Brandkasten-tsunami Japan

1 Connectie

Onderwerpen

Japan

Breaking: opnieuw aardbeving en tsunami-waarschuwuing in Japan. Inmiddels is de kust bedolven onder puin, waaronder auto's en volle brandkasten

Onder het puin dat aanspoelt aan de Japanse kust zit een verborgen schat: miljarden yens, verstopt in honderden brandkasten, enveloppen, dozen en meubilair. Japanners zijn van oudsher grote spaarders en velen vertrouwen de banken niet. 
 
Een rapport van de Japanse centrale bank kwam in 2008 tot de conclusie dat meer dan een derde van alle 10.000 yen biljetten niet circuleert, in totaal $354 miljard. Een deel daarvan is tijdens de tsunami verloren gegaan, een schadepost die niet is opgenomen in de raming van de totale schade van de tsunami. 
 
De politie slaat de gevonden voorwerpen op, maar het is maar de vraag of het geld ooit bij de rechtmatige eigenaar terug zal komen. Niet alleen omdat er 25.000 mensen zijn omgekomen, maar ook omdat het vaak lastig te bewijzen is van wie de waardepapieren zijn. De politie verwacht de komende maanden nog meer waardevolle zaken in het puin aan te treffen.
 
Maandagochtend werd er opnieuw een krachtige naschok waargenomen. De Japanse autoriteiten waarschuwen voor een nieuwe tsunami. Mensen aan de kust worden gemaand een hoog gelegen veilige plek te zoeken. Kilk hier voor een update.