
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
Nieuw rapport: ‘Europese boeren kansloos door TTIP’
Vrijhandelsverdrag TTIP betekent de ondergang van delen van de Europese landbouw, terwijl Amerikaanse boeren en grote bedrijven gaan profiteren. Dat stelt een branchevereniging voor Duitse duurzame ondernemers.
‘Het mogen dan misschien nu al slechte tijden zijn voor Europese boeren – onder andere door de lage melkprijzen en sancties tegen Rusland – maar de echte genadeslag gaat komen door TTIP’. Dit schrijft nieuwswebsite Euractiv op maandag 11 januari na inzage in een nog te verschijnen rapport van UnternehmensGrün, een branchevereniging voor duurzame ondernemers in Duitsland. ‘Het zijn vooral de sectoren melk, vlees en granen waar Europese boeren de dupe worden’.
UnternehmensGrün deed onderzoek naar het verwachtte effect van vrijhandelsverdrag TTIP op de Europese landbouw. Als gevolg van TTIP moeten handelsbelemmeringen tussen Europa en de Verenigde Staten gaan verdwijnen. Dit houdt in dat de wederzijdse import- en exporttarieven omlaag gaan en regelgeving tussen de beiden partners wordt geharmoniseerd. Het moet daardoor makkelijker worden om toegang te krijgen tot elkaars markt en over en weer agrarische producten te verhandelen.
Voordeel Amerikaanse bedrijven
Een wederzijdse open markt is goed nieuws voor de Europese boeren zou je denken, maar dat is niet het geval volgens UnternehmensGrün. ‘Terwijl wij produceren op kleine schaal zijn de Amerikanen enkel gericht op hoge prestaties, export en massaproductie.’ Euractiv citeert uit het rapport: ‘Amerikaanse boeren hebben een superieure positie vanwege hun schaalvoordeel en lagere (of andere) voedselveiligheidseisen.’ Als voorbeeld neemt Euractiv genetisch gemanipuleerde organismen (GMO’s): ‘In Europa moet voedsel met 0,9 procent GMO een speciaal etiket krijgen, terwijl dit in de VS niet hoeft.’ Vanwege het uitblijven van die beperking kunnen Amerikaanse boeren GMO-voedsel, voor onder andere diervoeding, goedkoper produceren. ‘De mogelijkheid voor Amerikaanse boeren om meer pesticide te gebruiken dan in Europa is toegestaan, is ook een nadeel voor de Europese boer.’
UnternehmensGrün laakt de houding van de Europese Commissie, die namens Europa de TTIP-onderhandelingen voert. De Commissie zou 99 procent van de agrarische ondernemers, bestaande uit het midden- en kleinbedrijf, negeren. De overige één procent van de agrariërs profiteert wel: ‘TTIP, in zijn huidige vorm, versterkt de positie van de grote agri-food bedrijven, terwijl die handelsbarrières al weten te ontwijken door de locatie van productiecentra.’ Het zijn juist de grote agri-food bedrijven, die de heftigste lobby voeren voor het tot stand komen van TTIP, schreef Follow the Money ruim een half jaar geleden.
Het definitieve rapport vanUnternehmensGrün komt uit op 16 januari.
25 Bijdragen
goof
Nog steeds niet hebben ze in Brussel in de gaten dat de VS maar drie belangen heeft en dat is eigenbelang , eigenbelang en eigenbelang .
Komen ze pas achter in Brussel zoals gewoonlijk , als het kalf verdronken is .
Ik lees alles over TTIP en heb nog steeds niet kunnen ontdekken waar het voordeel van de EU zit of waarom het goed is voor onze agrarische sector , is er iemand in de zaal die mij dit kan uitleggen ?
bos
goofWat ik wel volg is de konsentratie op wereldnivo naar beperkt aantal internationals : in vele sektoren die nu al "machtiger" zijndan menig "Overheidsinstituut" Én worden naar mijn indruk nog sterker na de TTIPP
Holden (Arjan den Hollander)
boshttp://www.truth-out.org/news/item/34148-exposing-blackrock-who-s-afraid-of-laurence-fink-and-his-overpowering-institution
inleiding-in-de-economie
goofDat valt niet uit te leggen omdat het een oxymoron is, samengesteld uit goede trouw en kwade trouw.
Nog zo'n in doublespeak geformuleerde uitspraak:
"De Commissie zou 99 procent van de agrarische ondernemers, bestaande uit het midden- en kleinbedrijf, negeren..."
Hier kun je beter lezen:
"Een aantal commissieleden krijgt gemiddeld per jaar 200.000 euro toegestopt door grote ondernemingen, juist òm de Europese boeren de genadeslag te geven (925.nl geeft een aantal voorbeelden van vergelijkbare transacties, zoek maar eens op Rompuy, Verhofstadt, Baalen, Rachida).
docki
goofOfwel: TTIP is goed voor Monsanto en voor Bayer. De rest is bijzaak.
Hilterman
De kwaliteitsstandaard wordt op grote schaal verlaagd naar het niveau van de VS.
Alleen grote multinationals hebben voordeel bij de TTIP besluiten.
Burgers in de EU gaan er massaal op achteruit.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
engel92
GuestBirdy
GuestMvdB
Either way, Greek, Spanish and Italian olive farmers must fear the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), a deal that aims to create a level playing field between them and massive US agri-businesses.
.
But the US private health industry, which is the largest in the world, views a Europe struggling with the needs of an ageing baby-boomer generation as ripe for the picking. For this reason alone, contracting out the distribution of drugs, the supply of medical devices and the provision of vital services could prove irresistible.
But it strikes fear into the hearts of many, who believe it to be a Trojan horse for rapacious corporations. These corporations, hellbent on driving down costs to enhance shareholder value, spell the end for Europe’s cosy welfare states and their ability to shield fledgling or, in the case of steel and coal, declining industries from the harsh realities of open competition.
Red Mijniet
Gaat zij een probleem krijgen?
landbouwsubsidies
Emmef
landbouwsubsidieslandbouwsubsidies
EmmefEmmef
landbouwsubsidiesDe regels in Amerika zijn brak en dus is het speelveld <em>niet gelijk</em>.
Ik zou zeggen: laat niet door ons goedgekeurde producten dan ook niet toe op onze markt. Dat is precies wat TTIP dus wel doet. Dan ga je Europese boeren dus straffen voor het feit dat ze in principe betere producten maken.
Uiteraard kun je beweren dat het de consument niks interesseert, maar dat komt omdat die via de overheid wordt uitgemolken door het grootbedrijf. Een modaal mens kan zich alleen nog kilo-knallers en prutproducten veroorloven.
locke
Nando
Wat dat betreft geloof ik persoonlijk echt in een vrije markt en kapitalisme, maar dit TTIP verdrag is waarschijnlijk gewoon echt te veel van het goede. Ook kan men zich op een bepaald punt ook zelfs afvragen of het niet juist ook in gaat tegen bepaalde principes van een vrije markt kan gaan. Omdat het de toetreding grens voor nieuwe bedrijven zo hoog kan maken en dan nog de kans vrij groot kan zijn dat ze relatief snel de markt weer uit worden geconcurreerd. Waardoor het mogelijk ook juist voor sommige bedrijven ook makkelijker kan worden om nagenoeg een monopolie positie in handen te krijgen, wat inherent in kan gaan tegen principes van een vrij markt omdat die concurrentie nodig heeft om tot prijs en vraag en aanbod optimalisatie te komen. Bij een bedrijf met een monopolie positie kan het voor andere bedrijven eigenlijk nage
Paul Lamote
Emmef
Paul LamoteLandbouwsubsidies
Paul LamoteCors van den Heuvel
Amen.
bos
Foto: Ton Kastermans Fotografie
Een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS pakt vooral voor Amerikaanse boeren goed uit. De EU exporteert volgens een conservatief scenario zelfs minder. De Amerikaanse export van rundvlees en varkensvlees zal fors toenemen. Dat blijkt uit een analyse van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA.
De EU en VS onderhandelen sinds 2013 over een vrijhandelsverdrag, TTIP genoemd. Doel is niet alleen importtarieven te verlagen maar ook afspraken te maken over non-tarifaire belemmeringen, zoals douaneprocedures en sanitaire en fytosanitaire beperkingen. Critici verzetten zich tegen het verdrag omdat het zou leiden tot oneerlijke concurrentie en lagere standaarden.
http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2016/1/Amerikaanse-boeren-winnen-bij-TTIP-2744520W/?cmpid=NLC|boerderij_vandaag|2016-01-12|Amerikaanse_boeren_winnen_bij_TTIP
Roland Horvath
staten onder andere via het ISDS. Genetisch Gemanipuleerde Organismen zijn GGO, toegegeven in de Engels zijn het GMO: Genetically Modified Organisms. Het TTIP wil een totale vrije markt, - vrije handel. Daarin kan geen enkele onderneming of geen enkel land overleven. Er is een gepaste combinatie van vrije handel en protectionisme nodig zoals de geschiedenis leert. De US hebben daar altijd voor gezorgd althans uitsluitend voor zichzelf en van andere landen altijd volledig open grenzen geëist. Er is ook protectionisme nodig, meer lokale productie. De wereld is niet één stad maar een conglomeraat van cellen waarvan de zelfstandigheid gerespecteerd moet worden zoals dat gebeurt in een levend wezen en in een federale staat door de federale overheid jegens de lidstaten. Het TTIP wil een wereldwijde unitaire staat. Geen grenzen. Dat lijkt op een verbod van zeedijken voor landen als NL en Bangladesh.
Het TTIP heeft ook als doel de rest van de wereld industriële product standaards te stellen, dus de wereldheerschappij door de GMO uit de US, een voortdurend oorlogvoerend land dat het hoog in zijn bol heeft en net als voordien nazi Duitsland de laatste jaren miljoenen doden heeft gemaakt in aanvalsoorlogen. Het TTIP moet net als de NAVO Europa binden aan - en ondergeschikt maken aan de US.
De EU werkt niet goed door te grote verschillen tussen de lidstaten. Nu wil men een gedrocht als de combinatie van de zeer verschillende EU
en US. Dat komt er op neer om alle sluizen in een bevaarbare waterweg met een zeker verval weg te halen, alle water stroomt dan ongehinderd naar de laagste plaats bvb Duitsland met 1,5 euro lonen in de eurozone en de US met goederen van mindere kwaliteit aan lagere prijzen in het TTIP en de hoger gelegen delen komen droog te staan zoals de Zuiderse EU landen in de eurozone en de EU in het TTIP zodat de scheepvaa
Annemarie van de Weert
Ferry_de_Bee
Waar zijn ze in godsnaam op uit in Brussel vraag ik me af? Hebben ze dan echt niet door dat ze tegen de haren van ik denk inmiddels het overgrote deel van de Europese burgers instrijken of kan het ze gewoon echt werkelijk geen ene fuck schelen?