat geld bijdrukken/lenen kan werken (zolang andere landen hun pensioengelden in je land investeren en daarmee enorme risico's nemen) http://www.google.nl/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:USA:CHN&hl=nl&dl=nl#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:USA:CHN:NLD:FRA:DEU:GBR&ifdim=region&hl=nl&dl=nl&ind=false
jsmid
Watching the WheelsEmmef
jsmidTussen geld bijdrukken en het in omloop brengen via goedkope financiering van banken zit echter wel een fundamenteel verschil. Als je klassiek geld "bijdrukt", komt dat rentevrij in omloop. Maar op dit moment subsidieert de ECB een sector die het vervolgens tegen een hogere rente in omloop brengt. Door die rente leg je nog meer geld vast dat niet direct geconsumeerd kan worden. Ik bedoel: waarmee je niet direct kunt consumeren :-)
jsmid
EmmefEmmef
jsmidVolgens mij is de hoeveelheid Narrow Money/Verticaal geld veel minder gestegen. Dat komt omdat de ECB niet direct aan andere partijen mag uitlenen. Juist die restrictie zorgt ervoor dat bijna al het geld in omloop schuld is geworden. Derhalve betalen we elk jaar een "belasting" aan de banken van 0.9 maal de gemiddelde rente maal de totale geldhoeveelheid. Anti-liberale subsidie in mijn ogen.
Watching the Wheels
Emmef@jsmid http://nl.wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid
Een economie groeit pas als iemand een huis koopt en een hypotheek neemt of een bedrijfshal koopt met hypotheek of als bijvoorbeeld de overheid meer uitgeeft dan er binnenkomt en daardoor obligaties uitgeeft.
Hier een plaatje tm. 2012, een recente kan ik niet zo snel vinden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid#mediaviewer/File:M3_Eurozone.png
Dat is dus zoals Emmef zegt vooral geld dat via normale leningen in omloop komt, iemand betaalt er enige vorm van rente over.
Dit plaatje van Rabobank zegt iets over wat er in Nederland met hypotheken gebeurde. Jaarlijks kwam er zo'n 25 miljard schuld uit het niets in omloop tbv. woningen die nu bij mensen zit (en alleen te dragen is als de rente laag blijft). Inmiddels lossen mensen zoveel mogelijk af, ook uit angst/realisme dat de rente ooit weer omhoog kan gaan.
Zou je dat afgeloste geld nu weer gaan belasten, dan dalen de huizenprijzen verder (waarom zou je dan nog zo'n huis willen hebben zonder hypotheek) een nieuwe hypotheek kun je op je oude dag niet afsluiten en moet je ook niet willen. Neveneffect is dan ook dat nieuwbouw goedkoper moet worden (wat sowieso niet zo'n slecht idee is). Alleen dan zullen mogelijk bouwvakkers werkloos worden, marges nemen af. Bouw en overheid zijn gewend aan hoge marges (met name bij projectontwikkelaars en grond), dus ze zouden zichzelf in de voet schieten en dan weer nieuwe bezuinigingen/belastingen moeten verzinnen, het werkt waarschijnlijk averechts. Persoonlijk zou ik ook kleiner gaan wonen of weer gaan huren, omdat het dan eigenlijk toch nooit meer een eigen huis zal worden. We zullen zien. https://economie.rabobank.com/publicaties/2014/maart/nederlandse-hypotheekschuld-fors-gedaald-in-2013/
http://www.youtube.com/watch?v=qp9dc9im3
Emmef
Watching the WheelsSimpel: Door ons monetaire systeem (zie o.a. uw eigen links over de werking van banken) is op dit moment 90% van de totale geldhoeveelheid schuld. Over schuld betaal je elk jaar rente. Ons geld heeft dus als inherente eigenschap dat er over 90% (is 0.9) elk jaar rente moet worden betaald. Dat kun je dus zien als het betalen van een belasting aan de private partijen die het monopolie hebben op het maken van geld (schuld). Dat dit systeem staatsrechtelijk mag is mij een wonder.
Watching the Wheels
EmmefEmmef
Watching the WheelsWatching the Wheels
EmmefAls iemand aflost is het geld weg, weg uit de economie. Je kan er geen auto meer van kopen, niet meer van op vakantie, geen rekeningen meer mee betalen, het geld is weg. Het maakt ook dat je later minder hoog kunt springen als je nog eens een ander huis zou willen (en het maakt dat de prijzen dalen). Als ze overwaarde gaan belasten gebeurt dat nog een keer, omdat oudjes vaak onvoldoende vrij geld hebben en dan van de last af willen ("gewoon 5 jaar eerder het bejaardenhuis in").
Emmef
Watching the WheelsAls we de bubbel nooit hadden gehad, hadden mensen minder of niet hoeven lenen voor hun huis. Dan had de overheid niet hoeven bezuinigen om geld aan de bank te geven (HRA). Dan had er netto veel meer consumptie of investering plaatsgevonden en dat is goed voor het bedrijfsleven.
Het treft helaas wel de mensen die teveel schuld zijn aangegaan voor bezit. Dat is natuurlijk stom, maar de financiële wereld heeft hier met name schuld aan en die zou wat mij betreft dan ook over de brug moeten komen.
Helaas zal de politiek vooral luisteren naar de kortetermijnbelangen van onverstandige mensen en een financiële sector die zich in de rondte verdient met die bubbels (en daarna met staatsgeld wordt gered als de bubbel klapt). win-win.
Watching the Wheels
EmmefEmmef
Watching the Wheelsph4ge
Watching the WheelsIk snap ook niet dat dit stuk van een zogenaamde professor komt. Iedereen kan opzoeken dat de HRA voornamelijk niet bij de jongeren, starters of lage inkomens belandt. Nee, die hebben er juist last van omdat hun huis er duurder door is. Het geld eindigt vooral bij de hogere inkomens. Grafisch weergegeven in oa dit plaatje: http://postimg.org/image/ig8vlswcz/full/
Verder is het ook kul dat het vermogen ontstaat door vlijtig sparen. Het overgrote deel van het vermogen hebben mensen verkregen door erfenissen en door toevallig gestegen huizenprijzen. De rest van het vermogen is voornamelijk rendement over al bestaand vermogen. Met sparen kan je nauwelijks een noemenswaardig vermogen opbouwen, juist ook omdat de vlijtige spaarder inderdaad een negatief rendement behaald door vadertje staat, terwijl de grote vermogens daar op allerlei wijzes aan ontsnappen. Het verhogen van de vermogensbelasting doe je dan ook niet voor de kleine vermogens, het appeltje voor de dorst, maar voor de hoge vermogens. Schermen met de zielige kleine vermogens is de boel in de maling nemen.
Daarnaast is het gewoon een feit dat de overheid belasting moet heffen en is het een hele legitieme discussie of we misschien wat minder arbeid moeten be
peter
jsmid
peterPeter
Verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek is per saldo ook een belastingverhoging die banen kost. Bovendien treft deze maatregel vooral jongeren, starters en mensen met lage inkomens, de groepen die van de hypotheekrentaftrek het meest profiteren.
Einde Quote.
Neen, het waren/zijn de hogere inkomens, maar voornamelijk banken die het meest profiteren bij de HRA.
Watching the Wheels
PeterBeetje jammer dat ze de verhouding met de inkomens uit het oog verloren zijn. Als je dit soort berichten in 2006 ziet http://www.bouwenwonen.nl/news/read.asp?id=14954 en al eerder door DNB gewaarschuwd bent, dan is het gewoon bewust gokken geweest om niet eerder in de goede tijd iets aan de HRA te doen http://www.bouwenwonen.nl/news/read.asp?id=14954 .
Daarom zou er tegenwicht moeten zijn tegen lobbyisten. Momenteel kan men zoveel naar bepaalde sectoren toerekenen dat het uiteindelijk voor het hele land instabiliserend kan uitpakken.
Watching the Wheels
Watching the Wheelsjsmid
Watching the WheelsEmmef
jsmidEn als de prijzen dan laag zijn, laten we dan het recht van banken afnemen om toekomstige vorderingen op hun balans te zetten laat staan te creëren. Dat voorkomt een hoop ellende.
Watching the Wheels
jsmidAlbert
Emmef
AlbertCor Peul
Emmefpresudo-liberaal
Albertklaas
presudo-liberaaljsmid
klaashttp://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/miljoenennota-rijksbegroting-en-troonrede/huishoudboekje
klaas
jsmidjsmid
klaasklaas
jsmidjsmid
klaasklaas
jsmidjsmid
klaasWatching the Wheels
klaasWatching the Wheels
Of ze nu De Bruijn, Fransman of Van Rey heten, de boven ons gestelden lijken weinig belang te hebben bij een écht eerlijk systeem. Het zou waarschijnlijk ook geen stand houden in de rest van de wereld.
Multinationals gaan komende jaren echt geen euro belasting betalen http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2009/afleveringen/18-10-2009/mazen-in-de-belastingwet-kosten-nederland-16-miljard-euro/ .
Van de misgelopen miljarden door fraude halen ze niet meer dan een kwart miljard terug http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2014/afleveringen/25-09-2014 .
Het BBP wordt in heel Europa kunstmatig opgehoogd met drugsomzetten, waar overheden dus plotseling zelf belang bij krijgen http://www.nrcq.nl/2014/06/25/vandaag-groeit-de-nederlandse-economie-met-50-miljard-dankzij-drugs-en-seks . Trucs om de begrotingstekorten binnen de 3% te houden.
Iedereen begrijpt dat binnenkort geld verruimd gaat worden. Bijna iedereen begrijpt dat binnenkort schaliegas uit Amerika gekocht gaat worden, een echt VVD-plan http://www.bnr.nl/nieuws/797386-1407/greenpeace-geen-amerikaans-schaliegas-naar-europa om het begrotingstekort in Amerika een beetje te dempen, zodat Amerika zelf wat kan gaan stoppen met geld bijdrukken.
Oneens met suggestie dat 1,2% vermogensbelasting in box 3 verkeerd zou zijn (ondanks serieus box 3 vermogen). In het begin denk je dat wel, maar het motiveert juist om wat te gaan ondernemen, dus vind dat een verstandige belasting, heel anders dan de belasting op virtuele overwaarde in een eigen huis (die Fransman lijkt te willen invoeren). Zie dan meer in HRA verder afbouwen voor ouderen en jongeren bijvoorbeeld een EWF van '0' toekennen. Wel zou de VVD zich hard kunnen maken voor goede veilige mogelijkheden om geld in te investeren. Als je als burger (bijvoorbeeld met overheidsgarantie) kunt investeren in positieve projecten tbv. een werkelijk betere toekomstbestendigere Nederlandse samenleving, dan zouden b
jsmid
Watching the WheelsWatching the Wheels
jsmid"Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen
gepubliceerd op donderdag 10 juli 2014, 11:09."
"Europa zet opnieuw stappen om meer olie en gas uit Amerika te halen, ook schaliegas. Greenpeace ziet het niet zitten, maar Hans van Baalen is voorstander. 'Voorlopig wordt er niet voldoende duurzame energie geproduceerd in Europa om in de behoefte te voorzien. Om minder afhankelijk te worden van bijvoorbeeld gas uit Rusland zou import van vloeibaar schaliegas uit de VS een alternatief kunnen zijn.' "
jsmid
Watching the WheelsWatching the Wheels
jsmidWatching the Wheels
jsmidjsmid
Watching the Wheelsklaas
jsmidPeterO
Emmef
PeterOBovendien zul je als belegger wat meer op de lange termijn moeten focussen omdat elke seconde/dag wisselen te duur wordt.
pubben
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/29/neoliberalism-economic-system-ethics-personality-psychopathicsthic?CMP=twt_gu
wp200
Wat een gotspe. Het gevoerde beleid heeft gezorgd voor trager herstel nu dan tijdens de jaren '30. Niks geleerd, destijds de Gouden Standaard, tegenwoordig de 3-procentnorm en een renteverhoging in 2011.
Het debat is gevoerd: Keynes heeft gelijk gekregen, Colijn heeft gewonnen.
Sorry, maar als dit een succes was, dan was de Zwarte Dood een griepje.
klaas
wp200wp200
klaas(2) de schuld hoort te stijgen tijdens een crisis, de vraag is met hoeveel. Het antwoord is simpel: de extra staatsuitgaven moeten het gat dempen dat ontstaat als bedrijven, financiële sector en burgers ineens allemaal moeten bezuinigen. Anders krimpt de economie en daalt de werkgelegenheid. Welnu, de economie is gekrompen en de werkgelegenheid is gedaald. 20 miljard was dus kennelijk niet genoeg.
Kijk naar Spanje voor een simpeler voorbeeld. Daar was de financiële zeepbel nog groter dan hier, en is meer bezuinigd dan hier. Resultaat: 25% werkloosheid en een staatsschuld die nog veel meer gestegen is als % van BNP, en dan vooral omdat het BNP zo sterk gedaald is.
klaas
wp200wp200
klaasAl in 2003 heb ik de Hollandse huizenprijzen overspannen genoemd. En gezegd dat juist een stijgende markt het ideale moment is om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken.