
In tegenstelling tot wat Ewald Engelen in zijn boek de Schaduwelite beweert, zou de financiële industrie de laatste jaren veel hebben geleerd en zou er veel in positieve zin zijn veranderd. Follow the Money presenteert een kleine oogst aan recente kwesties die anders doet vermoeden.
Op de avond van 22 oktober presenteerde Ewald Engelen zijn inmiddels geruchtmakende boek De Schaduwelite. Engelen maakt het punt dat sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 er fundamenteel weinig is veranderd. ‘Niets geleerd, niets vergeten’ luidt de subtitel van het boek.
Volgens vele bestuurders, lobbyisten en andere vertegenwoordigers van de financiële sector, is er juist veel ten goede veranderd.
‘Eén van de lessen die zijn geleerd, is dat het belang van de klant weer meer centraal is komen te staan’, zei voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) Chris Buijink enkele weken voor de presentatie van het boek van Engelen tegen NU.nl (op 5 oktober).
Gefileerd
Dat gevoel wordt niet gedeeld door de Friese ondernemer Eeuwke Damstra die door zijn huisbank - de Rabobank - wordt gefileerd. Op 24 oktober publiceerden we een artikel waarin zijn barre ervaringen staan opgetekend. De feiten die de weinig klantvriendelijke gedragingen van bankiers aantonen stapelen zich verder op. Een voornaam dossier dat zich de laatste twee jaar sterk heeft ontwikkeld, betreft de kwestie rond de rentederivaten die banken op grote schaal aan onprofessionele klanten uit het MKB hebben geleverd. Op 28 oktober publiceerde we hier op Follow the Money een artikel waaruit blijkt dat de informatie die dezelfde NVB van Chris Buijink over rentederivaten verspreidt twijfelachtig is en op zijn minst onvolledig.Goede klanten: de woningcorporaties
Een dag later, op 29 oktober, onthulden we op Follow the Money dat behalve de reguliere banken ook overheidsbanken op grote schaal ‘levensgevaarlijke’ leningen aan woningcorporaties hebben verkocht. Op 30 oktober werd het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties geopenbaard, een dag later werd het gepresenteerd. In de media ging zeer veel aandacht uit naar de rol van heren bestuurders van de woningcorporaties. Een kleine reprise van de verhoren die afgelopen zomer plaatsvonden. Minder aandacht was er voor de heren bankiers die voor tientallen miljarden aan derivaten aan woningcorporaties wisten te slijten en daar na september 2008 – dus na het ‘leermoment Lehman’ – nog jaren vrolijk mee door waren gegaan. De bankiers werden echter niet geheel genegeerd. Een paar conclusies uit het rapport. ‘De commissie constateert dat een groot aantal binnenlandse en buitenlandse banken het gebruik van complexe derivaten bij corporaties actief en soms agressief promootten. Daarbij waren commerciële overwegingen (winst voor de bank) in veel gevallen een belangrijkere drijfveer dan het klantbelang (corporaties indekken tegen renterisico’s). Het adagium «de klant centraal» staat ook op dit vlak in de praktijk vaak ver van het handelen van banken af.’'Commerciële overwegingen (winst voor de bank) waren in veel gevallen een belangrijkere drijfveer dan het klantbelang'En: ‘De banken hebben hun risico’s via het systeem van borging en achtervang afgewenteld op de sector en de overheid.’ En verder: ‘Banken, ook Nederlandse, hebben weinig openheid betracht over de door hen ontwikkelde producten en de bijbehorende risico’s voor het garantiestelsel en de samenleving. Het opnemen van bepalingen in de derivatencontracten die het toezicht van de Minister onmogelijk maken, «getuigt van een buitengewone brutaliteit», zoals de agent van Financiën opmerkte. Dat deze bepalingen nog steeds in de contracten staan, is naar het oordeel van de commissie onacceptabel'. 'De commissie beoordeelt deze opstelling en het gedrag van financiële instellingen tegenover woningcorporaties als kwalijk en afkeuringswaardig. Kritische zelfreflectie van de banken is op zijn plaats.’ (vet door redactie FTM). Waarvan akte.
Slecht voor de economie
Op 3 november blikten we op dit platform diepgaand en onthullend terug op de ontspoorde vastgoedavonturen van Rabobank waarvan de gevolgen zich nog in al hun omvang moeten gaan openbaren. Eind 2013 riep voormalig Unilever-topman, ex-ABN Amro commissaris en voormalig voorzitter van de Monitoring Commissie Code Banken Anthony Burgmans de politiek in het Financieele Dagblad op om de banken eens met rust te laten. Het bankenbashen was slecht voor de economie. Zaken als de Liborfraude waren natuurlijk ernstig, maar waren toch vooral ’nog een uitvloeisel van de jaren negentig’. De banken zouden hun lesje inmiddels wel hebben geleerd, aldus Burgmans. ‘Het zou me wel ernstig verbazen en teleurstellen als er incidenten naar buiten komen die uit 2011 of 2012 stammen’.De banken zouden hun lesje inmiddels wel hebben geleerd, aldus BurgmansOp 4 november boden we op Follow the Money een onthullende blik achter de gordijnen van de afdeling Bijzonder Beheer van de Rabobank, de instelling die vanwege de Liborfraude enige internationale bekendheid verwierf. Dit verhaal gaat echter niet over praktijken die een ‘uitvloeisel’ zijn van de wilde jaren negentig. We maakten het verhaal omdat we al geruime tijd uit vele hoeken en gaten horen dat vele MKB-ondernemers worden geplaagd door deze groep van bankiers. We zijn niet de enige. Een maand eerder startte de AFM een onderzoek naar de praktijken van deze afdelingen van banken. In ons verhaal komen vier voormalige Rabobankiers aan het woord die vertellen wat er kan gebeuren als er een oranje lampje gaat branden bij de naam van een MKB-bedrijf. Terzijde: het theatergezelschap De Verleiders trekt sinds 9 november volle zalen met de voorstelling Door De Bank Genomen. Daarin een scene over de werkwijze van een afdeling Bijzonder Beheer die het publiek doet joelen.
59 Bijdragen
Michiel Werkman
Guest
Michiel WerkmanOpvallend verschil met NL is dat dáár een parlementaire commissie de bank-klojo's op het matje roept!
Bekijk het programma op mobiel of tablet via de Engelse VPN-server van bv F-secure:http://tinyurl.com/pfr8vyr
PeterO
GuestPeterO
PeterOjsmid
PeterOjsmid
Michiel WerkmanGuest
Ondanks het feit dat het vechten tegen de bierkaai lijkt -het is niet de vraag óf er weer een crisis aankomt,maar wannéér (1 oktober '15?) - blijven veel mensen hun gezonde verstand gebruiken onder het motto "Ik ben toch niet gek?" ,en men kan alleen maar hopen dat het er steeds meer worden,en dat het uitmondt in meer samenwerkingsverbanden met andere media en belangenorganisaties waarin burgers zich verenigen tégen de "W're only in it for the money"-cultuur die ook wel als "Het Neo-Liberalisme" samengevat wordt.
Zoals iemand óóit al zei:"De mens leeft niet bij brood alleen "...toch ?
Wellicht zou je nu zeggen:"het gaat niet alleen om het verdienmodel"...
Michiel Werkman
GuestGuest
Michiel WerkmanGelukkig hebben we 2 overheidsbanken,AMRO&DSB en hopelijk brengt de incompetente regering ze niet naar de beurs,maar maakt er weer (semi-)publieke instellingen van!
(Wél even de kweekzalm eruit flipperen...toch?)
Watching the Wheels
GuestGuest
Watching the WheelsIk vertrouw Zalm simpelweg niet:hij wil AMRO naar de beurs brengen,en dán cashen?
Watching the Wheels
GuestGuest
Watching the WheelsAls AMRO nu eens 22,5 miljard leent aldaar,en dat vervolgens omzet in 0,05% staatsobligaties -dat heet toch een 1-2tje?- lijken me die rente geen probleem...toch?
Vervolgens het consumentengedeelte afsplitsen,zodat het betalings&kredietgebeuren voor burgers en midden&kleinbedrijf als semi-poblieke instelling door kan gaan zónder chantagemogelijkheid door het Zakenbank-gedeelte,en laat dát (verplicht !?) hun eigen aandelen geleidelijk van de staat terugkopen tot ze naar de beurs kunnen,oid...
And let them rot in hell afterwards?
joost van der Est
Michiel WerkmanWatching the Wheels
GuestGuest
Watching the WheelsDoor het "bevordering eigen woningbezit"-beleid zijn die woningbezitters slaven van banken en gemeentes.
En die oenen denken óók nog dat ze minder OZB hoeven te betalen nu hun "bezit" 20% minder waard is geworden!
Maar de OZB is zowat de énige inkomstenbron die gemeenten zélf kunnen reguleren,dus overheidskortingen op hun budgetten moeten door de OZB opgebracht worden,evenals de soms gigantische verliezen op overbodig aangekochte gronden!
Daarnaast moeten de oude inkomsten van de OZB voor de gemeenten gelijk blijven,vandaar de percentuele verhogingen van de OZB.
Maar de burgers dansen voor de duvels,maar ze begrijpen er NIETS van,omdat ze daar te dom/kortzichtig voor zijn?!!
En politiek&bestuur ?:Klijnsma is niet de enige die kreupel en blind tegelijk is:de incompetentie regeert!
Watching the Wheels
GuestGuest
Watching the Wheelshttp://tinyurl.com/ngnnswl
"De AOW-leeftijd is inmiddels verhoogd en de werkloosheid onder oudere werknemers is sindsdien gestegen. Het lijkt me niet te gewaagd om daar een verband tussen te vermoeden. Maar het is nog niet genoeg. Jetta Klijnsma, staatssecretaris van sociale zaken namens de PvdA, komt met een voorstel de AOW-leeftijd versneld te verhogen. En passant haalt ze daarbij maar weer eens de oude CPB-argumenten boven water. Argumenten die, gezien onze alternatieve berekeningen, op zijn minst gekleurd genoemd kunnen worden."
Overigens is MINSTENS driekwart van deze regeringsploeg incompetent:
-Blok:karakterzwakke droogstoppel in levende lijve.
-Rutte:MO-geschiedenisleraar met overtuigende corps-debating kwaliteiten,maar feitelijk gespecialiseerd in nietszeggendheden en marketing-grijnzen.Maar hééél aimabel in 't contact!
-Plasterk:héél geschikt voor 'n instituutje,maar als bewindsman onbekwaam;overigens óók 'n héél aardige man.
-Commissaris Bullebak op Veiligheid&Justitie (Opstelten):een karikatuur van een bekwáááme minister (hoort U óók Wim Kan zaliger?)
Vult U verder zelf maar aan!
Watching the Wheels
Watching the Wheelsjsmid
Watching the WheelsLa Vaca
Guido
De gemiddelde Nederlander heeft ondertussen een gezond wantrouwen jegens financiële instellingen, maar kan niet duidelijk omlijnen waarom en vooral, zoals bovenstaand verwoord, hoe de huidige stand van zaken is.
Het wordt tijd voor een zachte revolutie vanuit de onderste lagen naar boven, maar ik denk dat het belangrijk is dat er een brug geslagen wordt tussen het publiek dat op sites als FTM gevonden wordt en het zogenaamde mainstream publiek. De boodschap korter en bondiger maken (want het mainstream publiek leest überhaupt geen longreads), zonder de kern of de nuance te verliezen.
Een moeilijke opgave, dat besef ik me. Maar als FTM hierin slaagt kan het een werkelijke omslag teweeg brengen.
EricSmit
GuidoGroet,
Eric
Oboo Boo
EricSmitGa door, ga door, ga door en méér, méér, méér.
Guido
EricSmitSnelle reactie, mooi dat jullie er bovenop zitten.
Misschien moet ik het iets duidelijker stellen: ik maak een onderscheid tussen de mensen die (in meer of mindere mate) de verdieping zoeken en de mensen die nieuws nagenoeg uitsluitend in kleine hapjes (en bij voorkeur mobiel) consumeren.
In de eerste groep kun je diverse subgroepen aanwijzen, van de 'hardcore' lezers die werkelijk alles tot aan de laatste komma lezen tot de lezer die hier en daar wat mee pikt. Iedereen in deze groep is sowieso al op zoek naar verdieping, in meer of mindere mate.
De tweede groep zal niet snel media vinden zoals de voorbeelden in mijn eerdere post, maar vertegenwoordigt zeker een substantieel deel van de bevolking. De kunst is dan om deze groep te bereiken met de juiste boodschap, voorzien van de juiste nuance maar in een makkelijk te verteren vorm. Nogmaals, ik snap dat het een paradox is en daarom een flinke opgave. Als het jullie zou lukken heb je de eerste revolutie (die op journalistiek gebied) al teweeg gebracht.
Mooi dat de longreads goed gelezen worden trouwens, het bewijs dat er zeker nog mensen in Nederland zijn die op zoek zijn naar echte verdieping.
EricSmit
GuidoWe zijn er ook van overtuigd dat een steeds groter worden groep op zoek is naar verdieping en daar mogelijk zelf ook iets aan toe kunnen voegen. Eigenlijk zoals jij dat nu hier doet. Dank nogmaals voor je ideeën!
Groet,
Eric
Matthijs
EricSmitLastige met economie/financiën is dat de materie al snel op een erg ingewikkelde manier beschreven kán worden. Mensen die in het vak zitten doen dat wellicht graag. En als het om politici of centrale bankiers gaat die spreken over dit onderwerp dan wordt juist gekozen voor wollige/vage taal, om vooral de indruk te wekken iets belangrijks/verstandigs te zeggen, terwijl de onderliggende boodschap flinterdun is (soort bobotaal).
Maar veel zaken kunnen wel degelijk begrijpelijk uitgelegd worden. Ook voor leken. Hoe een balans werkt, hoe een lening van een bank tot stand komt, hoe in de macro economie de een z'n uitgaven de ander z'n inkomen is, etc. De principes zijn op zich niet al te ingewikkeld.
Dank voor dit duidelijke overzicht en complimenten voor het werk hier.
bps
Dat is flauwekul, want voor productief krediet beneden het miljoen is een mkb-ondernemer niet meer welkom. Bestaande ondernemers worden kapot gemaakt en van vermogen en activa ontdaan om de bank voor de korte termijn te spekken. Banken zijn nu net parasieten die hun gastheer ombrengen.
Als het bankwezen goed is voor zijn klanten en economie, als een boer goed is voor zijn koeien, dan zijn de klanten, de economie en de koeien goed voor de geldboer. De een kan niet zonder de ander.
Als de financiële industrie veel geleerd zou hebben de laatste jaren, dan zijn ze niet in staat geweest om dat zelf te bedenken voor hun sector, en voor de economie in het algemeen op lange termijn.
Dat verraadt de passiviteit en incompetentie. En als ze niets geleerd hebben, verraadt het dat ook.
EFB
Luc, die gekke advocaat
Heb het boekje van Engelen bijna uit (zit (bijna) in de trein naar Nijmegen), en Engelen doet een originele poging tot opheldering.
Maar in je verhaal hierboven mis ik een belangrijke - door deze en gene, inclusief FTM - onderbelicht facet van de financiële wereld:
De 'hard-core' zwendels, die niet anders kunnen worden geduid dan oplichting....
Je hebt er zelf nog eens kort aandacht aan besteed, en toen het licht uitgedaan...
http://www.ftm.nl/exclusive/aegon-s-sprintplan-ligt-opnieuw-onder-vuur/
Anton
Als je wilt begrijpen waarom die theorie niet deugt, lees dan eens de volgende tekst:
http://unlearningeconomics.wordpress.com/2012/01/01/an-faq-for-mainstreamneoclassical-economists/
bps
AntonHet gaat om de praktijk en de theorie die daar mee overeenkomt.
De praktijk is scheefgroei van geld en schuld, en eenzijdigheid.
Dat is geen evenwichtige groei, goede circulatie en spreiding in de economische pruttelpot.
Anton
bpsbps
AntonSorry.
Hank.Rearden
- Michel Tilmant: staat op ICIJ offshore leaks lijst, ontduikt dus belasting, i.e. steelt uit schatkist. (https://offshoreleaks.icij.org/nodes/91042)
- Jean Paul Votron: mede verantwoordelijk voor ondergang Fortis: http://www.reuters.com/article/2013/06/19/ageas-fine-idUSL5N0EV0JD20130619
- etc. etc.
wp200
Na 1980 was er een grote automatiseringsslag (pinautomaten, pinbetalingen, internetbankieren etc), gekoppeld met grote fusies. Er zijn honderden bankfilialen en duizenden banen verdwenen. Dus nu is de financiële sector 2% van BNP?
Sorry, maar vanaf 1980 is er tegelijkertijd gedereguleerd. En is de omvang van de financiële sector nu bijna 8% van BNP. Dat is wellicht te rechtvaardigen als die banken en verzekeraars een goede investering zouden zijn die de Nederlandse economie sneller laten groeien, maar het tegendeel is het geval: de groei sinds 1980 is lager dan ervoor (ja, dit is overmatig simplistisch, maar toch).
Mijn indruk is dat de financiële sector iets van 4-6% van BNP afroomt in de vorm van rent-seeking.
Bron: http://goo.gl/b7FHCK
Yvonne
Maar v.w.b. FTM zit ik wel eens te denken aan het idee van het inhuren van een designer die een b.v. een 1 minuuts-concept neerzet voor op YouTube. In een herkenbare stijl. Een trigger...b.v. in een vragende vorm. Zo van...... 'Wat vind jij nou dat........ en vervolgens een link van betreffend artikel. Ik zal maar zeggen een Loeki maar dan voor zaken die er écht toe doen.
Yvonne
Guido
YvonneHet mooiste zou zijn als je de demografie kon bepalen door de ingang. Dus een klik via een bepaalde advertentie of video zou je op een bepaalde versie van het artikel brengen die toegespitst is op jouw manier van nieuwsconsumptie.
Een soort van responsive design, maar dan wat inhoud betreft. De lezers die de artikelen op FTM sowieso al waarderen blijven deze toch wel lezen, maar een nieuwe (grote) groep kan nog over de streep getrokken worden als de inhoud bondiger gepresenteerd wordt.
Risico is wel altijd dat bondig richting tendensvorming kan gaan, het is af en toe koorddansen.
yvonne
Guido'Jij leeft in een sociaal rechtvaardige economie. Kijk maar. In de farmaceutische industrie gaat 15% van de omzet naar Research & Development waarvan de helft naar ontwikkeling van geneesmiddelen. 25% gaat naar reclame en 30% naar aandeelhouders'.....en dan 'Huh'? 'Lees dit dan ff' +link.
Ander voorbeeldje: 'Vind jij ook dat centrale bankiers die falen moeten kunnen worden ontslagen? Helaas, dat kan niet! 'Je gelooft het niet hè' Lees dit dan ff + link naar statuten en duiding over de gereguleerde immuniteit in ons geldsysteem.
Derde voorbeeld; Jouw land wordt misschien aangeklaagd omdat wij hier geen schaliegas willen'. Kannie waar zijn jôh. 'Nou, TTIP heeft wat in petto hoor' Lees dit dan ff + link. enz enz. Je kunt natuurlijk niet voor elk stuk een teaser bekostigen. Er zal een strategie omheen moeten; misschien een website-indeling aanpassen; misschien de vaste lezerskring om hulp vragen die 't ff door twitteren. Ja....ik verzin ook maar wat hoor.......
Lilian
yvonneMBG Verhoeven
yvonne'Voorzitter ECB (Draghi) verklaart dat Euro zijn beste tijd heeft gehad.'
'Frankrijk genomineerd voor landenprijs 'beste economisch beleid'.'
'Nederlanders geven banken gemiddeld een dikke 8+ voor transparantie.'
Daaronder een subtiele hint met verwijzing naar FTM..
Yvonne
MBG VerhoevenRisico van 'tendensvorming' (opm. Guido) is inderdaad wel iets waar voor gewaakt moet worden. Volgens mij een kwestie van zorgvuldig formuleren.
Guido
yvonneIk denk zelfs dat de teasers nog korter zouden moeten zijn, maximaal 15 seconden. Ik denk dan aan bijvoorbeeld de YouTube reclames. De aandachtspanne van de groep die je wil bereiken is kort, dus als je niet binnen 15 seconden kunt vertellen waarom dit verhaal het lezen waard is ben je je potentiële lezer kwijt.
Technisch gezien hoeft het niet duur te zijn. Als je (technisch verhaal) een dynamisch Flash bestand zou maken met een actionscript dat een XML invoer ophaalt kun je van één sjabloon verschillende versies maken. Veel narrowcast-systemen gebruiken deze techniek.
Yvonne
GuidoNu kom ik op het punt....wat moeten we hier verder mee? Het was wat mij betreft bedoeld voor FTM. Ik ben geen journalist en ik ben slechts een consument op dit forum. Wie weet werd onze discussie wél gevolgd. Het is volledig aan de redactie om er wel of niet iets mee te doen, om het naar de prullenbak te verwijzen of om er slechts een element uit te halen wat van nut kan zijn voor meer lezerspubliek van deze goede website.
Hector
YvonneYvonne
HectorGuido
HectorYvonne
GuidoGuido
YvonneIk denk dat je jouw voorbeeld als schoolvoorbeeld van een zachte revolutie kan gebruiken. Revolutie heeft misschien een connotatie met schreeuwende burgers die met fakkels en speren de heersende macht omver werpen, het is een veel breder begrip wat mij betreft. Sluipenderwijs heeft er een zeer grote machtswisseling plaatsgevonden die invloed heeft op alle facetten van het publieke domein. Meer revolutionair wordt het voor mij niet.
Of we als burgers hebben lopen slapen? Ja en nee. We hebben inderdaad masaal de Kool-Aid van de markt gedronken en high van het rendement gefeest alsof het 1999 was. Maar als de organisatoren van dat feest al wisten dat er een morning after met een flinke kater zou komen en gepland hadden dat ze er met de winst vandoor zouden gaan, hoeveel valt ons dan nog te verwijten?
Het is inherent aan de parlementaire democratie dat we volksvertegenwoordigers aanwijzen die beslissingen voor ons maken, omdat ze daar beter geschikt voor zijn. Dat is het 'parlementaire' onderdeel van onze bestuursvorm. Laten we eerlijk zijn, de gemiddelde schilder of vuilnisman kan geen inschatting maken van de mondiale of zelfs landelijke gevolgen van dit soort praktijken, maar die hebben wel (terecht) stemrecht. Ze werken immers ook mee aan de opbouw en instandhouding van onze welvaart.
De 'revolutionairen' van de jaren 70-80-90 hebben uitgevonden hoe ze onze vertegenwoordigers moesten prikkelen. Het blijven immers ook mensen, met een ego.
Om bovenstaand enigszins te relativeren, ik denk niet dat er een paar 'masters-of-puppets' in achterkamertjes handenwrijvend deze hele situatie zo uitgedokterd hebben. Dit is een keten van gebeurtenissen geweest, waarbij iedereen die kwaad deed dacht dat hij of zij maar een beetje kwaad deed en dat iemand anders wel genoeg goed zou doen om dit op te heffen. Het is een domino D-day geweest waarbij een enorme
squarejaw
Maar zolang ze door overheden als onmisbare nutsvoorzieningen gezien worden, zal er niets veranderen. Dus zal de wal het schip wel keren, op het moment dat de hele schuldenberg in elkaar pleurt...
Guest
squarejawZie ook benedenstaande reactie van bps!
Guest
peter
Blog van Ivo Arnold over Nederlandse banken die proberen buitenlands spaargeld binnen te halen en adverteren met depositogarantiestelsel. Zie ook artikel FD vandaag.
bps
Als de banken veel geleerd zouden hebben de laatste jaren, dan zijn ze niet in staat geweest om zelf te bedenken wat nodig is om te weten voor hun sector, en voor de economie in het algemeen.
Dat verraadt de passiviteit en de incompetentie. Als ze niets geleerd hebben, verraadt het dat ook.
Het is daarom in geen geval excuus van Chris Buijink (NVB) voor het decadente gedrag van banken.
Een ander verwijt dat ik hier maak, is het misbruik door banken van macht, en de corruptie al sinds tientallen jaren om kleine solvabele ondernemertjes te rippen en de buit onder vrienden te verdelen.
Ik heb gezonde kennissen kapot gemaakt zien gaan doordat ze een aantrekkelijk onderpand als dekking hadden gegeven voor hun financiering.
Ik was zelf sinds begin ´90 om die reden al onderwerp van een plan voor executie en te gelde maken van mijn grond. Mijn hypotheeklening was met een vijfvoud gedekt. Na executie en een op handen
bestemmingswijziging zou de projectwinst na executie een 30-voud bedragen. Ik wist van niets.
De Rabobank wel. Die met het logo van een uitgekleedde, dolende man op een gouden onderpand.
De accountant hielp de bank een handje. Ik werd misleid, verlamd, geïsoleerd en geëxecuteerd.
Een roofoverval op klaarlichte dag, door de bank. Dat is een bankoverval, in omgekeerde richting. Maar in hun euforie en overmoed, was er meervoudig fraude gepleegd in akten door een corrupte notaris in het voordeel van de bank, nog extra over het overeengekomen onderpand heen.
Ik ben bij advocaten geweest, de Raad van Tucht, het CBB, KvK, LTO, gemeente, andere banken.
Niets hielp. ABN had toen al een killer-reputatie en SNS probeerde ook de fraude voor executie in onderpand te nemen om de Rabobank te vrijwaren. Ik trapte er niet in. Pieter Lakeman opgezocht, maar die had het toen al te
Guest
"Op 5 november worden de eerste onderzoeksresultaten van het International Consortium of Investigative Journalists
naar buiten gebracht die licht laten schijnen op de grootschalige,
geheime belastingontwijking van internationale corporaties – een
belangrijk aandachtspunt in het werk van Ewald Engelen – die via
Luxemburg plaatsvindt. Luxembourg Leaks is een feit."
Wat heeft dit nu weer met de banken te maken? De schakels in deze zijn de overheid, fiscale , trustmaatschappijen, adviseurs en corporates. De ondernemingen, met hun goedkeuringen door de overheid (dit geldt ook in NL overigens op grote schaal), openen dan een bankrekening.
Waarom is de bank nu weer slecht bezig? Het betreft hier toch geen terrorisme geld of zwart geld?
En tot slot, excessen vinden overal plaats in de wereld, wel duidelijk is dat men alles doet om dergelijke praktijken uit te bannen, maar daar moet dus nog een tandje bij zo te lezen...
Xaverius
GuestIk heb zo'n gruwelijke hekel aan dit soort relativeringen. U zou zo maar de adviseur van Kamp kunnen wezen. Kamp, die allerlei fiscaal aantrekkelijk regelingen (de belastingontwijkingsindustrie) voor multinationals verdedigt met het argument dat het werkgelegenheid oplevert. Niet gehinderd door enig besef dat de paar honderd, nou vooruit een paar duizend misschien, stropdas-baantjes aan de ene kant van de balans totaal niet opweegt tegen het nadeel dat vele miljoenen brave belastingbetalers door deze kapitaalvlucht ondervinden.
Yvonne
Deze ontbrak nog aan opsomming hierboven van Eric Smit.
de 'COCO'!
Contingent Convertible Bond.
Argos legt uit dat met dit nieuwe product het GUNSTIG is voor een bank wanneer het NIET GOED gaat met die bank. Ja, U leest het goed. Sinds de crisis is er een groot bufferprobleem. (denk b.v. aan Cyprus).
Echter, op een normale manier eigen buffers verhogen (via aandelen uitgifte) ziet men niet zitten, want dat benadeelt de reeds bestaande aandeelhouders.
Volgens Harald Benink heeft men dit (wederom ingewikkelde) product bedacht om op zoek te gaan naar nieuwe investeerders.
En wie zijn dan wel die nieuwe investeerders?................Juist ja: de banken zelf.
Enne, op verzoek van de 4 grootste banken is de wet door staatssecr. Eric Wiebes speciaal aangepast om deze CoCo's te subsidiëren met een jaarlijks bedrag van € 350 miljoen. Want......in andere Europese landen zijn de regels ook aangepast om deze super risiCoCo's aan de man te brengen. Anders is er geen......hoest....... 'Level Playing Field'.
Luister naar deze onthutsende reportage;
http://www.radio1.nl/item/245025-14-11-29%20Argos%20hele%20uitzending.html
Guest
Yvonnejsmid
Yvonnehttp://argos.vpro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/29-11-2014/fragmenten/cocos-het-nieuwste-speeltje-van-de-banken/felle-kritiek-op-nieuw-belastingvoordeel-banken-van-350-miljoen