Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Nieuw hoofdstuk in Slotervaart-soap

1 Connectie

Relaties

Aysel Erbudak
1 Bijdrage

Het Slotervaart ziekenhuis heeft nieuwe eigenaren gekregen. Daarmee lijkt de interim-leiding een slag gewonnen te hebben in de strijd tegen geschorste bestuursvoorzitter Aysel Erbudak.

Het NRC meldt vandaag dat het Slotervaart Ziekenhuis voor vijf miljoen euro nieuwe aandelen heeft verkocht. Wie de nieuwe eigenaren zijn is nog niet bekend, wel is bekend dat een deel in handen is van een bedrijf uit Velsen-Noord. 

 
De aandelenverkoop zou een tactische beslissing kunnen zijn van de ziekenhuisleiding om te voorkomen dat bestuursvoorzitter en aandeelhouder Aysel Erbudak het ziekenhuis kan kopen.  De overname van het ziekenhuis speelt al langer een centrale rol in het conflict tussen Erbudak en de erven van voormalig grootaandeelhouder Jan Schram.
 
Toezichthouders van het ziekenhuis schorsten Erbudak vorige maand nadat zij zich onmogelijk had gemaakt tijdens contractonderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea. Toen bleek dat de familieleden van Schram achter de schorsing stonden was een mediarel geboren. Erbudak, in bezit van 49% van de aandelen van het ziekenhuis, heeft het eerste recht op aankoop van de aandelen van Schram. Zijn familieleden zouden hier echter fel op tegen zijn en de overname door Erbudak willen verhinderen.
 
Het ziekenhuis en president-commissaris Theo Dekker zwijgt in alle toonaarden over de identiteit van de kopers. Gezien het conflict is het opmerkelijk dat de nieuwe aandeelhouder afkomstig is uit Velsen-Noord. Dit is immers niet alleen de vestigingsplaats van Delta Onroerend Goed, het vastgoedbedrijf van Schram, maar ook die van het door Schram en Erbudak samen opgerichte Jeemer BV waaronder het Slotervaartziekenhuis zelf weer valt.