Internationale vrijhandelsverdragen

Tegen vrije handel tussen burgers, landen en continenten valt weinig in te brengen. Grote internationale vrijhandelsverdragen als CETA, TTIP en TiSA worden daarom uitonderhandeld. Maar ís bijvoorbeeld de Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) wel zo'n 'no brainer' als de voorstanders beweren? Het handels- en investeringsverdrag dat de EU en de VS nu onderhandelen levert, zeggen ze, nieuwe banen op. En het zou het mkb een impuls geven.

Klopt dat? Met vrijhandel heeft TTIP vooralsnog weinig te maken. Achter de gesloten deuren waar de onderhandelingen plaatsvinden, zijn nu lobbygroepen bezig hun belangen veilig te stellen. Er bestaan dan ook grote zorgen dat TTIP niet de belangen van de EU-burgers dient, maar vooral die van grote ondernemingen aan deze en gene zijde van de Atlantische Oceaan.

Die zorgen zijn terecht. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten?

Internationale vrijhandelsverdragen als TTIP, CETA en TiSA zijn complexe ondoorzichtige dossiers met mogelijk grote gevolgen. We Follow The Money – ook in Brussel.

76 Artikelen

Nieuw rapport: ‘Europese boeren kansloos door TTIP’

3 Connecties

Vrijhandelsverdrag TTIP betekent de ondergang van delen van de Europese landbouw, terwijl Amerikaanse boeren en grote bedrijven gaan profiteren. Dat stelt een branchevereniging voor Duitse duurzame ondernemers.

‘Het mogen dan misschien nu al slechte tijden zijn voor Europese boeren – onder andere door de lage melkprijzen en sancties tegen Rusland – maar de echte genadeslag gaat komen door TTIP’. Dit schrijft nieuwswebsite Euractiv op maandag 11 januari na inzage in een nog te verschijnen rapport van UnternehmensGrün, een branchevereniging voor duurzame ondernemers in Duitsland. ‘Het zijn vooral de sectoren melk, vlees en granen waar Europese boeren de dupe worden’. 

UnternehmensGrün deed onderzoek naar het verwachtte effect van vrijhandelsverdrag TTIP op de Europese landbouw. Als gevolg van TTIP moeten handelsbelemmeringen tussen Europa en de Verenigde Staten gaan verdwijnen. Dit houdt in dat de wederzijdse import- en exporttarieven omlaag gaan en regelgeving tussen de beiden partners wordt geharmoniseerd. Het moet daardoor makkelijker worden om toegang te krijgen tot elkaars markt en over en weer agrarische producten te verhandelen.

Voordeel Amerikaanse bedrijven

Een wederzijdse open markt is goed nieuws voor de Europese boeren zou je denken, maar dat is niet het geval volgens UnternehmensGrün. ‘Terwijl wij produceren op kleine schaal zijn de Amerikanen enkel gericht op hoge prestaties, export en massaproductie.’ Euractiv citeert uit het rapport: ‘Amerikaanse boeren hebben een superieure positie vanwege hun schaalvoordeel en lagere (of andere) voedselveiligheidseisen.’ Als voorbeeld neemt Euractiv genetisch gemanipuleerde organismen (GMO’s): ‘In Europa moet voedsel met 0,9 procent GMO  een speciaal etiket krijgen, terwijl dit in de VS niet hoeft.’ Vanwege het uitblijven van die beperking kunnen Amerikaanse boeren GMO-voedsel, voor onder andere diervoeding, goedkoper produceren. ‘De mogelijkheid voor Amerikaanse boeren om meer pesticide te gebruiken dan in Europa is toegestaan, is ook een nadeel voor de Europese boer.’ 

UnternehmensGrün laakt de houding van de Europese Commissie, die namens Europa de TTIP-onderhandelingen voert. De Commissie zou 99 procent van de agrarische ondernemers, bestaande uit het midden- en kleinbedrijf, negeren. De overige één procent van de agrariërs profiteert wel: ‘TTIP, in zijn huidige vorm, versterkt de positie van de grote agri-food bedrijven, terwijl die handelsbarrières al weten te ontwijken door de locatie van productiecentra.’ Het zijn juist de grote agri-food bedrijven, die de heftigste lobby voeren voor het tot stand komen van TTIP, schreef Follow the Money ruim een half jaar geleden.

Het definitieve rapport vanUnternehmensGrün komt uit op 16 januari.

Mitchell van de Klundert
Mitchell van de Klundert (1990) onderzoekt voor Follow the Money internationale handels- en investeringsverdragen, de voeding...
Gevolgd door 67 leden