Leve de Facebook IPO!

1 Connectie

Onderwerpen

Venture capital

Niet alles rond dé IPO was k**. Een van de cashers heeft een venture capital fonds opgericht met een radicale ambitie: het oplossen van wereldproblemen.

Silicon Valley is weer een venture capital fonds rijker. Het heet Mithril Capital Management, heeft €402 miljoen in kas en gaat zich richten op bedrijven die een technologische doorbraak willen forceren waarmee de grote wereldproblemen – ziekte, schaarste – kunnen worden opgelost. Oprichter: Peter Thiel, onder meer met geld dat hij verdient heeft dankzij de IPO van Facebook.
 
Peter Thiel ((profiel) is een legendarische entrepreneur-investeerder in Silicon Valley. Hij verdiende honderden miljoenen als mede-oprichter van PayPal. Daarna ging hij verder als investeerder en raakte als zo betrokken bij Facebook, Zynga en LinkedIn. Ze gingen alledrie naar de beurs, dus kassa. En zo groeide Thiels vermogen verder en is hij nu miljardair. Thiel's persoonlijk vermogen wordt door Bloomberg geschat op $2,5 miljard. 
 
Niet alles wat hij aanraakte werd een succes: als fondsmanager van hedge fonds Clarium Capital Management verspeelden Thiel c.s. 90 procent van de $7 miljard die het fonds midden 2008 nog waard was. 
 
Lord of the Rings
Mithril Capital Management is genoemd naar een mythisch metaal dat beschreven wordt in Tolkien's Lord of the Rings. Het is lichter dan staal, maar ook veel sterker. Hobbit Frodo draagt er een vest van en dat redt verschillende keren zijn leven. 
 
 Frodo's magische vest
 
De naam geeft een beetje aan waar Thiel zijn inspiratie vandaan haalt. Die fantasy fetish lijkt endemisch bij de oprichters van  PayPal. Zijn collega Elon Musk steekt zijn geld in ruimtevaartbedrijf Space X en autobedrijf Tesla.
 
Thiel is ook nog managing partner van het Founders Fund, dat zich meer op start ups richt. Ook daar gaat het om radicale verandering: 
 
'The best founders want to radically change the world for the better. To many investors, visionary entrepreneurs come off as naïve or worse -- isn't it safer/easier/more profitable to create a(nother) social network for cat fanciers than to try to cure cancer, defeat terrorism, or organize the world's information?'
 
In dit interview legt Thiel uit waarom hij hij in Facebook investeerde. En hij onthult zijn beste beslissing ooit:  terugkeren naar het Californië van de jaren negentig. 'It was probably the best time and place in the history of the world to be an entrepreneur. Silicon Valley has many virtues, but among its most appealing is its belief in the transformative powers of breakthrough technologies.'
 
Thiel is ook docent op Standford University en heeft een eigen studiefonds opgericht voor talentvolle ondernemende studenten.